Pronunta corect in Engleza, citind!

Cum te ajuta cititul pentru a avea o pronuntie mai buna la Engleza?

Cum poti pronunta corect in Engleza, citind? Este adevarat ca cititul poate sa te ajute sa pronunti mai bine? In acest articol, vei afla cat de util este cititul si cum poti face asta singur/a, chiar de comfortul casei tale.

Se spune ca devii mai bun la ceea ce practici indeajuns de mult. Daca joci tenis foarete mult, devii mai bun la tenis. Daca scrii foarte mult, devii mai bun la scris. Daca asculti foarte mult, devii mai bun la ascultat.

Daca citesti foarte mult devii foarte bun la citit. Daca vorbesti, devii mai bun la vorbit. Totusi, cred ca scopul tau final nu este cititul. Bun, si atunci de ce sa citesti? Scopul tau final este sa poti vorbi fluent in Engleza. Cum te poate ajuta cititul sa inveti sa vorbesti Engleza fluent?

Pentru a invata sa te exprimi in limba Engleza nu este deajuns sa faci doar una dintre aceste activitati. Trebuie sa le faci pe toate, nu doar cititul.

Astazi, insa, iti voi spune de ce este foarte important sa practici cititul in Engleza.

Daca exersezi cititul:

Pronunta corect in Engleza citind
Pronunta corect in Engleza citind
 • Inveti cuvinte noi
 • Inveti sa te exprimi mai bine
 • Iti dezvolti creierul
 • Inveti sa pronunti mai bine
 • Iti dezvolti un accent mai bun

 La ce ajuta cititul? Cum poti pronunta corect in Engleza, citind!

 • Reading is to your brain what exercise is to your body. Cititul este pentru creier ceea ce este exercitiul fizic pentru corp.

Creierul este ca un muschi pe care il ”lucrezi” la sala. Cu cat il fortezi mai mult, cu atat devine mai puternic!

Citeste si:  De Ce Sunt Litere Care Nu Se Pronunta In Engleza?

Nu iti face griji daca il soliciti prea mult. Este foarte bine. Sa iti faci griji daca nu il pui la treaba! Orice muschi nefolosit se atrofiaza. Capacitatea creierului depinde de cat de mult il antrenezi zilnic.

Poti invata sa vorbesti limba Engleza daca citesti in Engleza foarte mult?

Da, intr-o anumita masura. De ce spun, intr-o anumita masura? Pentru ca cea mai buna metoda de invata sa vorbesti este vorbitul. Vrei sa inveti sa vorbesti? Atunci trebuie sa vorbesti?

Cum ajuta cititul sa te exprimi in Engleza?

Atunci cand vorbesti, trebuie sa asezi cuvintele in ordinea corecta pentru a transmite ceea ce doresti sa spui.

Cand citesti, nu trebuie sa faci asta pentru ca treaba asta a facut-o autorul deja, cel care a scris textul. Nu trebuie sa faci nici un efort din punctul asta de vedere. Ce trebuie sa faci este sa fii atent la ordinea cuvintelor in propozitie pentru a o invata si la cuvintele noi.

In Engleza, spre deosebire de alte limbi straine, ordinea in propozitie este importanta. Citind foarte mult, inveti cuvinte noi. Construiesti vocabular si inveti sa pui cuvintele in ordinea corecta. Desigur, poti invata acest lucru, folosind si alte metode precum: ”writing” si de ce nu si , ”listening”.

Pronunta corect in Engleza, citind cu voce tare!

Cum poti citi in Engleza daca nu stii cum sa pronunti cuvintele, corect?  Cititul ajuta foarte mult la Engleza daca il faci cum trebuie. Daca nu stii deloc cum se pronunta, cititul este inutil.

Poti face asta cu ajutorul profesorului. Daca inveti Engleza singur, este putin mai greu dar nu imposibil. Oricum, chiar daca inveti Engleza cu un profesor, tot nu este de ajuns. Tot, trebuie sa exersezi suplimentar, de unul singur. Si atunci? Cum faci asta?

Citeste si:  Invata pronumele posesiv in Engleza
Cum pronunti corect citind de unul singur?

Ai la dispozitie o multime de aplicatii pentru mobil si resurse online pe care le poti folosi. Iata de ce ai nevoie:

Pentru a te asigura ca pronunti cuvintele corect, ai nevoie de un dictionar online bun. Un dictionar de Engleza online foarte bun este Cambridge Dictionary.

dar mai sunt si altele.  Am mai vorbit despre asta si intr-un alt articol.

Poti gasi pronuntia oricarui cuvant in Engleza, in aceste dictionare online.  Ai cuvantul scris si cum se pronunta in format audio. Asculti cum se pronunta. Gasesti si transcrierea fonetica daca te intereseaza.

Singura problema la dictionare este ca nu ai pronuntia cuvintelor in context. Ai doar cuvinte separate, cel mult expresii de 2 sau 3 cuvinte. Este important pentru pronuntie dar nu de ajuns pentru a invata sa te exprimi in Engleza.

Pentru a invata cum se pronunta cuvintele in context, ai nevoie de ascultare, de ”listening”, foarte mult. Pentru a afla pronuntia cuvintelor in cadrul unor propozitii si fraze, ai nevoie de YouGlish. Este un site care preia din You Tube, acele cuvinte sau acele propozitii pe care le cauti.

Aici, poti cauta pronuntia cuvintelor intr-un context natural. De exemplu:

Nu stii cum se pronunta cuvantul:

 • ” Comfortable”.

Il cauti aici. Ai mai multe rezultate. Niste vorbitori nativi folosesc cuvantul ”comfortable” in viata reala, in diferite situatii. Ai posibilitatea sa alegi tipul de Engleza care iti place: Engleza Britanica, Engleza Americana, Australiana, Irlandeza etc.

Citeste si:  Care este diferenta dintre was si went?

Mai jos, ai si subtitrarea in Engleza. Vezi exact cum se scriu cuvintele si auzi cum se pronunta, in acelasi timp.

Avantajul pe care il prezinta acest site este ca poti pune nu numai cuvinte ci si propozitii. De exemplu:

 • ”I am comfortable.”

Ai, din nou, mai multe rezultate. Propozitia: ”I am comfortable.” este pronuntata de catre vorbitori nativi in viata reala, in context natural.

Poti asculta de mai multe ori si poti chiar repeta pentru a te asigura ca inveti sa pronunti corect, cuvintele in limba Engleza.

Scrie dupa dictare!

Cat de importanta este dictarea pentru a invata atat intelegerea cat si scrisul? Scrierea dupa dictare este un exercitiu excelent pentru a dezvolta doua abilitati foarte importante. Listening si Writing.

Resurse utile pentru citit si dictare

Cum pot exersa scrisul dupa dictare fara profesor? Ai mai jos niste resurse utile pe care le poti folosi pentru a face acest exercitiu la Engleza.

English Club

Lingua Dictation

Resurse pentru citit online

Lingua Reading

Free Graders

Aici poti gasi texte pe care le poti folosi pentru a practica cititul cu voce tare. Vestea buna este ca gaseste textul potrivite si adaptate special pentru nivelul tau.

Ai texte adaptate pentru nivelurile: A1- Beginner A2 Beginner- Engleza Elemntara, B1 Intermediate si B2 – Upper-Intermediate – nivel Mediu si C1 – Advanced

Aboneaza-te la Clubul de Engleza

Pentru a stii cand apar lectiile online la Engleza pe canalul nostru de You Tube, este important sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentur a primi notificari.

Lasa un comentariu mai jos daca ai intrebari legate de acest articol sau lectiile de Engleza!

Un comentariu pentru “Pronunta corect in Engleza, citind!

 1. Elena Mocanu spune:

  Buna seara .
  Numele meu este Elena Mocanu și doresc sa stiu daca aveti cursuri de engleza pentru adulți, deoarece sunt interesată.
  Astept raspunsul d-stra .

  Cu stima
  Elena Mocanu

  • Juliana spune:

   Buna ziua

   In aceasta perioada, predau Engleza doar pe You Tube. Intentionez pe viitor sa organizez un club de conversatie fizic. Va recomand sa va abonati la Clubul de Engleza pe You Tube si sa activati notificarile pentru a va anunta cand incepem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *