Traditii si Superstitii de Nunta

Ce Trebuie Sa Stii Despre Superstitii De Nunta?

Iata ce trebuie sa stii despre superstitii de nunta in traditiile populare romanesti si nunumai. Superstitiile sunt credinte populare legate de noroc care sunt pastrate si transmise de la o generatie la alta.Cadouri pentru miri

Ca si alte evenimente importante din viata omului, nunta este influentata de superstitii si traditii. O multime de superstitii de nunta sunt atat de vechi si au devenit atat de naturale incat ele sunt luate ca atare.

Superstitiile sunt credinte populare care pot sau nu sa aiba un anumit fundament. Ele trebuie tratate ca simple superstitii.

Traditii sau superstitii de nunta

Nimeni nu se mai intreaba ce inseamna. Unele dintre aceste superstitii de nunta sunt legate de credintele populare si de cultura fiecarui popor dar de cele mai multe ori, ele sunt legate de noroc, sanatate si bunastare.

Incepand cu momentul in care fata primeste inelul de logodna, incep superstitiile si traditiile populare.

Cele mai multe dintre superstitiile de nunta sunt legate de evenimentul in sine, de cadourile de nunta si de accesoriile folosite cu aceasta ocazie.

  • Verigheta
  • Rochia de mireasa
  • Voalul miresei
  • Buchetul miresei
  • Ceva albastru, ceva vechi, ceva imprumutat
  • Tortul de nunta sau tortul miresei
  • Oglinda
  • Cadourile de nunta

Verigheta

Cercul fara sfarsit al verighetei simbolizeaza eternitatea. Cei doi sunt sortiti unul celuilalt pentru totdeauna. Prima verigheta sau inele de casatorie dateaza din Egiptul Antic.

Superstitie: Se spune ca verighetele din aur alb aduc ghinion. Verighetele facute din aur alb si galben nu sunt norocoase pentru ca simbolizeaza doua caractere diferite.

Deasemenea, aduce ghinion daca ai scapat verigheta pe jos. Se spune ca vei avea ghinion, toata viata.

rochia de mireasaRochia de mireasa

In trecut, rochia de mireasa nu a fost intotdeauna alba. Mireasa purta cea mai frumoasa rochie la nunta ei. Rochia alba simbolizeaza puritatea.

Culoarea rochiei de mireasa

Rochia de mireasa trebuie sa dfie alba. Aduce ghinion daca rochia de mireasa nu este alba. Albul in acest caz inseamna si ca mireasa si-a ales bine mirele.

Se considera ca este ghinion daca se rupe rochia de mireasa in ziua nuntii sau cu o zi inainte.

Citeste si:  Cum sa alegi cadouri pentru fete la 18 ani?

Mireasa nu trebuie sa-si croiasca singura rochia

Unii considera ca aduce ghinion daca mireasa participa la crearea rochiei de nunta, altii, din contra, considera ca aduce noroc.

Cred ca ghinionul sau norocul aici, depinde de cat de priceputa este mireasa.

Voalul miresei

Voalul miresei este important pentru induce confuzie ghinionului sau spiritelor rele. Ridicarea voalului inseamna ca mireasa paraseste casa parintilor ei si se alatura mirelui.

Este bine sa poarte voalul. Acesta mai inseamna ca mireasa va fi protejata de spiritele rele, pe toata durata casniciei.

Ceva vechi, ceva albastru, ceva imprumutat

A purta ceva vechi inseamna continuitatea. Ceva nou inseamna viitorul casatoriei si a familiei. Ceva imprumutat de la o femeie al carei mariaj este fericit, inseamna sa faci casatoria fericita. Ceva albastru simbolizeaza fidelitatea, dragostea si norocul in casatorie.

Data nuntii

Sedinta foto inedita cu evantai si umbrela din dantela. superstitii de nunta
Superstitii de nunta Cum va fi vremea la nunta

Superstiile legate de data nuntii, aveau legatura cu luna plina. Se spune nunta trebuie sa aiba loc in zile cu luna plina.

Multe alte traditii au legatura cu luna plina si astazi, la multe popoare, mai ales cele orientale.

Superstitie: Nu trebuie sa faci nunta in luna mai. Asa cum se scutura petalele florilor in luna mai repede, la fel de scurt poate fi si mariajul.

Data nuntii nu trebuie sa corespunda cu data nasterii a nici unuia dintre cei doi miri.

Superstie: Mirii trebuie sa se cunune ziua nu noaptea. Aduce ghinion sa te casatoresti dupa asfintit.

Iesirea din casa a mirilor

In ziua nuntii mirii trebuie sa iasa din casa cu piciorul drept inainte. Aduce ghinion daca iesi din casa cu piciorul stang.

Vremea la nunta sau superstitii legate de vreme

Trebuie sa stii cum va fi vremea in ziua nuntii, nu? Aduce ghinion sau noroc daca ploua in ziua nuntii?

Daca e soare, e mai placut pentru miri si pentru invitati.

Ploaie in ziua nuntii

Dar daca ploua? Exista interpretari si superstitii si legate de ploaie in ziua nuntii. Se spune ca vei fi fericit/a si vei avea o viata frumoasa daca ploua.

Ploaia inseama belsug si fertilitate, deci este un lucru bun daca ploua in ziua nuntii. Pentru unii poate fi noroc pentru altii poate fi ghinion. Depinde cum interpretezi.

Citeste si:  Idei de cadouri de nunta Juliana

Graul sau orezul

Traditia aruncatului cu orez sau grau cand mirii pleaca de la cununie sau de la biserica are, desigur, legatura cu prosperitatea si fertilitatea.

Doua nunti in acelasi timp in familie

Nu este bine ca doi frati sa aiba nunta in aceeasi zi. Eu cred ca este mai degraba o regula de bun simt. Nu prea se intampla ca 2 frati sa puna nunta in aceeasi zi dar se pare ca exista o superstietie si pentru asta.

Tortul miresei

Tortul de nunta este un simbol al iubirii si trebuie sa fie cat mai amre. Este obligatoriu sa aiba mai multe etaje. Un tort simplu nu este de ajuns.

Alte superstitii de nunta

Sunt superstitii legate de nunta si altele care tin de zilele sau chiar saptamanile dinainte de aceasta. Trebuie sa stii ce poti si ce nu poti face ca mire sau ca mireasa. Unele dintre aceste superstitii au o explicatie logica iar altele nu.

Cu siguranta, trebuie sa fie o explicatie pentur fiecare dintre ele. Fiecare traditie, obicei si chiar superstitie apare cu un anumit scop sau are o anumita cauza  in spate.

Mirele nu trebuie sa vada mireasa inainte

Mirele nu trebuie sa vada mireasa in rochie de mireasa inainte de nunta. Se considera ghinion daca mirele isi vede mireasa imbracata in rochie de nunta inainte de momentul cununiei la biserica.

Uitatul in oglinda

Mireasa nu trebuie sa se mai uite inca o data in oglinda inainte de a parasi incaperea pentru ca aduce ghinion. Daca totusi o face, ea trebuie sa lase ceva minor, nepus, o agrafa, un ac etc, pe care sa le pune in drum spre iesire.

Mireasa nu trebuie sa se uite prea mult in oglinda pentru ca o paraseste mirele la altar.

Plansul miresei

Plansul la nunta nu are o conotatie negativa, ba dimpotriva. Se spune ca mireasa care plange la nunta, nu va plange nicodata pe timpul casniciei.

Superstitii la cununia religioasa

Lumanarea care se stinge la biserica aduce ghinion. Se crede ca mirii nu vor avea viata lunga.

Citeste si:  Unde gasesc mancare vegana ?

O alta mireasa

Se mai crede ca aduce ghinion daca nuntasii si mireasa se intalnesc pe drum spre biserica, cu o alta mireasa si alai de nunta.

Buchetul miresei

Obicei: Mireasa trebuie sa arunce buchetul si cineva trebuie sa il prinda. Se crede ca persoana care il va prinde, va fi prima care se va casatori.

Superstitie: Mireasa trebuie sa aiba grija de buchet. Daca va scapa buchetul din mana, se spune ca va divorta.

Fara perle la nunta

Mireasa nu trebuie sa poarte perle la nunta. Perlele simbolizeaza lacrimile si evident, asta poate aduce ghinion.

Sticla sparta

Daca se sparge un obiect din sticla in ziua nuntii, se spune ca este de b ine pentur ca se sparge ghinionul.

Traditii legate de cadourile de nunta

In trecut, cadourile de nunta aveau legatura cu simboluri importante legate de fidelitate, fertilitate, noroc si prosperitate. Astazi, acestea au legatura mai mult cu utilitatea si frumusetea lor.

cadouri pentru miri, cadouri de nuntaCe cadouri nu se dau la nunta?

Este foarte important sa stii ce cadouri de nunta sa oferi si ce nu. Daca unul dintre miri sau amandoi sunt superstitiosi, cu atat mai mult, trebuie sa eviti anumite obiecte cu semnificatie negativa. De fapt, acestea au capatat conotatie negativa din cauza functiei lor.

Se spune ca nu trebuie dai cadou de nunta, niciodata, foarfeci sau cutite pentru ca semnifica destramarea casatoriei. Deasemenea, oglinda nu trebuie sa fie oferita niciodata cadou la nunta pentru ca se poate sparge si asta aduce ghinion cuplului.

Numar sau suma de bani fara sot

In unele culturi, precum India sau Japonia, daca dai bani mirilor trebuie sa o faci oferind bancnote cu numar fara sot. Cele cu sot aduc ghinion pentru ca pot fi impartite la doi. Aceasta ar fi explicatia si trebuie sa tii cont de ea daca esti invitat la nunta.

Cei mai multi dintre noi avem anumite obiceiuri, credinte si superstitii legate de aproape orice. Despre alte superstitii putem vorbi alta data in cadrul altui articol. Tu ce superstii ai legate de nunta sau cununie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *