Puterea vindecatoare a unui bol cantator tibetan

Terapeutii moderni din toata lumea incep sa redescopere ceea ce stramosii nostrii stiau demult,  despre puterea vindecatoare a sunetului. Nu toate sunetele ajuta la vindecare ci anumite note si tipuri de vibratii ale sunetului ajuta la vindecarea emotiilor, psihicului si chiar a celulelor. Sunetele muzicale armonioase cu supratonurile centrate matematic genereaza un fel de geometrie sacra care poate sa ne deblocheze energetic, sa ne reechilibreze in interior.

Bolul cantator tibetan

Nu multi stiu ca un bol cantator este mai mult decat un obiect decorativ cu aspect antichizat si ca sunetul sau pot avea beneficii pentru organism si spatiul unde locuim.Musica moderna este acum mai mult considerata distractie dar in trecut, oamenii foloseau muzica sacra pentru vindecare si pentru recuperarea echilibrului mental. Un instrument traditional care produce acest tip de vibratie vindecatoare este bolul cantator.bol-tibetan-cantator
Bolul cantator era facut manual dintr-unul sau mai multe metale si folosit de catre calugarii din Tibet.Bolul cantator tibetan era folosit in ceremonii sacre dar puterea sa vindecatoare a fost tinuta secreta.Desi calugarii aveau boluri cantatoare cu ei si le foloseau chiar si pentru mancare, rar erau folosite pentru a ”canta” in afara manastirilor.
Bolurile cantatore vechi erau facute din aliaj de sapte metale, cate unul pentru fiecare ”chackra”.Fiecare avea propria sa ‘’voce’’ unica si era ‘’cantat’’ cu mana sau cu ajutorului unui ciocanel de lemn.

Ce trebuie sa stim despre bolurile cantatoare?bol-tibetan-manual
Tonul bolului cantator se schimba in functie de cat de repede sau cat de incet se misca ciocanelul de lemn.Pentru ca este facut manual, fiecare bol are sunetul sau propriu, special cand este cantat in fuctie de diametrul sau, grosimea, aliajul si duritatea.Toate aceste aspecte sunt importante pentru ca pot stimula diferita parti ale sistemului energetic uman. Incalzirea repetata si lovirea cu ciocanul face ca un bol cantator sa capete o anumita patina dar pentru a-ti da seama cat de minunat este trebuie sa-l asculti.bol-tibetan-interior
Chiar si marimea, greutatea si densitatea lemnului din care este facut ciocanelul pot afecta sunetul bolului.Spre deosebire de bolurile de cristal, bolurile de alama nu produc un singur sunet clar ci mai degraba mai multe subtonuri armonice care sunt percepute ca o singura voce unduitoare.
Parti diferite ale bolului cantator vibreaza in ritmuri diferite producand o combinatie de sunete, de obicei una la deschiderea gurii, alta mai jos pe la jumatate si alta la baza.
Terapeutii care folosesc boluri cantatoare prefera sa le foloseasca pe cele din alama tocmai pentru acest motiv, ‘’spatiul’’ dintre tonuri care actioneaza ca niste portaluri prin care trece liber energia vindecatoare.
Sunetul aproape hipnotizator al bolului tibetan il face foarte util pentru cei care practica meditatia pentru a-I ajuta sa intre intr-o stare de relaxare mai profunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *