Saorma vegana cu ciuperci
Saorma vegana cu ciuperci este una dintre preparatele mele preferate, mai ales de cand am renuntat la produsele de origine animala. O pregatesc ori de cate ori am ocazia si este apreciata chiar si de catre cei care consuma carne.
Daca iti place bucataria turceasca sau arabeasca, nu are cum sa nu-ti placa si saorma. Bucataria balcanica a imprumutat reteta si acum a devenit parte din meniul nostru obisnuit.
La fiecare colt de strada, poti gasi kebap sau saorma ‘’cu de toate’’. Saorma traditionala este facuta din carne de miel, pui sau vita, impreuna cu legume precum varza, castraveti, ceapa, cartofi prajiti, sos de usturoi, si uneori tabbouleh. Unele contin condimente si hummus sau tahini.
Toata lumea mananca saorma, cu pofta, pentru ca este delicioasa cand este facuta bine, de maini pricepute. Cine ar rezista in fata unei saorme cu de” toate”? Si cand spun „de toate” ma refer aici, la toate acele ingrediente care iti gadila placut papilele gustative.
Este una dintre cele mai populare tipuri de fast food. Cu exceptia carnii care este expusa la temperaturi inalte, saorma este facuta din ingrediente destul de sanatoase. Din pacate, nu mai pot manca saorma de la orice colt de strada de cand am renuntat la carne.
Tocmai din acest motiv m-am gandit sa fac saorma vegana cu ciuperci pentru a ma bucura de gustul ei dar cu ingrediente sanatoase, de data asta.
Poti face saorma vegana cu aproape cu orice . Poti inlocui carnea cu ciuperci sau cu tofu. Conteaza cum le combini, ca sa obtii o saorma perfecta, cu gust. Poti face lipie in casa sau poti cumpara. Iti recomand sa o faci chiar tu, acasa pentru ca este foarte usor de preparat. Depinde cat de mult timp ai, sa petreci in bucatarie.
Saorma vegana cu ciuperci pe care o sa te invat sa o faci azi, este atat de delicioasa incat nu o sa-ti vina sa crezi.
Ai nevoie de cateva ingrediente simple care puse impreuna, sunt pur si simplu delicioase.
Reteta asta de saorma vegana, am invatat-o de la o prietena draga. Atunci cand o fac nu am cum sa nu ma gandesc la ea si sa-i multumesc pentru reteta asta speciala.
Ingrediente necesare pentru saorma vegana cu ciuperci
Sa trecem la treaba. In primul rand vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 500 gr ciuperci ( eu folosesc champignon )
- 2 bucati de avocado copt
- un catel de usturoi
- o legatura de patrunjel
- o lingura de ulei de masline
- o lingura de mustar
- putina zeama de lamaie
- sare, piper, chili, turmeric, cimbru, busuioc
- cativa castraveciori murati
- cartofi ” prajiti” la cuptor ( Vezi reteta mea simpla de cartofi „prajiti” la cuptor! )
- Lipie libaneza sau lipie facuta in casa din faina integrala.
Mod de preparare:
Pentru inceput, e bine sa cureti cartofii, sa-i tai felii subtiri, exact ca cei pentru prajiti. Vezi reteta pentru cartofi prajiti sanatosi. Ii amesteci bine cu sare si ulei si apoi ii pui la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Intre timp, pana se fac cartofii, spala bine ciupercile si taie-le in bucati mai mici. Incinge bine o tigaie si pune ciupercile. Nu trebuie sa le pui ulei pentru ca ele isi vor lasa apa oricum.
Daca vrei neaparat, poti pune la sfarsit, putin ulei peste ele. Adauga condimentele: sare, piper, turmeric, cimbru sau busuioc. Adauga cate putin din fiecare, dupa preferinte. Cand ciupercile sunt gata, ia-le de pe foc si pune-le deoparte.
Pune in blender bucatile de avocado curatat, adauga putina sare, un catel de usturoi, o legatura de patrunjel (intreaga, nu tocata), uleiul de masline, mustarul si putina zeama de lamaie. Mixeaza-le pana obtii un sos delicios pentru uns lipia ( dureaza cateva secunde mixatul).
Cand sosul este gata, gusta-l si daca mai trebuie sare sau zeama de lamaie, ( depinde cat de acrisor il preferi ) mai poti adauga la final. Ai grija sa nu pui prea multa zeama de lamaie deoarece si castraveciorii murati sunt de obicei, destul de acrisori.
Cand sosul este gata, putem incepe sa facem saorma. Luam o lipie si o incalzim un pic pe plita sau la flacara. O ungem bine cu sos si adaugam ciupercile, cartofii „prajiti” si castraveciorii murati. Dupa preferinte, poti adauga putina ceapa. Pune si putin chili, daca preferi o shaorma mai picanta. O rulezi si gata!
Cu siguranta, o sa-ti inviti prietenii la o saorma vegana cu ciuperci, cu adevarat, delicioasa. Chiar daca nu esti vegetarian sau vegan, aceasta saorma cu ciuperci este foarte usoara si in acelasi timp satioasa.
In zilele de post, este ideala. Incearca si tu acasa si spune-mi cum a iesit! Crede-ma, cu aceasta saorma vegana cu ciuperci sau tofu, iti va fi foarte usor sa pregatesti o masa satioasa.
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin