Prajitura Tavalita Vegana Din Quinoa Sau Hrisca Fara Gluten
Astazi, facem o reteta vegana de dulce sanatos, o prajitura tavalita fara gluten din quinoa sau hrisca. O poti face oricand din ingrediente sanatoase daca vrei sa te bucuri de sanatate dar si de gust delicios.
Poti vedea reteta si in varianta video pe canalul de you tube 100 de ani – retete fara alergeni, aici:
Reteta tavalita din quinoa sau hrisca verde/cruda, vegana, fara gluten
Pentru blat, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250g quinoa
- lapte cocos gras de la conservă pana la 650g
- 25 g amidon tapioca/cartof/porumb
- 50-100g îndulcitor solid
- aromă vanilie
- 1 praf de sare
- Praf de copt de casă 10g sau 1 pliculeț praf de copt (pt 500g făină)
- 5 g tărâte psyllium pudră fin râșnițate (tărâțe de psyllium fin măcinate)
Pentru sos, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 100g ciocolată 65%
- 100g lapte
- fulgi de cocos/nucă măcinată
Cum facem prajitura tavalita fara gluten?
Spalam boabele de quinoa, foarte bine, pana nu mai fac spuma.
Ne asiguram astfel ca nu vor da un gust amarui.
Hidratam quinoah impreuna cu o lngura de otet de mere sau o lingura de zeama de lamaie. Tinem quinoa la hidratat peste noapte sau timp de 8 ore. E bine sa clatim de mai multe ori.
Dupa hidratare, 250 de grame de quinoa,au cantarit 410 grame.
Am completat cu lapte gras de cocos pana la 650 de grame.
Dam la blender foarte bine pana obtinem o crema sau emulsie foarte fina.
Adaugam indulcitorul si amidonul.
Amestecam foarte bine pana cand omogenizam compozitia.
Dam la blender foarte bine din nou, sa se topească perfect îndulcitorul
Gustăm aluatul pentru ca sa vedem dacă este suficient de dulce.
Adaugam in ploaie praful de copt si cele 5 grame de tărâte psyllium pudră fin râșnițate.
Amestecam foarte bine cu un tel.
Cum coacem prajitura tavalita?
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit.
Punem in tavă pretapetata la copt la 180C pt 25-30min.
Facem testul scobitorii la 25min.
Lăsăm 2-3 min in tava sa se racoreasca după care scoatem si lăsăm sa se răcească complet.
Glazura
Taiem prajitura in buctai mai mici.
Topim ciocolata pe baie de abur.
Dam bucatelele de prajitura prin ciocolata topita si apoi le tavalim prin miez de nuca sau fulgi de nuca de cocos.

Pofta buna!
Aboneaza-te la canalul de retete 100 de ani – Retete fara Alergeni!
Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum a iesit reteta de prajitura tavalita fara gluten din quinoa!
Vrei sa afli cum sa poti face si alte bunatati fara zahar, fara gluten si alti alergeni? Urmareste-ne aici si pe canalul de You Tube!
Poti propune si alte retete sanatoase pe care sa le pregatim si sa le postam in acest blog sau pe canalul de retete.
Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – 100 de ani – Retete fara alergeni – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi ai alte retete de paine sau dulciuri facute din ingrediente sanatoase, fara gluten sau zahar!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin