Cum să Faci Foi de Plăcintă de Praz Acasă Pentru un Gust autentic?
Astăzi îți voi arăta cum să prepari o delicioasă plăcintă de praz cu foi făcute în casă. Dacă nu ai timp sau preferi o variantă mai rapidă, poți folosi și foi cumpărate, dar crede-mă, nu este deloc complicat să faci foi de plăcintă acasă. Trebuie doar să încerci o dată și vei vedea cât de ușor este!
Eu ador plăcintele, fie că sunt cu spanac sau praz. Gustul lor e atât de bun încât, odată ce o vei încerca, vei dori să o prepari din nou și din nou. Deși fac destul de des plăcintă cu spanac, preferata mea rămâne întotdeauna plăcinta cu praz si branza, o reteta traditionala macedoneasca.
O rețetă delicioasă și ușor de preparat
Este o reteta destul de usor de facut. Trebuie doar sa-ti placa sa petreci putin timp in bucatarie. Si cred ca iti place din moment cei esti pe pagina noastra, catand o reteta pentru placinta de praz. Am dreptate, nu-i asa?
Si acum sa revenim la reteta noastra. Intai sa pregatim ingredientele! Le asezam pe fiecare in parte, pe blatul sau pe masa de la bucatarie.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2,5 kg de praz
- 2 iaurturi cu 10% grasime de 350 g sau smantana
- 400-500 g de branza de capra, oaie sau vaca, ce preferi, dar sa fie mai tare
- 500 g faina alba cernuta + extra pemtru intins foile
- 10 g drojdie proaspata
- sare dupa gust
- 400 -500 ml apa calduta
- 4-5 liguri ulei de floarea soarelui nerafinat
Bun! Ne apucam de treaba! Ce facem prima data? Pentru inceput, spalam si curatam prazul si il tocam marunt, marunt. Dupa ce am terminat de tocat prazul, il spalam in cateva ape.
Secretul unei plăcinte de praz ca la bunica
Punem prazul pe foc cu 3-4 lg de ulei si putina apa calda si il lasam sa fiarba pana se inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat prazul, adaugam iaurtul sau smantana si amestecam bine. Inchidem focul si adaugam branza rasa.
Cum să faci foi de plăcintă acasă pentru un gust autentic?
Lasam prazul deoparte si preparam aluatul pentru foi. Pregatim ingredientele pentru aluat. Avem nevoie de apa, faina, drojdie si sare.
Pregatirea aluatului pentru foile de placinta
Intr-un bol mai mare punem faina cernuta, drojdia si putina sare. Incorporam bine drojdia in faina si incepem sa adaugam apa calduta, putin cate putin, pana se formeaza un aluat. Framantam cam 5 minute. Aluatul trebuie sa nu fie prea moale dar nici tare. Putem sa dizolvam drojdia in apa si dupa sa o adaugam in faina. Cum preferi.
Dupa ce am terminat de framantat aluatul, incepem sa-l impartim in mod egal pentru fiecare foaie in parte.
Ne asiguram ca fiecare foaie este bine intinsa uniform pe blat. Urmatorul pas, pregatim tava aleasa pentru placinta. Ungem tava cu putin ulei si punem prima foaie. Ne asiguram ca foaia este perfect intinsa in tava. Este bine sa ai o tava rotunda dar poti folosi si alta forma dar sa fie mai mare.
Trucuri pentru a obține cea mai fragedă plăcintă de praz
Intotdeauna, prima foaie de dedesubt, este mai groasa. Este de obicei, formata din 2 bile pusa una peste cealalta lipite cu un strop de ulei. Doar aici punem mai mult aluat. In rest celelalte foi sunt facute din bile aproximativ egale.
Folosim mai multa coca pentru foaia de jos, pentru ca sa fie un pic mai grosuta decat celelalte care vor urma.
Punem praz din loc in loc, peste foaie si adaugam urmatoarea foaie de placinta. Apoi urmeaza a doua, a treia, si tot asa pana terminam compozitia si aluatul.
La sfarsit stropim un pic placinta cu putina apa ( facuta din restul de praz din oala, ce a ramas pe margini pana sa spalam oala) si punem placinta in cuptor la 180 C pentru 1h si 20-30 de min depinde de cuptor. Cand placinta se rumeneste inseamna ca este gata. O sa iti dai seama usor cand este gata sa fie scoasa din cuptor.
Plăcinta de praz cu foi de casă cu branza
Cand scoatem placinta din cuptor o mai stropim un pic cu apa ramasa din oala si o acoperim cu un prosop de bucatarie si o lasam cam 20 de min sa se inmoaie.
Dupa o taiem cu o foarfeca de bucatarie, in bucati potrivite si o asezam pe farfurie. Placinta este gata!
Toti cei dragi din familie si prietenii tai vor savura aceasta placinta de praz cu foi facute in casa.
Pofta buna la placinte!
Iaurt de soia facut in casa
Poti face chiar tu iaurtul acasa. Nu trebuie sa-l cumperi. Daca esti vegan, poti folosi iaurt, smantana si branza vegetala pentru a pregati placinta de praz cu foi facute in casa.
Vrei sa stii cum poti sa-ti faci singur/a iaurt in casa? Nu este greu deloc. Noi facem iaurt acasa, aproape in fiecare zi.
Uite aici reteta reteta de iaurt natural: Vezi reteta in acest articol: Iaurt de soia facut in casa.
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin