Ce trebuie sa stii despre dieta vegana?

Stilul de viață vegan: O alegere sănătoasă?

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana sau cea vegetariana daca vrei sa devii vegan sau vegetarian? Te gândești să te alături armatei verzi a mâncătorilor de plante? Bravo ție! Dar stai liniștit, nu o să te punem să mănânci doar salată tristă. De fapt, să știi că lumea vegană și vegetariană e un fel de bufet suedez infinit, doar că în loc de șnițele avem niște chestii atât de gustoase încât te vei întreba unde au fost toată viața. Hai să vedem împreună ce trebuie să știi ca să nu te rătăcești prin jungla de tofu și să descoperi că „n-am ce mânca” e o scuză mai veche decât casetele audio.

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana? De ce aleg unii acesti stil de viata?

Te-ai întrebat vreodată ce anume îi atrage pe unii oameni spre o farfurie plină de culoare, fără urmă de carne? Ei bine, dincolo de salate și tofu (care, apropo, pot fi super delicioase!), se ascunde o lume fascinantă de motive și beneficii. De la un „boost” de energie până la o planetă un pic mai fericită, să explorăm împreună de ce unii spun „da” stilului de viață vegan sau vegetarian. Cei mai multi devin vegani din motive de sanatate, altii din motive religioase sau motive legate de protectia mediului si protectia animalelor. Folosirea hormonilor si antibioticelor in industria carnii poate fi un alt motiv pentru unii. Totusi, cele mai importante motive sunt cele legate de sanatate. Apar din ce in ce mai multe informatii, legate de beneficiile dietei vegane.

sandvis salata de ton vegana
Tarta vegana cu crema de vanilie si fructe

Poti fi vegetarian inainte de a deveni vegan

Ceea ce este fascinant este că fiecare persoană își croiește propriul drum în explorarea unei alimentații mai bazate pe plante. Unii, poate după ce au auzit despre beneficii sau au simțit pe propria piele efectele unui consum mai redus de produse animale, aleg să micșoreze porțiile sau să elimine complet anumite categorii. E ca și cum ar testa apele, văzând ce li se potrivește cel mai bine. Și cifrele ne arată asta: milioane de americani au descoperit bucuria unei farfurii exclusiv vegetale, în timp ce alții preferă să păstreze peștele sau carnea de pasăre în meniu, iar alții spun „da” legumelor, dar nu renunță la lactate și ouă. Este o dovadă că nu există o singură cale „corectă”, ci o mulțime de opțiuni.

Lipsa informarii poate crea confuzie

Ei, vremurile se schimbă! Nu cu mult timp în urmă, dacă îndrăzneai să spui că vrei să mănânci mai multe legume și mai puțină carne, riscai să fii etichetat drept „cel care o să cadă din picioare din lipsă de proteine”. Articolele de nutriție de atunci parcă aveau o singură obsesie: „Unde o să-ți iei fierul? Dar B12-ul? O să te transformi într-o stafidă anemică!”. Din fericire, între timp, știința a mai băut o cafea, s-a mai documentat, și a început să spună o altă poveste. Se pare că acea dietă „strict vegetariană” sau chiar „vegană” ar putea avea niște superputeri ascunse pentru sănătatea noastră. Ce trebuie sa stii despre dieta vegana si cum te poate ajuta asta pe tine?

Vrei sa stii mai multe despre stilul de viata vegan? Cumpara cartea Ghidul bobocului vegan, de Eniko Pal! 

Ghidul bobocului vegan

Ghidul Bobocului Vegan

Cate tipuri de vegetarieni exista?

Strict vorbind, vegetarienii sunt cei care nu mananca deloc carne, nici pasare nici peste. Totusi, exista mai multe tipuri de vegetarieni.

  • Veganii sunt cei care nu mananca deloc produse animale, carne, lactate oua .
  • Lacto- ovo vegetarienii nu mananca deloc carne dar totusi consuma oua si produse lactate.
  • Lacto-vegetarienii sunt cei care consuma lactate dar nu mananca deloc carne si oua.
  • Ovo-vegetarienii nu consuma deloc carne si produse lactate dar totusi consuma oua.

Vegetarienii ocazionali

Și apoi îi avem pe „vegetarienii part-time”, un fel de „mâncători de plante cu program redus”. Ei sunt, probabil, cei mai mulți dintre noi. Gândește-te doar la bunicii de la țară: carnea era o sărbătoare, nu o rutină zilnică. Acum, în această categorie generoasă, intră și „pesco-vegetarienii”, acei oameni care spun că sunt vegetarieni, dar nu refuză o saramură de crap. Ei bine, dragii mei, trebuie să lămurim un lucru: peștele tot cu „solzi” și „oase” vine, deci nu prea se califică la categoria „salată cu pui de mare”. Dar hei, fiecare cu pașii lui spre o lume mai verde!

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana sau vegetariana?  Exista risc de sanatate cand devii vegetarian?

Proteinele

Cele mai multe intrebari pe care le adreseaza oamenii unui vegan sunt legate de proteine. ‘’De unde iti iei proteinele? Exista mai multe mituri despre alimentatia sanatoasa pe care ar trebui sa le stii!

Să demontăm un mit popular: proteinele nu se găsesc doar în carnea de vită cât un pumn. De fapt, sunt prezente în cantități variate în toate alimentele, inclusiv în sursele vegetale. Chiar și fructele, acele delicii dulci pe care le savurăm fără să ne gândim la „câtă proteină au astea?”, conțin o mică parte. Iar pentru lacto-ovo vegetarieni, cu armata lor de ouă și lactate, atingerea nivelului zilnic recomandat de proteine este floare la ureche. Surprinzător (sau nu!), nici veganii nu duc lipsă. Se pare că natura a fost destul de generoasă și cu regnul vegetal în ceea ce privește acest macronutrient esențial.

Surse vegane de proteine

Deci, ai crezut că dacă te faci vegan o să trăiești doar cu aer și poate o frunză rătăcită? Ei bine, pregătește-te să fii surprins! Natura e un bucătar șiret și a ascuns proteine delicioase în tot felul de locuri neașteptate. Avem leguminoasele, campionii grei ai proteinelor vegetale – lintea aia mică și modestă e un adevărat culturist în devenire, iar năutul? Ei bine, el e vedeta humusului, dar are și mușchi serioși! Fasolea vine în toate culorile și formele, fiecare cu propria sa doză de forță vegetală.

Apoi avem cerealele și pseudo-cerealele, care nu sunt doar carbohidrați prietenoși. Quinoa, de exemplu, e ca elevul premiant care face sport pe ascuns – plină de proteine și gata să te energizeze. Chiar și banalele fulgi de ovăz au ceva de spus la capitolul „construcție”.

Sunt multe surse vegetale care ne furnizeaza necesarul zilnic de proteine. Aici ne referim la mazare, fasole, spanac, brocoli, linte, naut, soia, quinoa, nucile, alunele, migdalele, ovaz, amarant, drojdia de bere, spirulina etc. Toate semintele si toate cerealele contin cantitati suficiente de proteine foarte bune.

Soia

Și să nu uităm de vedetele mai „exotice”: tofu, care poate fi orice își dorește să fie (inclusiv o sursă excelentă de proteine), tempeh, cu gustul lui nucat și forța proteică, și seitan, „carnea” vegetală care îi face pe unii carnivori să își ridice o sprânceană (în sensul bun!). Vegetarienii care consuma produse din soia si cereale integrale nu au niciodata probleme legate de deficiente de proteine.

Ovaz

Dintre cereale, ovazul este unul dintre cele mai bogate in proteine, ca si orezul brun.

Citeste si:  Rozmarinul și părul rar: Cum să-l facem să pară mai des?

Ciupercile

Carnea vegetala asa cum mai sunt numite, ciupercile sunt surse foarte bune de minerale si proteine vegetale.

Hrisca

Hrisca este o sursa foarte buna de vitamine din complexul B, proteine complete, carbohidrati, fibre, minerale precum fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, fier si seleniu.

Nucile și semințele

Ah, mini-uzinele de energie și proteine! Semințele de chia și de in sunt ca niște mici agenți secreți, pline de nutrienți și proteine ascunse. Iar cânepa… ei bine, cânepa e ca vărul cool care știe totul despre proteine.

Nu exista deficienta de proteine in dieta vegana

Deci, dragi viitori vegani (sau curioși), stați liniștiți! Nu o să vă lipsească „materialul de construcție”. Natura a fost extrem de generoasă cu noi. Trebuie doar să știm unde să căutăm și să ne bucurăm de această aventură culinară plină de surprize proteice! Cine știa că poți fi puternic mâncând… plante? E ca un supererou cu puteri verzi!

Oricum, nu exista deficienta de proteine. Nimeni nu a avut probleme cu deficienta de proteine. Este doar un mit, usor de desfiintat de catre studiile medicale.

saorma vegetala cu ciuperci

Ciupercile sunt bogate in proteine. Atat veganii cat si vegetarienii pot asimila suficiente proteine, consumand ciuperci.

sandvis salata de ton vegana

Pe langa fasole si linte, nautul este bogat in proteine si nutrienti, usor de asimilat de catre organismul uman.

Cum sa mananci sanatos cand nu ai timp?

Burger cu naut fasole si sfecla de la Sara Green

Cea mai simpla reteta de pizza

Pizza vegana cu branza din caju si nuci de macadamia.

Pizza cu ciuperci, piza cu vinete, pizza cu cartofi, pizza vegana cu branza din caju. Acestea sunt doar cateva din mancarurile mele vegane preferate.

Moderatia este cheia

Atentie! Nu consuma prea multe nuci, alune sau migdale. Contin grasimi sanatoase dar ce este prea mult strica. Aici, putem spune ca moderatia este cheia.

Legumele sunt cele mai importante, apoi fructele, cerelele si apoi semintele si nucile. O dieta vegana echilibrata include toate acestea.

Vitamina B12

Mulți cred, cu o convingere demnă de o teorie a conspirației, că doar animalele au fabrica proprie de B12. Ei bine, adevărul e un pic mai… bacterian. De fapt, niște mici „chimisti” microscopici din tractul digestiv sunt adevărații producători de B12. Cine ar fi crezut că avem o mini-fabrică internă?

E adevărat, poți să „furi” B12 din carne, ouă și lactate. Dar stai puțin! Vitamina asta e o divă sensibilă și delicată. Dacă o supui la temperaturi ridicate, cum ar fi într-o friptură bine făcută, ea pur și simplu își ia tălpășița. Așa că, ironia sorții, un carnivor care mănâncă doar fast-food și preparate gătite la foc mare ar putea să se trezească cu un nivel de B12 mai scăzut decât un vegan informat!

Acum, partea serioasă (dar tot cu un zâmbet): dacă ai decis să spui „adio” produselor animale, trebuie să fii isteț în privința B12. Suplimentele sunt prietenul tău cel mai bun. Și da, există și alimente „îmbogățite”, cum ar fi unele tipuri de lapte vegetal. Dar aici intervine un mic „dar”: de multe ori, vitamina adăugată este cianocobalamina, o formă mai greu de asimilat de corpul nostru.

Așa că, dacă vrei să fii sigur că ai suficientă energie și nervii tăi funcționează ca un ceas elvețian, eu îți șoptesc un mic secret: metilcobalamina de la Solgar. E ca și cum i-ai oferi corpului tău un B12 de calitate superioară, care se absoarbe fără prea multă bătaie de cap. Și da, o găsești la Farmacia Tei, locul unde vitaminele bune se simt ca acasă. Deci, nu lăsa pe nimeni să te sperie cu „lipsa de B12”! Cu puțină informare, ești perfect acoperit!

Fierul

Un alt subiect fierbinte (pun intended!) în discuțiile despre dietă. E adevărat, fierul din carne e ca un oaspete insistent care intră repede și fără prea multă politețe în organismul nostru. Pe de altă parte, fierul din plante e mai timid, are nevoie de o invitație specială (cum ar fi vitamina C) ca să fie absorbit.

Dar ghici ce? Aici intervine o ironie delicioasă! Faptul că fierul din carne se absoarbe ca un fulger nu e neapărat un lucru bun. Pentru carnivori, e atât de ușor să depășească „cota” de fier, încât ajung să aibă rezerve demne de un depozit de oțel. Și știi ce înseamnă prea mult fier în organism? Ei bine, nu e ca și cum devii un supererou magnetic. Din păcate, poate crește riscul unor musafiri nepoftiți, cum ar fi bolile de inimă sau chiar… cel cu „C” mare.

Vestea bună e că noi, oamenii, nu suntem mașini de forjat. Nu avem nevoie de tone de fier. Cantitatea de care avem nevoie e destul de mică și, surpriză, surpriză, o putem obține și din lumea vegetală! Studiile arată că vegetarienii au niveluri perfecte de fier, adunate cu grijă din grădina naturii.

Și apropo de „invitația” pentru fierul vegetal: vitamina C e cheia! Iar vegetarienii sunt maeștri în a combina verdețurile și fructele pline de vitamina C cu sursele de fier din plante. E ca și cum ar avea un cod secret pentru a debloca tot binele din ele. Da, acidul fitic din plante mai pune puțină rezistență la absorbție, dar cu o dietă variată și bogată în vitamina C, corpul nostru e destul de inteligent să ia exact cât are nevoie. Deci, nu te teme de „lipsa de fier vegetal”! E mai degrabă o chestiune de strategie culinară inteligentă.

Surse vegane de fier

Deci, dacă te gândeai că doar Popeye avea o relație specială cu fierul, ei bine, află că și lumea vegetală are o echipă de „grei” în nutrienți! Avem lintea, micuța dar puternica, varza elvețiană, elegantă și plină de surprize, melasa neagră, un fel de „caramel sănătos” cu superputeri minerale, și tofu, cameleonul bucătăriei vegane, care absoarbe fier de parcă ar fi un burete.

Nu-i putem uita pe cartofi (da, chiar și ei au ceva fier de oferit!), pe fasole, în toate culorile și formele ei, pe spanac (Popeye știa ce face!), pe varza kale, regina verde a sănătății, și pe semințele de dovleac, niște mici comori crocante pline de fier.

Și lista continuă cu quinoa, „cereala minune” plină de proteine și fier, fasolea verde, crocantă și revigorantă, ovăzul, campionul micului dejun energizant, și chiar și fructele delicioase precum bananele, afinele și zmeura au un aport de fier surprinzător. Practic, natura a deschis un bufet generos de fier vegetal!

Iar aici vine partea genială a planului naturii: fierul și vitamina C sunt ca doi prieteni buni care merg mereu împreună la petrecere. Nu este o coincidență faptul că multe dintre aceste surse naturale de fier sunt și pline de vitamina C. E ca și cum natura ar fi spus: „Hei, știu că fierul vegetal are nevoie de un mic ajutor pentru a fi absorbit, așa că le pun pe amândouă în același pachet!” Inteligent, nu-i așa? Deci, nu doar că ai o mulțime de opțiuni delicioase, dar ai și „asistentul” perfect pentru a profita la maximum de ele!

Unde gasesc mancare vegana?
Spanac

Ah, mitul etern al veganului care trăiește doar cu „frunze! Se pare că unii își imaginează că dieta noastră constă exclusiv în a mesteca morcovi cruzi și a suspina după o friptură suculentă. Fals, fals și iar fals! Lumea culinară vegană este un univers paralel plin de arome, texturi și culori vibrante. Dacă cineva crede că mâncăm doar salată, probabil nu a văzut niciodată o lasagna vegană cremoasă, un curry exotic cu lapte de cocos, niște clătite pufoase fără ou sau o pizza cu „mozzarella” vegetală care te face să uiți de varianta clasică.

Citeste si:  Primii dințișori ai bebelușului: Tot ce trebuie să știi

Să fim serioși, singura limită în bucătăria vegană este… imaginația bucătarului! Avem la dispoziție o paletă infinită de ingrediente: legume care pot fi preparate în mii de feluri (nu doar crude!), fructe care devin deserturi divine, cereale care ne dau energie, leguminoase care ne hrănesc, nuci și semințe care adaugă textură și savoare… Practic, este un teren de joacă culinar imens!

Așa că, dacă întâlnești pe cineva care crede că suntem niște iepuri triști, invită-l la o cină vegană. Promit că o să-și schimbe părerea după prima îmbucătură! O să descopere că „doar salată” este o glumă proastă și că farfuria noastră este la fel de interesantă (dacă nu chiar mai mult!) decât a oricui altcineva.

Omega 3 si acizi grasi

E adevărat că peștele gras este o sursă bogată, dar ideea că veganii sunt condamnați la o lipsă cronică de Omega 3 dacă nu mănâncă pește este… o poveste pescărească puțin exagerată!

Este crucial să fim conștienți că, într-adevăr, o dietă vegană care ignoră anumite alimente poate duce la niveluri scăzute de Omega 3 și acizi grași esențiali. Dar aici intervin super-alimentele vegetale!

Semințele de in sunt niște mici campioane pline de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de Omega 3 pe care corpul nostru îl poate converti (în cantități limitate, e adevărat) în EPA și DHA, celebrele Omega 3 „marine”. Semințele de cânepă sunt și ele o sursă valoroasă de ALA, plus că oferă și alți nutrienți benefici. Nici semințele de chia nu se lasă mai prejos, fiind o altă sursă excelentă de ALA. Și nucile? Ei bine, nucile sunt gustoase și, pe lângă grăsimi sănătoase, aduc și o porție de Omega 3.

Deci, secretul pentru un vegan care vrea să-și mențină nivelurile de Omega 3 în formă maximă nu este să spere la o vizită a Zânei Măseluță cu un supliment de ulei de pește, ci să includă cu generozitate în dieta sa aceste semințe minunate și nuci. Cu puțină atenție la aceste surse vegetale, poți naviga cu succes prin „marea” de Omega 3 fără să ai nevoie de o barcă de pescuit!

Surse vegane de Omega 3

Deci, cine spunea că veganii trebuie să alerge după pești ca să-și ia porția de Omega 3? Natura ne-a pus la dispoziție o adevărată „armată” vegetală de surse de grăsimi sănătoase! Avem algele, acele minuni ale oceanului care, se pare, sunt adevărate fabrici de Omega 3 (cine ar fi crezut că „iarba de mare” e atât de importantă?). Apoi vin semințele de in și de cânepă, niște mici „boosteri” de ALA gata să ne ajute inima și creierul.

Nucile! Nu doar că sunt delicioase și crocante, dar sunt și niște „bodyguarzi” pentru inima noastră, menținând glicemia la un nivel civilizat. Sunt pline de antioxidanți, proteine vegetale, fibre și grăsimi sănătoase. Practic, sunt un pachet complet de bine. Singura „problemă”? Sunt cam „energizante” din punct de vedere caloric. Așa că, regula de aur: o mână pe zi e suficientă ca să te bucuri de beneficii fără să-ți pui talia în pericol. Nu uitați, chiar și alimentele sănătoase trebuie savurate cu moderație!

Și lista continuă cu caju-ul cremos, boabele de soia versatile, semințele de chia care fac minuni în budinci, semințele de susan cu aroma lor subtilă, semințele de dovleac crocante și pline de zinc, și spirulina, alga „superstar” cu o mulțime de nutrienți, inclusiv Omega 3.

Dar surprizele nu se opresc aici! Găsim Omega 3 și în locuri mai neașteptate, cum ar fi spanacul (Popeye știa ceva!), conopida (cine ar fi crezut?), caju (din nou!), susan (prezent și el!), spirulina (încă o dată!), mango (dulce și sănătos) și chiar în delicioasele afine.

Nu avem nevoie de undițe și năvoade ca să ne asigurăm aportul de Omega 3. Natura ne oferă o mulțime de opțiuni delicioase și sănătoase, trebuie doar să știm unde să căutăm și să ne bucurăm de ele cu măsură!

Ulei de argan bio
bol alune seminte cadouri traznite

Zincul

Zincul este un mineral foarte important pentru piele, sistemul imunitar si cel neurologic. Pot sa apara probleme de sanatate daca exista deficiente de zinc. Cand sistemul imunitar nu functioneaza, organismul nu poate combate infectiile. Deficientele de zinc pot sa apara atat in dieta vegana necorespunzatoare cat si in alimentatia carnivora.

Gatitul excesiv poate distruge zincul si vitamina A. Vitamina A participa la absorbtia zincului. O deficienta de vitamina A duce la deficiente de zinc. Astfel apar problemele.

Doza zilnica recomandata este de 30 mg de zinc. Asigurati-va ca aveti un minim de 15 mg de zinc zilnic din surse vegetale!

Fasole, leguminoase, oleaginoase proteine vegetale zinc

Surse de Zinc

Zincul se gaseste intr-o varietate destul de mare de alimente de origine vegetala.

Principalele surse vegane de Zinc sunt: leguminoasele, fasolea, lintea, cerealele integrale, semintele de dovleac, susan, soia

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana? Ce fel de dieta ti se potriveste?

Pentru unele persoane este foarte greu sa devina total vegetariene sau vegane. Pentru astfel de persoane este recomandata o dieta de tip mediteranean. Asta inseamna ca mananci foarte multe alimente vegetariene dar totusi din cand in cand mananci peste sau fructe de mare.

Doar tu poti decide ce fel de regim alimentar abordezi. Daca iti doresti sa ai o sanatate mai buna trebuie sa ai in vedere cateva lucruri.

Poti fi sanatos, consumand doar produse vegetale?

S-a demonstrat ca o dieta vegana este mult mai sanatoasa decat una care include produse animale in meniu. Totusi, atunci cand hotarasti sa devii sau vegetarian, trebuie sa te asiguri ca ai o alimentatie diversificata.

Tu trebuie sa te asiguri ca incluzi in alimentatia ta, toate acele produse vegetale care iti asigura toti nutrientii, vitaminele si mineralele de care ai nevoie pentru o sanatate buna.

Poti fi vegetarian si sa mananci prost

Tehnic vorbind, o dieta care include Cola, zahar, faina alba, ulei rafinat si margarina, este o dieta vegetariana, nu? Acestea nu sunt deloc sanatoase.

Pentru a avea o sanatate buna, trebuie sa te asiguri ca mananci fructe, legume si cereale integrale.

Este de asemenea important sa inlocuiesti grasimile animale cu grasimi sanatoase precum cele care se gasesc in nuci ulei de masline si seminte.

De asemenea, trebuie sa retii ca daca mananci prea multa mancare vegetala, tot te poti grasa.

Daca consumi prea multe calorii chiar si din mancarea vegetala, redusa in grasimi, tot te vei ingrasa. Pentru a pastra o masa corporala redusa, trebuie sa reduci portiile si sa faci sport.

Te poate proteja de boli, faptul ca adopti o dieta vegetariana?

Desigur! Spre deosebire de carnivori, vegetarienii consuma mai putina grasime saturata si au mai putin colesterol rau.

In plus, au niveluri mai ridicate de vitamina C si E, antioxidanti importanti pentru longevitate si imunitate. Ei consuma mai multe fibre, au mai mult acid folic, mai mult potasiu si mai mult magneziu.

Citeste si:  Cutie de ceasuri - un cadou pentru barbati si femei

Nu au probleme cu tensiunea arteriala si au o masa corporala scazuta, doua elemente importante pentru sanatate buna si longevitate.

Riscul de a dezvlta boli cronice este mult mai mic in cazul veganilor si al vegetarienilor. In plus, vegetarienii de obicei, nu fumeaza, nu consuma bauturi alcoolice.

Schimba-ti stilul de viata!

Nu este deajuns sa schimbi regimul alimentar dar este un inceput. Miscarea, de preferinta, in aer liber este recomandata. Cei care aleg sa si faca sport sau exercitiu fizic pot beneficia de o sanatate de invidiat.

Riscul de a dezvolta boli cardiace sau cancer este mult mai scazut la cei care renunta la produsele de origine animala.

Se stie ca Adventistii de Ziua a Saptea care sunt vegetarieni, se bucura de o sanatate mai buna si traiesc mai mult decat restul lcuitorilor din Statele Unite. Ei nu fumeaza, nu consuma alcool si nici cofeina. Ei traiesc mai mult si au o calitate a vietii mai buna.

Pentru a-ti proteja inima este bine sa alegi sa mananci cereale integrale, fructe si legume. Pentru ca se se digera mai greu, cei care le consuma, au un indice glicemic mai scazut.

Consumul regulat de fructe si legume te ajuta sa pastrezi nivelul zaharului constant. Fibrele solubile ajuta de asemenea, la reducerea colesterolului.

sport, miscare Cum sa slabesti fara sa renunti la micile pofte?
piele frumoasa

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana? Si vegetarienii se pot imbolnavi

Nu tot ce este vegetarian este neaparat sanatos si mai ales daca se face abuz. Diferenta dintre uz si abuz este foarte mica de multe ori. Vegetarienii trebuie sa fie atenti la anumite alimente de origine vegetala care pot fi daunatoare.

Carbohidratii rafinati, precum, zaharul, faina alba, cartofii si orezul alb, cresc nivelul de zahar din sange. Asta mareste riscul de atac de cord si diabet.

Carbohidratii rafinati au efecte neplacute asupra sanatatii deaceea trebuie sa-i eviti. Asa ca, daca esti vegetarian si totusi consumi acesti carbohidrati rafinati, ai risc de a dezvolta boli de inima.

Sute de studii arata ca un consum mare de fructe si legume poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Exista destule dovezi ca vegetarienii au un risc mai scazut de a dezvolta boli decat carnivorii. Pentru un vegetarian este mai usor sa obtina minimul necesar de vitamine din cereale, fructe si legume.

Diabet

Diabetul de tip 2 este o boala din ce in ce mai raspandita printre consumatorii de produse animale. Poti dezvolta diabetul de tip 2 daca mananci carne si consumi multe grasimi animale. Daca ai o dieta exclusiv vegetariana, riscul de a dezvolta aceasta boala este extrem de scazut.

Studiile arata ca cei care consuma fructe si legume, isi reduc considerabil riscul de a dezvolta diabetul de tip 2. Chiar daca nu esti vegetarian, renunta la consumul de carne rosie, grasimi saturate si carbohidrati rafinati pentru a reduce acest risc!

Consuma mai multe fructe si legume si scoate din meniul tau carnea de porc, carnea de vita si mai ales, produsele de patiserie! Acestea din urma sunt adevarate ‘’bombe’’ pentru ca ele combina zaharul cu grasimile saturate, foarte nocive.

Deficienta de calciu si fracturile de oase

Sanatatea oaselor este foarte importanta. Exista persoane care nu sunt hotarate sa adopte o dieta vegetariana de teama ca vor avea probleme cu deficienta de calciu. Ei cred ca gasesc calciu doar in oua si lactate, ceea ce este complet gresit,

Vegetarienii au mai mult calciu decat persoanele care consuma carne si lapte. Este adevarat ca laptele este bogat in calciu insa nu este asimilat de catre corp. Dimpotriva, cei care consuma mai mult carne si lapte decat legume au deficiente de calciu.

Consumul de lapte creaza mucus si aciditate in corp. Pentru a crea un echilibru acid – alcalin, corpul ia calciu din oase si dinti. Astfel, pot sa apara problemele legate de oase.

Veganii nu au deficiente de calciu, ba dimpotriva. Ei au risc mai mic de a avea fracturi de oase si mai putine probleme legate de deficienta de calciu.

viata lunga legume

Legumele cultivate organic sunt ideale pentru consumul uman.

legume fructe, regimul vegetarian

Ce trebuie sa stii despre dieta vegana? Calciu

La vegetarieni nu exista carente de calciu. Ei au sansa sa aiba mai mult calciu, niciodata mai putin decat au nevoie.

De unde isi iau calciu veganii si vegetarienii? Din legume, nuci si seminte! Toate plantele verzi contin calciu. Migdalele, semintele de susan si semintele de chia. Frunzele de Moringa contin foarte mult calciu.

Anumite legume precum broccoli si varza chinezeasca contin foarte mult calciu. Spanacul contine si el calciu dar se absoarbe mai greu pentru ca are foarte multi oxalati.

Legumele si fructele sunt alcaline

In plus, continutul ridicat de magneziu si potasiu din legume si fructe reduce aciditatea. Sangele trebuie sa fie alcalin pentru a fi sanatos.

In cazul in care exista prea multa aciditate in corp, se ia calciu din masa osoasa pentru a se crea un echilibru. Astfel, se pierde calciu si carnivorii ajung sa aiba defieiciente serioase de calciu. De aici si pana la fracturi, este doar un pas.

Surse vegane de calciu

Iata cele mai importante surse vegane, bogate in calciu: verdeturile, frunzele de moringa, semintele de susan, soia, brocoli, cerealele, tahina, fasolea, migdalele, bamele, vlastarii de mustar si tempeh si multe altele.

Acum ca ai aflat ce trebuie sa stii despre dieta vegana, poti alege mai usor ce fel de regim si stil de viata sa adopti.

Afla mai mult despre stilul de viata vegan! → Cumpara si tu cartea

Ghidul bobocului vegan

Afla mai mult despre stilul de viata prietenos cu mediul inconjurator!

Veganismul este cel mai adesea inteles gresit de cei care nu au informatii corecte.

Alege cartea Ghidul bobocului vegan pentru a intelege importanta unui stil de viata sanatos, prietenos cu mediul inconjurator!

Poti invata sa te bucuri de hrana sanatoasa impreuna cu cei dragi. In acelasi timp, vei descoperi o lume noua care pune pe primul loc grija si compasiunea pentru tot ceea ce inseamna viata.

Afla cat de variata si cat de gustoasa este mancarea creata cu dragoste, dupa retete vegane!

Alege sa mananci sanatos, bucurandu-te de o hrana in care se pastreaza nutrientii si vitaminele!

Tu poti face din aceasta lume, un loc mai bun, incepand cu mici schimbari in stilul tau alimentar!

Ghidul bobocului vegan

Alege sa fii sanatos!

Esti la inceput si vrei sa stii mai multe despre stilul de viata vegan? Iti recomandam cartea Ghidul bobocului vegan, scrisa de Eniko Pal.

„Ghidul bobocului Vegan” scrisă de Enikö Pal ne arata cat de important este sa alegem un stil alimentar sanatos. Putem avea sanatatea ideala, alegand stilul alimentar corect.

Această carte este rezultatul a 13 ani de experiență ca vegan si nutritionist pentru sportivi.

  • Editura: ROTIPO
  • Publicata:  2018,
  • Numar de pagini:480
  • Cod produs: GBV480J
  • Pret: 40lei
Cumpara Produsul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *