10 mituri despre alimentatie

10 mituri despre alimentatie pe care trebuie sa le stii

Cam toti avem idee despre ce ar trebui sa mancam si ce nu. Tocmai din acest motiv, apar aceste mituri despre alimentatie care ne pun piedica in intelegerea corecta aceea ce trebuie sa facem.

Uneori convingerile noastre despre alimentatie ne duc in directia cea buna, alteori nu. Cand facem alegeri bune, luam decizii bune. Alteori, ideile noastre ne duc in directia gresita si ajungem sa avem probleme.

Poti sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata

Problema este ca uneori avem convingeri gresite bazate pe mituri despre alimentatie si astfel credem ca mancam sanatos. Dar nu este deloc asa.

Nu tot ce se spune la televizor despre hrana este intotdeauna adevarat. Exista riscul sa preiei ceva gresit de la oameni care par sa stie despre ce vorbesc.

Sunt mai multe mituri despre alimentatie pe care ar trebui sa le cunoastem pentru a face diferenta.

1. Poti sa astepti ca sa iti schimbi regimul alimentar.

Multi oameni isi imagineaza ca pot manca ce vor si cat vor cand sunt tineri. Ei cred ca isi pot schimba regimul alimentar mai tarziu daca apar probleme cu inima. Gresit. De multe ori, primul semn al unei boli de inima este un atac de cord.

Pot sa apara probleme grave precum cancerul, atacul de cord, atacul cerebral fara avertisment. Momentul schimabrii regimului alimentar nu este peste 5, 10 sau 20 de ani ci chiar acum.

Cel mai bine este sa previi o boala decat sa o vindeci. Alege o alimentatie sanatoasa preponderent vegetala! Sunt patru grupe de alimente: fructe, legume, cereale si boabe. Ne este mult mai bine cand consuma cat mai multe din aceste patru grupe de alimente.

sport alergare miscare jogging, mituri despre alimentatie
2. Sportul poate lua locul dietei.

Sunt oameni care spun: ‘’Eu nu mananc sanatos dar fac multa miscare. Ard multe calorii.’’ Miscarea e foarte buna dar sa stii ca arde mai outine calorii decat crezi.

Poti face un experiment. Mergi la sala! Alearga pe banda 2 km! Apasa apoi pe butonul care iti arata caloriile arse! Poti sa vezi cate calorii arde corpul tau dupa 2 km de alergat. Ai ars 100 de calorii dupa 2km de alergat. Adica, jumatate din caloriile pe care le gasesti intr-o sticla de suc. Este sanatos sa faci miscare. Foarte bine! Dar sportul nu este un substitut pentru o alimentatie sanatoasa.

Daca vrei sa slabesti, fa sport dar consuma mai mult fructe si legume! Nu manca masa de seara mai tarziu de ora 7-8! Cupleaza miscarea cu o alimentatie sanatoasa si nu vei avea probleme!

3.Carbohidratii ingrasa. Dietele sarace in carbohidrati sunt sanatoase!

Am auzit multe persoane care vor sa slabeasca, spunand ca nu mai consuma cartofi, paste, orez sau paine. In realitate, la carbohidrati avem 4 calorii per gram dar grasimile au 9 calorii per gram.

Citeste si:  Placinta de praz cu foi facute in casa

Ce faci, nu mai consumi carbohidrati dar consumi grasimi animale? Nu mananci paine dar mananci carne? Daca renunti la carbohidrati, renunti la 4 calorii la 1 gram. Daca mananci grasimi, consumi 9 calori la 1 gram.

Asiaticii sunt printre cei mai slabi oameni de pe pamant si consuma preponderent orez si taitei. Nu vorbimd despre exceptii. Acum, unii au adoptat stilul occidental de alimentatie si odata cu el si problemele de sanatate. Acum au si ei cazuri de obezitate.
Concluzia: Nu evitati carbohidratii pentru ca va indreptati intr-o directie gresita!

Cum sa ai o alimentatie sanatoasa?

4. Laptele previne osteoporoza!

Este unul dintre cele mai populare dar si mai gresite mituri despre alimentatie. Ai putea crede asta pentru ca laptele contine calciu. Studiile arata ca cele mai multe cazuri de osteoporoza si fracturi de oase sunt in tarile cu cel mai mare consum de lapte. Laptele contine calciu dar pe tine nu te ajuta, ba dimpotriva.

Este adevarat ca ai nevoie de calciu dar il poti lua din legume si boabe. Exista o lista cu legumele care contin cel mai mult calciu. Nu uita sa faci miscare care aminteste oaselor ca au un motiv sa fie puternice!

carne rosie
5. Avem nevoie de carne rosie pentru fier.

Fals! Fierul se gaseste in cantitati suficiente in alimentele sanatoase. Il gasesti in legume si boabe. Fierul din vegetale poate fi gasit intr-o anumita forma care prezinta un avantaj.

Daca nu ai destul fier in corp, acesta se asimileaza usor. Daca ai destul, atunci fierul din legume devine mai greu de asimilat. Fierul din carne se asimileaza usor indiferent cat fier ai in corp. Problemea este ca prea mult fier nu face bine deloc. Surplusul de fier a fost asociat cu problemele cu inima.

Atacul de cord a fost asociat de multe ori, cu prea mult fier in corp. Riscul de atac de cord este mai redus la femei pana la menopauza pentru ca acestea pierd fier la fiecare ciclu. Nu ai nevoie de carne sau suplimente de fier. Ai nevoie de vegetale care iti ofera destul fier pe care il poti folosi.

6. Este nevoie de carne pentru proteine.

Probabil ai auzit deja pe multi carnivori afirmand asta. ’’ De unde iti iei proteinele daca esti vegetarian?’’ intreaba ei. Gasesti destule proteine in boabe si legume verzi. Brocoli contine 30% doar proteine. Gasesti multe proteine in soia, quinoa, kia, naut, mazare, linte, fasole.

Citeste si:  Cadou pentru barbati – o decizie usoara sau complicata?

Cerealele contin proteine destule. Ovazul este printre cerealele cele mai bogate in proteine. Exista si aici o lista de alimente vegetale bogate in proteine. Include aceste alimente in dieta ta zilnica! Vei avea destule proteine pentru a fi sanatos!

Cum sa mananci sanatos cand nu ai timp?
Conteaza cum gatesti ? Da. Este adevarat ca prin fierbere se pierd cele mai multe dintre vitamine. Gatitul la aburi este mai bun. Se pastreaza mai multe vitaminte decat in mancarea gatita prin fierbere. Nu este cazul proteinelor. Acestea se pastreaza indiferent de modul in care gatesti.

7. Carnea de pui este mai sanatoasa decat cea de vita.

Este unul dintre acele mituri despre alimentatie pe care le tot auzim inca din copilarie. Cea mai slaba carne de vita contine 29% grasimi. Cea mai slaba carne de pui contine 23% grasimi. Este aproape, tot pe acolo. Nu este mare diferenta. Alimentele de origine vegetala contin sub 10% grasimi. Vorbim despre grasimi sanatoase, fara colesterol.

Cum sa ai o alimentatie sanatoasa? mituri despre alimentatie
8. Pestele contine grasimi sanatoase.

Somonul este bun pentru dieta de slabit. In peste gasim 30% grasimi. Pestele contine acizi grasi Omega 3 . Da, contine si grasimi sanatoase. Restul sunt grasimi saturate. Aminteste-ti ca fiecare gram de grasime contine 9 calorii. Somonul are pana la 40% grasime. Asta inseamna multe calorii.

Idei de cadouri pentru pasionatii de vin

9. Un pahar de vin pe zi este bun pentru tine

De fapt , vinul este ca o sabie cu doua taisuri. Contine antioxidanti si poate preveni atacul de cord in unele cazuri. Totusi, mai mult de un pahar de vin pe zi poate face mai mult rau. La femei, mareste riscul de cancer la san.

10. Totul cu moderatie.

Este ultimul dintre cele zece mituri despre alimentatie. Tot auzim asta si a devenit un adevar universal. Totul cu moderatie se refera la alimentele sanatoase.

Nu cred ca te referi la fumat cand spui ca totul e bun cu moderatie. Nu poti consuma droguri cu moderatie, nu? Heroina, cu moderatie, e buna? Nu recomandam alimentele nesanatoase cu moderatie.

Oamenii care consuma cu moderatie, carne, lapte si zahar sunt mai putin sanatosi decat cei care nu consuma deloc, aceste alimente . Daca un aliment nu este bun pentru corpul tau, renunta la el!

Cum sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata?

Exista destule variante sanatoase cam la toate alimentele nesanatoase. In fiecare zi apar noi variante de alimente sanatoase pe care le poti introduce in alimentatia ta zilnica.

Un stil de viata sanatos este un aspect extrem de important al vietii. Motivele sunt o multime, insa, eu personal mi-am dat seama ca, in mod special, o alimentatie sanatoasa imi asigura starea de buna dispozitie si de confort in fiecare zi.

Citeste si:  Potcoava norocoasa talisman de protectie

Trebuie sa recunosc faptul ca mi-a fost greu sa renunt la anumite obiceiuri alimentare nesanatoase, insa felul in care ma simt acum nu se poate compara cu absolut nimic.

Trei mese pe zi

In primul rand, este vorba despre autodisciplina si control. Un plan alimentar corect presupune a avea trei mese principale pe zi si, intre mese, doua gustari.

Cata paine poti consuma zilnic?

Contrar unor pareri conform carora painea ar fi daunatoare, mie mi s-a dovedit faptul ca, daca aceasta este consumata in fiecare zi, de dimineata si intr-o cantitate mica, nu se intampla absolut nimic rau. Ba din contra, multi nutritionisti recomanda sa consumam paine din faina integrala datorita cantitatii mari de fibre care ajuta la slabit.

Proteinele

Nu trebuie sa neglijam proteinele dar nici nu trebuie sa exageram. Nimeni nu are probleme cu lipsa de proteine. Prea multe proteine pot fi daunatoare. ma refer la proteinele de origine animala. Pentru o alimentatie sanatoasa, proteinele se asociaza intotdeauna cu legumele.

Condimentele

Condimentele au si ele un rol important, ele oferind mancarii acel plus de savoare. Pentru masa de cina sunt recomandate mancarurile usoare, precum ciorbele sau supele crema.

Pofta de dulce si zaharul

Ce ne facem cu pofta de dulce? Mie mi-a fost greu sa renunt la dulciuri, care erau preferatele mele. Stiind, insa, cat de daunator este zaharul pentru organism, am inceput sa inlocuiesc ciocolata si prajiturile cu fructe.

Am fost placut surprinsa de faptul ca anumite fructe precum mango sau simplele mere imi ofera o senzatie de satietate si imi satisfac, in acelasi timp si pofta de dulce.

Bea apa!

Sa nu uitam de apa! Hidratatrea corpului este foarte importanta si acei doi litri de apa care trebuie sa fie consumati in fiecare zi chiar fac diferenta. Atat in privinta tenului, care devine mai luminat, cat si in privinta pierderii in greutate. Pentru ca apa sa aiba un gust placut, eu tai feliute subtiri de lamaie pe care le adaug direct in pahar. Apa cu putina lamaie este delicioasa!

Ai nevoie de disciplina!

Asadar, sa ai o alimentatie sanatoasa nu presupune prea mult efort, ci putina disciplina si, bineinteles, vointa. Cu siguranta ca uneori ne putem permite sa ne rasfatam cu ceva care nu se incadreaza in categoria alimentelor sanatoase… dar cel mai importat lucru este ca acea „scapare” sa nu se intample prea des. Asta insemna sa ai un stil de viata sanatos si echilibrat!

Acum ca stii mai mult legat de aceste mituri despre alimentatie, poti alege mai usor ce consumi pentru a te bucura de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32981 32993