Placinta de praz cu foi facute in casa

Placinta de praz cu foi facute in casa

Astazi te voi invata sa prepari o placinta de praz cu foi facute in casa. Se poate face si cu foi cumparate daca nu ai timp sau nu poti sa le faci chiar tu. Dar crede-ma, nu este atat de greu sa faci niste foi de placinta in casa. Trebuie doar sa incerci.

Mie imi place placinta, indiferent de ce este de spanac sau de praz. Este atat de gustoasa incat o sa vrei s-o faci mereu.

Fac placinta cu spanac cat de des pot insa tot placinta de praz ramane preferata mea.

Reteta de placinta de praz cu foi facute in casa de mine

Este o reteta destul de usor de facut. Trebuie doar sa-ti placa sa petreci putin timp in bucatarie. Si cred ca iti place din moment cei esti pe pagina noastra, catand o reteta pentru placinta de praz. Am dreptate, nu-i asa?

Si acum sa revenim la reteta noastra. Intai sa pregatim ingredientele! Le asezam pe fiecare in parte, pe blatul sau pe masa de la bucatarie.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2,5 kg de praz
  • 2 iaurturi mici sau smantana
  • o jumatate de kg de branza de oaie mai tare, capra sau vaca ce preferati
  • o jumatate de kg de faina cernuta
  • o jumatate de cub de drojdie proaspata
  • putina sare
  • o cana de apa calduta
  • 4-5 liguri ulei de floarea soarelui
Citeste si:  Cartofi prajiti sanatosi la cuptor

Bun! Ne apucam de treaba! Ce facem prima data? Pentru inceput, spalam si curatam prazul si il tocam marunt, marunt. Dupa ce am terminat de tocat prazul, il spalam in cateva ape.


Punem prazul la foc cu uleiul si il lasam sa fiarba pana se inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat prazul, il luam de pe foc si adaugam iaurtul sau smantana si branza rasa peste el.

Placinta de praz cu foi facute in casa
Am adaugat smantana peste praz si am amestecat pana am integrat-o complet
Placinta de praz cu foi facute in casa
Dupa ce am amestecat smantana, urmeaza branza rasa. O amestecam si pe ea imp[reuna cu prazul

Pregatirea aluatului pentru foile de placinta

Lasam prazul deoparte si preparam aluatul pentru foi. Pregatim ingredientele pentru aluat. Avem nevoie de apa, faina, drojdie, ulei si sare. Putem sa punem si sare daca trebuie. Aveti grija! Daca branza este deja destul de sarata, nu mai adaugati sare!

Placinta de praz cu foi facute in casa
Incepem sa pregatim aluatul

Placinta de praz cu foi facute in casa
Amestecam apa si uleiul cu drojdia si o adaugam peste faina. Punem un varf de cutit de sare si amestecam pana ce obtinem un aluat perfect de intins. Daca mai este nevoie, mai adaugati faina. Trebuie sa nu fie prea moale dar nici tare. Veti simti cat de consistent trebuie sa fie aluat.

Dupa ce am terminat de framantat aluatul, incepem sa-l impartim in mod egal pentru fiecare foaie in parte.

Placinta de praz cu foi facute in casa
Facem cam 8-9 bile din aluat, de preferat de aceeasi dimensiune. O sa iti fie mai usor sa le faci la fel de mari. Pregatim foile din bile de aluat, proportionate in mod egal. Incepem sa intindem foile.
Placinta de praz cu foi facute in casa
Intindem foile de placinte facute in casa cu sucitorul. Eu am unul lung, special facut din lemn.

Ne asiguram ca fiecare foaie este bine intinsa uniform pe blat. Urmatorul pas, pregatim tava aleasa pentru placinta. Ungem tava cu putin ulei si punem prima foaie. Ne asiguram ca foaia este perfect intinsa in tava. Este bine sa ai o tava rotunda dar poti folosi si alta forma dar sa fie mai mare.

Citeste si:  Crema de Ciocolata Ganache

Intotdeauna, prima foaie de dedesubt, este mai groasa. Este de obicei, formata din 2 bile pusa una peste cealalta. Doar aici punem mai mult aluat. In rest celelalte foi sunt facute din bile aproximativ egale.

Folosesti mai mult coca pentru foia de jos, pentru ca sa fie un pic mai grosuta decat celelalte care vor urma.

Placinta de praz cu foi facute in casa
Punem amestecul de praz cu branza si smantana peste foi, una cate una

Punem praz din loc in loc, peste foaie si adaugam urmatoarea foaie de placinta. Apoi urmeaza a doua, a treia, si tot asa pana terminam compozitia si aluatul.

Placinta de praz cu foi facute in casa
Placinta este gata de bagat la cuptor

La sfarsit stropim un pic placinta cu putina apa ( facuta din restul de praz din oala, ce a ramas pe margini pana sa spalam oala) si punem placinta in cuptor la foc mediu pentru circa o ora sau o ora si jumatate depinde de cuptor. Cand placinta se rumeneste inseamna ca este gata. O sa iti dai seama usor cand este gata sa fie scoasa din cuptor.

Daca esti vegan, poti folosi iaurt, smantana si branza vegetala pentru a pregati placinta de praz cu foi facute in casa.

Vrei sa stii cum poti sa-ti faci singur/a iaurt in casa? Nu este greu deloc, Uite reteta mai jos reteta de iaurt:de soia:

Iaurt de soia facut in casa

Cand scoatem placinta din cuptor o mai stropim un pic cu apa ramasa din oala si o acoperim cu un prosop de bucatarie si o lasam cam 20 de min.

Citeste si:  Birou retro romantic

Dupa o taiem cu o foarfeca de bucatarie, in bucati potrivite si o asezam pe farfurie. Placinta este gata!

Placinta de praz cu foi facute in casa
Placinta este gata sa fie savurata. Pofta buna!

Toti cei dragi din familie si prietenii tai vor savura aceasta placinta de praz cu foi facute in casa. Pofta buna la placinte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *