Sarmale De Post Fara Ciuperci

Sarmale De Post Cu Orez Fara Ciuperci

Astazi facem sarmale de post fara ciuperci, una dintre retetele mele preferate. Fac aceasta reteta cat pot de des in perioada cand am varza murata. Stiu ca putem face sarmale si cu frunze de viata sau varza fiarta dar eu prefer varza murata.

sarmale de post
sarmale de post

Intotdeauna mi-au placut sarmalele de post. Mama imi facea mereu. De la ea am invatat sa fac sarmale si multe alte retete pe care o sa le impartasesc cu voi. Dar acum, vreau sa-ti arat cat de bune pot fi sarmalele de post fara ciuperci, doar cu orez si legume.

Eu am o oala de lut si vreau sa-ti spun ca este fabuloasa, mai ales pentru sarmale. Daca nu ai, poti sa le faci in oala normala cu capac, pe care o poti pune in cuptor.

Oala cu sarmale de post
Oala de lut pentru sarmale de post

Ingrediente sarmale de post:

Reteta este pentru aproximativ 50 de sarmale. Oala mea de lut este de 5 L.

  • 2 verze murate
  • 150-200 g orez alb pentru sarmale (poti sa hidratezi orezul peste noapte cu o lingura de otet nepasteurizat sau zeama de lamaie)
  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina de patrunjel medie
  • 1 pastarnac mediu
  • 1 telina medie (eu am facut fara pentru ca nu mai aveam si au fost delicioase)
  • 1 dovlecel mediu (optional)
  • 2 fire de praz (optional)
  • 4-5 cepe
  • 250-300 g bulion (eu am bulion facut in casa din rosii si ardei). Ti-l recomand pe cel de la Mutti la sticla, piure de rosii.
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui nerafinat + 150 ml
  • Sare, piper boabe, foi de dafin, cimbru, boabe de ienibahar (optional)
  • Amestec de condimente: schinduf, cimbru, busuioc, marar, patrunjel,leustean. Eu le folosesc pe toate si crede-ma ca dau sarmalelor un gust deosebit. Asta era secretul mamei.
  • Daca nu ai poti folosi doar cimbru. Dar ti-as recomnda sa folosesti totusi schinduf.
  • 150-200 ml apa calda
  • Apa la temperatura camerei cat cuprinde pentru a acoperi sarmalele la final.
Citeste si:  Biscuiti Sarati Fara Gluten, Vegani

Mod de preparare:

  • Intai tocam varza si pregatim foile pentru sarmale. Poti face asta cu o zi inainte ca sa iti fie mai usor.
  • Daca folosesti oala de lut trebuie sa o punem in apa rece pentru cel putin 30 de minute, timp in care ne ocupam de compozitia pentru sarmale.
  • Curatam morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul, telina si le dam pe razatoarea mare. Le poti toca si marunt.
  • Curatam ceapa, prazul, dovlecelul si le tocam marunt.
  • Tocam si mararul cu patrunjelul.
  • Intr-o oala punem ceapa, prazul, 3 linguri de ulei si putina sare. Eu nu calesc niciodata nimic. Pur si simplu torn imediat apa calda peste.
  • Lasam 3-4 minute si adaugam radacinoasele. Mai turnam putina apa si le lasam la foc mediu inca 10 minute.
  • Adaugam dovlecelul si 1-2 lingurite din amestecul de condimente. Daca nu ai poti pune 1 lingurita de cimbru.
  • Dupa inca 3-4 minute adaugam bulionul. Eu pun cam 150 ml in compozitie, restul il pun in oala cand pun sarmalele.
  • Adaugam si orezul spalat si scurs bine de apa si mai lasam pe foc 2 minute.
  • Dupa ce am inchis focul pun mararul si patrunjelul si potrivesc de sare.
  • Atentie la sare, tine cont si de cat de sarata este varza.
  • Cand am terminat de facut compozitia pentru sarmale, varsam apa din oala si incepem sa facem sarmalele.
Citeste si:  Cum Facem Lapte de Cocos?

Cum pregatim oala?

  • Punem in oala primul strat de varza tocata, 3 foi de dafin, cimbru sau amestecul de condimente, cateva boabe de piper si ienibahar, 3-4 lingurite de bulion si turnam putin mai mult ulei ca sa nu se lipeasca sarmalele.
  • Aranjam frumos primul strat de sarmale si punem din nou un strat de varza tocata si restul de condimente + bulion.
  • Dupa ce am pus si al doilea strat de sarmale acoperim cu varza tocata si punem din nou condimentele + bulion si ulei.
  • Atentie sa nu umpli oala cu sarmale, risti sa ti se verse in cuptor (eu am patit-o).
  • Umplem oala cu apa la temperatura camerei, punem capacul si o bagam in cuptorul rece, nu preincalzit.
Cat dureaza?
  • Dam focul la inceput la 180 C pentru 1 ora dupa care il reducem la minim si le lasam pentru inca 2 ore. Dupa scoatem capacul si le mai lasam 1 ora.
  • Daca folosesti oala normala cuptorul trebuie sa fie preincalzit. In loc de 4 ore o sa dureze mai putin. Vreo 2=3 ore. Verifici cand e varza facuta.
Aboneaza-te la canalul nostru de retete culinare!

Nu uita sa dai like si sa te abonezi la canalul nostru de retete culinare rapide si usoare daca vrei sa faci mancare delicioasa si sanatoasa!

Astept sa-mi scrii in comentarii cum ti-au iesit. Sunt sigura ca o sa le adori. Merg de minune cu mamaliga si iaurt vegan. Daca iti place ardeiul iute atunci e si mai bine

Citeste si:  Inghetata Vegana De Banane, Fara Lactoza, Fara Zahar

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *