Prajitura cu curmale, cea mai simpla reteta


Prajitura cu curmale, cea mai simpla reteta pentru un un desert delicios

Prajitura cu curmale este foarte gustoasa si foarte usor de facut de oricine. Ti-am pregatit o reteta usor de facut, pentru un dulce sanatos pentru intreaga familie.

Cu totii adoram dulciurile, cozonaci, fursecuri, checuri, prajituri de toate felurile. Toate sunt delicioase si minunate pentru masa de Craciun sau de Pasti. O prajitura sanatoasa, fara zahar si oua, este oricand binevenita, mai ales in timpul postului de Craciun sau de Paste.


Prajitura cu curmale

Prajitura de post cu curmale

Curmalele sunt dulci in mod natural si pot inlocui cu succes dulciurile facute cu zahar pe care le consumam atat de des, din pacate.

De cand am descoperit cat de bune sunt curmalele, am redus consumul de zahar, aproape de  zero. Nu ca eram mare consumatoare de zahar inainte. Cand spun zahar, ma refer la zahar brun sau brut. Poti incerca si tu sa reduci consumul de zahar. Pentru inceput, poti inlocui zaharul alb, cu zahr brut, brun sau zahar din cocos.

In perioada sarbatorilor, avem tendinta sa mancam oricum mai mult decat in orice perioada a anului. Tocmai de aceea este bine sa evitam, totsui, alimentele grele, grase si cu ingrediente nesanatoase. O prajitura fara zahar si oua dar extraordinar de gustoasa este ideala pentru cei care tin post in aceasta perioada.

Citeste si:  Salata orientala vegana

De ce e bine sa mananci curmale?

Este bine sa stii cat de importante sunt curmalele, pentru sanatatea noastra. Le poti consuma ca atare sau in dulciuri si prajituri pe care le poti face chiar tu, acasa la tine.

In primul rand, sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe, datorita continutului mare de nutrienti. Despre curmale, se stie ca scad colesterolul.

Pentru ca au un continut mare de fibre, ele imbunatatesc digestia si astfel ne feresc de tot felul de boli. Sunt bogate in proteine, fibre, minerale si vitaminele B1, B2, B3, B5.

Curmalele contin zaharuri naturale care nu dauneaza sanatatii. Contin minerale importante precum potasiu, calciu, mangan, fosfor, cupru, seleniu si magneziu. Trateaza anemia feripriva deoarece sunt bogate in fier.

Desi cazurile de anemie feripriva sunt rare, mai ales la barbati, poti alege sa consumi, pe langa verdeturi, si curmale pentru a suplimenta fierul.

Chec cu curmale fara zahar

Reteta pentru prajitura de post cu curmale

Astazi te voi invata cum sa prepari o prajitura cu curmale. Vei vedea, este o reteta simpla iar prajitura va fi delicioasa. Papilele gustative iti vor fi recunoscatoare.Chec cu curmale fara zahar

Pentru aceasta minunata prajitura cu curmale ai nevoie de:

  • 60-80 de curmale fara samburi ( daca sunt mici folositi 80 )
  • 10-15 ml esenta de rom
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 cana de lapte ( soia, caju, migdale, ovaz )
  • 1 cana de faina
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 50 ml ulei de cocos sau de floarea soarelui
  • 100 gr nuci maruntite
Citeste si:  Placinta de praz cu foi facute in casa

Pregatim ingredientele

Mai intai curatam curmalele de samburi daca este nevoie. Poti sa iei curmale fara samburi si ai scapat de grija.

Incalzim laptele si il turnam peste curmale.

Adaugam esenta de rom si scortisoara, acoperim bolul si le lasam la inmuiat pentru 30-40 de min. Dupa ce s-au inmuiat le blenduim cu totul pana ce devin pasta.
Intr-un bol punem pasta de curmale, faina, sarea si bicarbonatul si amestecam pana se incorporeaza bine.

Adaugam apoi uleiul si il incorporam bine, iar la sfarsit punem nucile.

Compozitia o turnam intr-o tava patrata sau dreptunghiulara cu hartie de copt si o punem in cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 30-40 de min. Facem testul cu scobitoarea introdusa in mijloc.

Daca nu mai ramane nimic pe ea atunci prajitura este gata.

Chec cu curmale fara zahar

Turnam peste ele esenta de rom. Le lasam la inmuiat o jumatate de ora, ca sa capete aroma de rom.

Chec cu curmale fara zahar

Peste semintele de in turnam apa si le lasam cateva ore. In momentul cand observam ca au devenit ca albusul de ou, le strecuram printr-o sita. Avem nevoie doar de substitut de ou.  Chiar seamana cu albusul de ou si se comporta asemanator.

Chec cu curmale fara zahar

Intr-un vas turnam apa fierbinte, sarea, uleiul, zaharul vanilat sau esenta de vanilie si ” albusul de ou” vegan.

Apoi turnam faina si praful de copt si curmalele pe care le blenduim si amestecam compozitia pana ce devine ca o pasta. La sfarsit, putem adauga si o mana de migdale, nuci, alune sau ce preferati maruntite, la blender.

Citeste si:  Pigmentatia personala - tot ce trebuie sa stii despre aceasta

Chec cu curmale fara zahar Chec cu curmale fara zahar Chec cu curmale fara zahar

Punem tava la copt

Turnam compozitia intr-o tava cu hartie de copt si punem in cuptor pentru circa 40-45 min. Acum, depinde de cuptor. Testul cu betisorul de lemn te poate ajuta. Cand observam ca nu mai ramane nimic pe betisor, prajitura este gata.

Crede-ma!  Dupa ce o scoti din cuptor, iti va fi foarte greu sa nu mananci, cel putin una. Odata ce ai inceput, nu o sa te poti opri din mancat. Este delicioasa!

Reteta de prajitura cu curmale de post este un exemplu de desert sanatos si satios. Pe langa toate bunatatile de pe masa de Craciun, acest desert sanatos este binevenit.


1 Opinii pentru “Prajitura cu curmale, cea mai simpla reteta

  1. Ioana spune:

    Hey, am incercat reteta insa esti sigura ca sunt 280g de faina? Eu abia am reusit sa incorporez 200g si am adaugat iaurt si ou in plus ca ingrediente umede. Altfel ar fi iesit un aluat. Mentionez ca am respectat gramajele si la curmale si am si hidratat semintele de in corespunzator in apa destula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *