Este ok sa dai bacsis?

Este ok sa dai bacsis ? Si daca da, cui poti sa-i dai bacsis?

Este in regula sa dai bacsis? Cand, cum si cui poti sa dai bacsis? Bacsisul este un cuvant provenit din limba turca ce inseamna bun material dat cuiva pentru un serviciu personal.

In Romania exista anumite reguli sociale nescrise care indica momentele in care este acceptat sa faci acest lucru sau nu. Bacsisul se refera in mod concret la o suma mica de bani pe care o dai in mod benevol in urma unui serviciu.

Suma mica de bani, oferita in semn de multumire

Intelesul din limba turca nu s-a schimbat aproape deloc ci mai mult a fost apropriat culturii romanesti contemporane. Astfel, nu ar putea fi numit bacsis o suma mare de bani ce a fost data in scopul unui beneficiu sau favor ce urmeaza sa se intample, ci se numeste in mod uzual mita.

Mai jos, ti-am pregatit cateva exemple de situatii in care poti lasa bacsis cuiva.

sa dai bacsis chelner

Cand sa dai bacsis?

Bacsisul se da doar dupa ce ai primit un serviciu din partea cuiva. De exemplu, in cazul in care ai luat un taxi ca sa ajungi intr-o locatie mai repede decat in mod normal este acceptat social sa ii lasi taximetristului o mica remuneratie optionala.

Nu uita ca tine doar de tine daca doresti sa faci asta. Daca ti se pare ca ai ajuns la destinatie in siguranta sau persoana care a condus acolo te-a dus pe un drum scurt si neaglomerat, lasa-i bacsis.

Citeste si:  Geanta de plaja, accesoriu important pentru vacanta

Cum sa lasi bacsis?

A lasa bacsis e o alegere insa felul in care o faci poate avea semnificatii diverse. De exemplu, in restaurante si in baruri regula nescrisa este sa lasi bacsis in valoare de 10% din comanda.

Daca ai lasa un bacsis infim de doar cateva monezi poti sa transmiti un mesaj urat si rautacios persoanei care te-a servit. Daca ti-au placut serviciile de care ai avut parte in restaurant lasa un bacsis usor mai mare de 10%.

Cui sa dai bacsis?

Asa cum am mentionat si in randurile anterioare, lasa bacsis celor a caror slujba implica anumite servicii intalnite des in viata de zi cu zi. Spre exemplu, nu ar fi o idee buna sa lasi bacsis unui functionar public, unui politist sau unui reprezentant legal.

Cei care au slujbe de ospatari, taximetristi, mecanici, electricieni, instalatori sau spalatori auto sunt cei fata de care este acceptat social acest obicei modern.

Indiferent de cui ii lasi bacsis ai grija de felul in care o faci. De cele mai multe ori persoanele care trebuie sa relationeze cu multi oameni in slujba lor au avut destule experiente neplacute si astfel le poti face o mica surpriza placuta prin modul in care te comporti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *