Tort Padurea Neagra din Quinoa Sau Hrisca Fara Gluten
Astazi, facem un desert delicios, tort fara gluten din quinoa sau hrisca. Se numeste Padurea Neagra si il poti face si tu acasa daca vrei sa simti placerea gustului unui tort delicios si sanatos in acelasi timp.
Poti vedea reteta in varianta video, pe canalul de you tube, 100 de ani – retetele longevitatii, in filmuletul de mai jos:
Ingrediente Reteta Tort Fara Gluten
In varianta vegana, nu contine lapte sau ou.
Pentru aceasta reteta, avem nevoie de urmatoarele ingrediente sanatoase:
- 1 conserva de lapte de cocos
- 300 de grame de caju
- 100 – 200 de grame de indulcitor solid sau stevia
- 5 grame de bicarbonat
- 5 grame de tarate de psyllium fin macinate
- 1 praf de sare
- vanilie
- 450 – 500 de grame de cirese proaspete sau congelate fara samburi
- lichior ( optional)
Sugestii de sirop
- 150 ml sirop natural + 50ml apă + rom
- 200ml lapte vegetal + 50g îndulcitor solid + 1 lingură cacao + rom
- 100ml apă + 100ml lichior după preferință sau vișinată + 50g îndulcitor solid + rom
- cireșele se pot înlocui cu vișine din vișinată
Cum facem tortul Padurea Neagra?
Incepem prin a hidrata cerealele.
Hidratam quinoa/hrisca timp de 6 ore.
Clatim cererealele de mai multe ori si le lasam la scurs 1-2 ore.
Mai adaugam putina apa pentru a putea mixa cerealele la blender.
Dupa cele 2 ore la scurs, cele 300 de grame de hrisca verde cantareau 516 grame.
Am completat cu apa pana la 700 de grame.
Adaugam un praf de sare, 25 grame de otet si dam la blender pana obtinem o crema foarte fina.
Am indulcit cu extract de stevia.
Daca folosesti un indulcitor lichid, poti substitui din cantitatea de apa, in functie de cat de dulce vrei sa fie tortul.
Adaugam cele 50 de grame de cacao.
Adaugam cele 5 grame de de bicarbonat si cele 5 grame de tarate de psyllium, fin macinate.
Amestecam si omogenizam totul.
Cum coacem?
Turnam continutul intr-o tavita tapetata cu hartie de copt.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 180 de grade Celsius,.
Poti folosi o tava pana la 20 cm latime pentru acest aluat.
Coacem timp de aproximativ 45 de minute si apoi facem testul scobitorii.
Cand este gata, scoatem blatul si il punem la racit intr-un prosop. Nu il lasam in tava.
Cum facem crema?
Punem in blender 300 de grame de caju impreuna cu 400 de ml de lapte de cocos, o pastaie de vanilie, si 1 praf de extract de stevia. Poti folosi si pasta de curmale pentru a indulci daca doresti. Vezi reteta de marmelada sau pasta de curmale aici.
Dam la blender pana obtinem o crema foarte fina.
Dam crema la frigider si ne ocupam de blat.
Taiem si insiropam blatul.
Punem blatul in forma, il insiropam si poi punem crema.
Procedam la fel cu fiecare strat.
Decoram cu cirese si cipsuri de ciocolata.
Pofta buna!

Aboneaza-te la canalul de retete 100 de ani – Retete fara Alergeni!
Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum a iesit reteta de tort fara gluten din quinoa sau hrisca, in varianta vegana!
Vrei sa afli cum sa faci si alte dulciuri fara zahar si bunatati sanatoase?
Poti propune si alte retete sanatoase pe care sa le pregatim in acest blog sau pe canalul de retete.
Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – 100 de ani – Retete fara alergeni – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi ai alte retete de paine si dulciuri facute din ingrediente sanatoase, fara gluten sau zahar!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin