Salata orientala vegana

Reteta usoara pentru salata orientala de post

O salata orientala vegana este o mancare binevenita oricand, indiferent de anotimp. Este delicioasa si o faci usor, din ingrediente ieftine si sanatoase.

Din cand in cand, imi place sa impart cu voi din retetele mele preferate, mai ales feluri de mancare preferate inca din copilarie. Pe langa pizza si cartofii prajiti, salata orientala era una dintre felurile de mancare de care nu ma saturam niciodata.

Daca tii post sau preferi mancarea vegana, poti pune pe menu sau lista ta de mancare preferata si salata de cartofi orientala. Daca nu ai incercat pana acum varianta vegana, este momentul sa o faci. Este incredibil de buna.

Salata orientala vegana – Mancarea de post ideala

Salata orientala vegana
Salata orientala vegana

Salata orientala este una dintre cele mai populare si mai usor de facut feluri de mancare din bucataria romaneasca. De obicei, se face cu cartofi si ou fiert dar poti face mancare gustoasa chiar si cu ingrediente de post.

Astazi am ales sa fac o reteta de post, mai ales ca este perioada postului ortodox. Probabil ca si tu cauti o varianta de post pentru salata orientala, de aceea esti pe pagina retetei mele.

Este o reteta usoara, rapida pe care o poti pregati la masa de pranz sau la cina. Te poti bucura de un gust special chiar daca este vegana, daca stii cum sa alegi ingredientele si mai ales, daca stii cum sa le pui pe toate impreuna.

Salata orientala vegana
Salata orientala vegana

Ingrediente salata orientala vegana

Pentru a pregati aceasta reteta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente :

  • 5 cartofi de marime medie (fierti sau copti, eu prefer copti )
  • salata verde de orice fel dupa preferinte
  • valeriana, rucola, germeni
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 morcov ras
  • 1 legatura de  ceapa verde sau 1 ceapa uscata ( ceapa verde are gust mai bun si arata mai bine)
  • 3 castraveti ( eu prefer castraveciorii murati)
  • 1 avocado
  • 3 ridichi
  • masline
  • 1 legatura de marar ( poti folosi patrunjel, eu prefer mararul in salata orientala)
  • 1 lamaie stoarsa (daca nu pui castraveciori murati)
  • 1-2 linguri de ulei de masline
  • sare neiodata, dupa gust

Fiecare ingredient este important

Iti recomand sa folosesti sare neiodata. Este adevarat ca in magazine, gasesti doar sare iodata. Gasesti sare neiodata, la plafar si magazinele naturiste.

Sarea iodata ar trebui sa fie exceptia si nu regula. Nu inteleg de ce peste tot, gasesti doar sare iodata. Cat de sanatoasa sau nu este sarea iodata, ramane un subiect pentru alt articol.

Daca nu ai ceapa verde, poti folosi ceapa uscata. Iti recomand sa alegi ceapa rosie pentru arata mai bine si stii cum se spune: ”mancam si cu ochii”.

Poti pune orice ardei gras verde sau rosu si chiar gogosari. Imi place sa folosesc ardei rosu pentru ca da culoare si aspect deosebit la final.

Ordinea ingredientelor

Maslinele si castravetii murati ii punem la sfarsit dupa ce am gustat salata. Trebuie sa ne asiguram  ca nu am pus prea multa sare. Tine cont ca maslinele pot fi si ele sarate. Nu vrei sa o faci prea sarata, mai ales daca pui castraveciori murati.

Poti folosi castraveti proaspeti daca vrei. In cazul asta, ai nevoie de zeama de lamaie pentru a acri salata la sfarsit.

Mie imi plac muraturile foarte mult deaceea aleg de fiecare data sa pun castraveciori murati. Pe langa gustul acru delicios, castravecioarii murati contin probiotice, atat de importante pentru un microbiom sanatos. Cu alte cuvinte, fac bine la digestie pentru ca sustin bacteriile sanatoase din intestine.

Cele mai bune muraturi sunt cele care au trecut printr-un proces de fermentatie in saramura, nu in otet. Sunt mai sanatoase si daca stii cum sa le faci sunt cu adevarat delicioase.

Muraturile pe care le pun eu sunt cu adevarat delicioase pentru ca am un mic secret. Iti voi dezvalui acest secret intr-un alt articol. Urmariti retetele de pe Juliana.ro pentru a vedea reteta de castraveciori murati sau cea de varza si conopida murata!

Mod de preparare:

Poti sa fierbi cartofii in coaja in apa cu sare sau sa ii pui la copt in cuptor.

Eu ii pun la copt in cuptor. Imi plac mai mult cartofii copti decat cei fierti.

Din punct de vedere nutritional, este recomandabil sa gatesti cartofii la bur sau sa ii pui la cuptor.

Cartofii fierti isi pierd mult din nutrienti. Mai bine bei apa in care au fiert cartofii. Sunt mai multi nutrienti acolo decat in cartofii fierti.

Cum pregatim salata de cartofi de post?

Cat timp se fierb cartofii spalam si pregatim restul ingredientelor, cu exceptia cepei. Oxideaza rapid si este mai bine sa o pui proaspata in salata.

Deasemenea, avocado trebuie curatat la final deoarece se innegreste repede la contactul cu aerul.

Lasam cartofii sa se raceasca. Nu ii punem fierbinti in salata.

Dupa ce cartofii sunt gata, ii decojim si ii taiem in bucatele mai mici.

Amesteca salata intr-un bol mare!

Toate ingredientele se pun intr-un bol mai mare ca sa le poti amesteca cu usurinta.

Adaugam intai sarea, apoi lamaia si ultimul uleiul de masline.
Atentie, modeul in care amesteci si ordinea in care pui sarea, zeama de lamaie si uleiul de masline, este esentiala.

Cand adaugi sarea amesteci bine. Dupa adaugi lamaia si amesteci din nou. La final adaugi uleiul si mai amesteci putin.
Te poti bucura de salata orientala vegana langa un suc natural de rodie, proaspat stors.

Timp de preparare: 30-45 de min.
Practic timpul de coacere sau fierbere al cartofilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *