De la ulei de floarea-soarelui la sănătate în farfurie
Recunosc: ani la rând am folosit ulei de floarea-soarelui la tot ce însemna prăjituri. Pandișpan, chec, clătite, chiar și unele fursecuri. Așa făcea mama, așa făceam și eu. Doar că, la un moment dat, mi-a picat în mână un articol despre cât de nocive pot fi uleiurile rafinate din semințe. Și nu, nu vorbim doar de kilograme în plus, ci de inflamație, dezechilibre hormonale și tot felul de surprize neplăcute în timp.
Dacă vrei să citești mai multe despre subiect, am scris aici: De ce să eviți uleiurile rafinate – Alege sănătatea în farfurie
Ulei de cocos? Bun, dar nu pentru toate deserturile
Așa că am început curățenia în cămară. Am scos toate sticlele de ulei rafinat și le-am înlocuit cu ulei de cocos. E grozav în unele rețete – mai ales la biscuiți sau prăjituri raw – dar sincer… nu merge chiar peste tot. Are gustul lui, se topește diferit, și în unele rețete simți că „ceva nu se leagă”.
Dilema Deserturilor: Ulei de Cocos, Unt… și Apoi Ce?
Și-acum, ce facem cu deserturile? Că doar nu renunțăm la ele, nu? Am încercat, desigur, cu ulei de cocos. E super, da, dar să fim sinceri, nu se potrivește în orice. Îți imaginezi un pandișpan cu o aromă puternică de cocos? Hmm, nu chiar combinația ideală.
Apoi, am trecut la unt. Mmmm, unt! Gust divin, da. Dar, fiind o persoană care încearcă să aibă un stil de viață cât mai prietenos cu planeta și cu animalele, să folosesc unt în fiecare prăjitură nu era fix ce căutam. Mă simțeam într-un impas culinar, parcă eram într-un joc de șah unde nu găseam mutarea câștigătoare.
Și atunci am avut revelația: Dar uleiul de măsline?

Îl folosesc zilnic la salate. Îl pun peste legume coapte, în supe-creme, în humus, în aproape orice. Și într-o zi, pur și simplu m-am întrebat:
„Dacă e atât de bun și sănătos în mâncare, de ce să nu-l folosesc și în deserturi?”
La început am fost puțin sceptic, recunosc. Oare nu va schimba gustul prea mult? Nu va fi prea… „sărat” sau „ierbos”? Dar apoi m-am gândit la toate acele deserturi mediteraneene, pline de arome bogate, unde uleiul de măsline e la loc de cinste. Și-am zis: Nu risc, nu câștig! Și-am început să experimentez.
Am început cu rețete simple, unde gustul uleiului de măsline nu ar fi fost copleșitor. Și, ghici ce? A fost o revelație! Checul meu, de exemplu, a căpătat o textură incredibilă și o aromă subtilă, aproape imperceptibilă, dar care adăuga o notă de rafinament. Era pur și simplu… delicios!
Uleiul de măsline chiar merge în prăjituri! Iată de ce:
Are grăsimi bune, mononesaturate
E antiinflamator și plin de antioxidanți
Oferă o textură fragedă prăjiturilor
Se potrivește perfect cu arome ca lămâie, portocală, ciocolată, migdale, scorțișoară
✔️ Important: Alege un ulei de măsline extravirgin cu gust blând, mai ales pentru prăjituri fine.
Ce prăjituri poți face cu ulei de măsline?
Chec pufos cu lămâie și iaurt
Pandișpan cu fructe (mere, prune, pere)
Banana bread cu ulei de măsline
Brownie cu ciocolată neagră și ulei de măsline
Biscuiți rustici cu fulgi de ovăz

Rețetă: Chec pufos cu lămâie și ulei de măsline – Ingrediente:
3 ouă mari
120 g zahăr (poți reduce dacă folosești îndulcitor natural)
100 ml ulei de măsline extravirgin cu gust blând
150 g iaurt grecesc (sau iaurt natural integral)
Coaja rasă de la 1 lămâie bio
Sucul de la 1/2 lămâie
1 linguriță extract de vanilie (opțional)
200 g făină
1 plic praf de copt (10 g)
Un praf de sare
Opțional pentru glazură:
4 linguri zahăr pudră
1 lingură suc de lămâie
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180°C și pregătește o formă de chec tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puțin ulei de măsline.
Bate ouăle cu zahărul până devin pufoase și deschise la culoare.
Adaugă uleiul de măsline treptat, amestecând continuu. Apoi adaugă iaurtul, sucul și coaja de lămâie, plus vanilia dacă o folosești.
Amestecă făina cu praful de copt și sarea, apoi încorporeaz-o treptat în compoziție.
Toarnă aluatul în formă și coace 35-40 de minute, până trece testul cu scobitoarea.
Lasă să se răcească, apoi poți turna peste el o glazură simplă din zahăr pudră și suc de lămâie.
Sfaturi rapide:
Dacă vrei un gust mai intens de citrice, poți adăuga și coajă de portocală.
Vrei să fie și mai sănătos? Poți înlocui jumătate din făină cu făină integrală.
Servește-l cu un strop de miere sau un pic de iaurt pe deasupra
Încheiere cu gust bun și gânduri sănătoase
Să faci prăjituri mai sănătoase nu înseamnă să renunți la gust. Înseamnă să le faci cu intenție, cu grijă pentru tine și pentru cei dragi. Iar dacă tot avem la îndemână un super aliment precum uleiul de măsline extravirgin, de ce să nu-i dăm o șansă și în deserturi?
🍰 Tu ai încercat să folosești ulei de măsline în prăjituri?
Scrie-mi în comentarii sau dă mai departe articolul dacă ți-a plăcut! Și nu uita să te abonezi la canalul meu de YouTube pentru mai multe rețete și idei sănătoase!

eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin