Cea Mai Simpla Reteta Pentru Un Desert Delicios de Post
Prajitura cu curmale este foarte gustoasa si foarte usor de facut de oricine. Ti-am pregatit o reteta pentru un desert sanatos pentru intreaga familie.
Cu totii adoram dulciurile, cozonaci, fursecuri, checuri, prajituri de toate felurile. Toate sunt delicioase si minunate pentru masa de Craciun sau de Pasti. O prajitura sanatoasa, fara zahar si oua, este oricand binevenita, mai ales in timpul postului de Craciun sau de Paste.
Prajitura de post cu curmale
Curmalele sunt dulci in mod natural si pot inlocui cu succes dulciurile facute cu zahar pe care le consumam atat de des, din pacate.
De cand am descoperit cat de bune sunt curmalele, am redus consumul de zahar, aproape de zero. Nu ca eram mare consumatoare de zahar inainte. Cand spun zahar, ma refer la zahar brun sau brut. Poti incerca si tu sa reduci consumul de zahar. Pentru inceput, poti inlocui zaharul alb, cu zahar brut, brun sau zahar din flori de cocos.
In perioada sarbatorilor, avem tendinta sa mancam oricum mai mult decat in orice perioada a anului. Tocmai de aceea este bine sa evitam, totusi, alimentele grele, grase si cu ingrediente nesanatoase. O prajitura fara zahar si oua, extraordinar de gustoasa este ideala pentru cei care tin post in aceasta perioada.
De ce e bine sa mananci curmale?
Este bine sa stii cat de importante sunt curmalele, pentru sanatatea noastra. Le poti consuma ca atare sau in dulciuri si prajituri pe care le poti face chiar tu, acasa la tine.
In primul rand, sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe, datorita continutului mare de nutrienti. Despre curmale, se stie ca scad colesterolul.
Beneficiile consumului de curmale
Pentru ca au un continut mare de fibre, ele imbunatatesc digestia si astfel ne feresc de tot felul de boli. Sunt bogate in proteine, fibre, minerale si vitaminele B1, B2, B3, B5.
Curmalele contin zaharuri naturale care nu dauneaza sanatatii. Contin minerale importante precum potasiu, calciu, mangan, fosfor, cupru, seleniu si magneziu. Trateaza anemia feripriva, deoarece sunt bogate in fier.
Desi cazurile de anemie feripriva sunt rare, mai ales la barbati, poti alege sa consumi, pe langa verdeturi, si curmale pentru a suplimenta fierul.
Reteta pentru prajitura de post cu curmale
Astazi te voi invata cum sa prepari o prajitura cu curmale. Vei vedea, este o reteta simpla iar prajitura va fi delicioasa. Papilele gustative iti vor fi recunoscatoare.
Pentru aceasta minunata prajitura cu curmale ai nevoie de:
- 60-80 de curmale fara samburi ( daca sunt mici folositi 80 )
- 10-15 ml esenta de rom
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 cana de lapte vegetal ( soia, caju, migdale, ovaz )
- 1 cana de faina
- 1 varf de cutit de sare
- 1 lingurita de bicarbonat
- 50 ml ulei de cocos sau de floarea soarelui
- 100 gr nuci maruntite
Pregatim ingredientele
- Mai intai curatam curmalele de samburi daca este nevoie. Poti sa iei curmale fara samburi si ai scapat de grija asta.
- Incalzim laptele vegetal si il turnam peste curmale. Nu folosi lapte rece!
- Adaugam esenta de rom si scortisoara, acoperim bolul si le lasam la inmuiat pentru 30-40 de min.
- Dupa ce s-au inmuiat le blenduim cu totul pana ce devin pasta.
- Intr-un bol punem pasta de curmale, faina, sarea si bicarbonatul si amestecam pana se incorporeaza bine.
- Adaugam apoi uleiul si il incorporam bine, iar la sfarsit punem nucile.
- Compozitia o turnam intr-o tava patrata sau dreptunghiulara cu hartie de copt.
- Punem tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru aproximativ 30-40 de min.
- Facem testul cu scobitoarea introdusa in mijloc.
- Daca nu mai ramane nimic pe scobitoare, atunci prajitura este gata.
Crede-ma! Dupa ce o scoti din cuptor, iti va fi foarte greu sa nu mananci, cel putin una. Odata ce ai inceput, nu o sa te poti opri din mancat. Este delicioasa!
Reteta de prajitura cu curmale de post este un exemplu de desert sanatos si satios. Pe langa toate bunatatile de pe masa de Craciun, acest desert sanatos din pasta de curmale, este binevenit.
Lasa un comentariu mai jos si spune cum a iesit prajitura cu curmale!
Hey, am incercat reteta insa esti sigura ca sunt 280g de faina? Eu abia am reusit sa incorporez 200g si am adaugat iaurt si ou in plus ca ingrediente umede. Altfel ar fi iesit un aluat. Mentionez ca am respectat gramajele si la curmale si am si hidratat semintele de in corespunzator in apa destula.
Buna
A fost o greseala la redactare. Am remediat acest lucru. Acum retata este clara.:)
Buna! Cred ca ori s-au postat doua retete de prajitura cu curmale pe aceeasi pagina, ori lista ingredientelor e incompleta.
Am pregatit fara seminte de in, substitut de ou si altele. Sa vedem ce-o iesi. Poate doriti totusi sa editati reteta.
Buna! Verificam si modificam. Multumim!:)
Buna.
Da. Din pacate, a fost o greseala de redactare. Am remediat acest lucru.
Cum trebuie sa fie consistenta aluatului ? Tava de ce dimensiune trebuie sa fie ? La ce temperatura se coace? Mulțumesc
Consistenta aluatului este asemănătoare cu cea a checului.
Tava cu dimensiuni de 25 x20 cm. Depinde cât de înaltă vrei sa fie prăjitura. Eu am folosit o tava de chec de 25x11cm.O să-ți dai seama când o sa vezi compoziția.
Se ține în cuptor circa 30 – 40 de min la 180 de grade. Depinde foarte mult de cuptor. Dar cel mai sigur este testul cu scobitoarea. Dacă nu mai este aluat pe ea atunci prăjitură este gata.
E complet aiurea reteta asta…
Buna
A fost o eroare la redactare. Am remediat problema.
Am făcut rețeta și a iesit super bună.
Este foarte ușor de făcut și rezultatul este delicios. Mulțumesc! 😋👍
Reteta actuală scrisă este completa? Mulțumesc!
Da. Este reteta completa!