Tiramisu Vegan Fara Gluten Din Quinoa sau Hrisca
Astazi, facem o reteta de desert sanatos, tiramisu fara gluten din quinoa sau hrisca. Este delicios si usor de facut. Te poti bucura de un dulce sanatos fara gluten sau alte ingrediente nesanatoase.
Poti vedea reteta in varianta video pe canaul de You Tube 100 de ani – Retete fara alergeni, aici:
Ingrediente – reteta – tiramisu de post
Pentru aceasta reteta, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru blat, avem nevoie de:
- 250g quinoa/hrișcă verde (hidratate 4-5 ore, spălate la fiecare 15min în prima oră)
- Apă/lapte până la 570-600g extra detalii în video
- 20g ulei
- 30g oțet mere/zeamă de lămâie
- 50g amidon cartof/tapioca/porumb (NMG)
- Îndulcitor solid (EXTRACT PUR DE STEVIA)
- 1 praf de sare, vanilie
- 5g bicarbonat + 5g tărâțe de psyllium fin măcinate
Pentru crema, avem nevoie de:
- 300 – 400g caju/nuci românești – detalii în video
- 300 – 400g iaurt vegan
- Îndulcitor solid *extra – detalii în video
- 1 praf de sare, vanilie
- 2 linguri zeamă de lămâie + opțional 1 lingură drojdie activă nutrițională
- Siropul & Decor
- 200ml cafea tare (espresso, filtru, ness)
- cacao/roșcove pudră
- ness pudră
Cum facem tiramisu de post?
Hidratam boabele de quinoa sau hrisca pentru 4-5 ore. Le clatim la fiecare 15 minute in prima ora.
Nu le lasam foarte mult la hidratat pentru ca nu mai putem sa le lucram la blender daca vor absorbi foarte multa apa.
Daca nu merge blenderul doar cu 570g de lapte, mai adaugam pana la 600g.
Blenduim foarte bine pentru a face o emulsie foarte fina.
Mai adaugam apoi, ulei, otet de mere sau zeama de lamaie, si amidonul de cartofi, porumb sau tapioca.
Adaugam indulcitorul solid. Am folosit extract pur de stevia.
Mai punem un praf de sare pentru ca intensifica gusul de dulce si apoi punem si extractul de vanilie.
Acum, adaugam bicarbonatul si taratele de psyllium bine macinate la o rasnita.
Punem la copt
Punem compozitia omogenizata intr-o tava pretapetata la copt.
Cuptorul prebuie sa fie preincalzit la 180 de grade Celsius.
Punem la copt pentru 30-40 de minute.
Facem testul scobitorii.
La acest tort, nu vei avea scobitorea perfect uscata.
Blatul este destul de ferm. Pentru ca acest tort sa poata fi insiropat bine, blatul trebuie facut cu bicarbonat, nu cu praf de copt.
Il scoatem de la cuptor cat de repede putem ca sa nu condenseze.
Il lasam la racit intr-un prosop.
Cum facem crema?
Daca nu ai lasat peste noapte nucile de caju la hidratat, le poti hidrata rappid in apa fierbinte pentru aproximativ 1 ora. La fel procedezi si cu nucile romanesti daca nu vrei caju.
Scurgem bine nucile si le punem in blender.
Crema va fi putin mai tare daca vrei sa faci tort de tiramisul. Daca faci tiramisul la pahar, crema poate fi putin mai moale.
Am pus deoparte cam 1 sfert din compozitie pentru decorare.
Pregatim si cafeaua si apoi taiem blatul.
Tapetam tava. Taiem blatul si il insiropam.
Punem si un strat de cacao pentru efect.
Adaugam si crema.
daca vrem sa se tina foarte bine,l dam la congelator pentru 2-3 ore sau la frigider pentru 6-7 ore.
Daca preferi varianta la pahar, il poti servi chiar si dupa 30 de minute la frigider.

Aboneaza-te la canalul de retete 100 de ani – Retete fara Alergeni!
Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum a iesit reteta de tiramisu fara gluten din quinoa!
Vrei sa afli cum sa faci si alte dulciuri fara zahar si bunatati sanatoase?
Poti propune si alte retete sanatoase pe care sa le pregatim in acest blog sau pe canalul de retete.
Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – 100 de ani – Retete fara alergeni – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi ai alte retete de paine si dulciuri facute din ingrediente sanatoase, fara gluten sau zahar!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin