Păcintă Fara Gluten Cu Cartofi Dulci

Plăcintă Fără Gluten cu Cartofi Dulci – Aluat din Orez și Mei

Descoperă rețeta perfectă pentru o plăcintă fără gluten cu cartofi dulci! Aceasta este o rețetă ideală pentru cei cu intoleranță la gluten, dar și pentru cei care își doresc o variantă sănătoasă și delicioasă de plăcintă. Aluatul pentru foi este făcut din faina de orez și faina de mei, oferind o textură placută și un gust delicios.

Placinta Fara Gluten Cu Cartofi Dulci
Placinta Fara Gluten Cu Cartofi Dulci

Ingrediente Pentru aluat:

  • 100g făină de orez
  • 100g făină de mei
  • 200g apă calduta
  • 3 lg + 2 lgt ulei de cocos topit
  • 11 g tarate de psyllium
  • 1 lgt cu varf de drojdie uscata
  • 1 lgt de zahar sau zahar de curmale
  • 1 varf de lingurita de sare

Ingrediente Pentru umplutură:

  •  1kg cartofi dulci sau 4 cartofi mari
  • 1 lgt de scortisoara
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1 plic de zahar vanilat / esenta vanilie sau orice indulcitor preferi

Cum facem reteta?

Prepararea aluatului:

Intr-un bol punem taratele de psyllium, drojdia si zaharul. Amestecam si turnam apa calduta. Acoperim bolul si lasam la loc cald pentru 15-20 de minute.

Intr-un bol mai mic amestecam faina de orez cu faina de mei (eu am macinat boabele de orez si mei).

Dupa 20 de minute o sa vedem ca drojdia s-a activat. Adaugam sarea, jumatate din amestecul de faina si incepem sa framantam. Adaugam si cele 3 lg de ulei de cocos topit. Framantam bine si mai adaugam 1-2 lg din faina. Avem grija sa ramana faina si pentru intins foile. Cand am incorporat bine uleiul si faina acoperim din nou bolul si il lasam intr-un loc cald pentru 30 de minute.

Citeste si:  Gem De Fructe Uscate Fara Zahar Fara Fierbere

Cand aluatul a crescut il impartim in 2 bucati egale.

Presaram putina faina pe masa de lucru si intindem prima foaie. Ungem foaia cu 1 lgt de ulei de cocos topit.

Intindem si cea de-a doua foaie si la fel o ungem cu cealalta lingurita de ulei de cocos topit.

Punem foile una peste alta si impaturim bine. Formam din nou o bila ca sa incorporam bine uleiul.

Prepararea umpluturii:

Curatam cartofii de coaja si ii dam pe razatoarea mare.

Punem cartofii tntr-o craticioara, ii punem pe foc si turnam putina apa sa nu se lipeasca.

Amestecam, punem capacul, dam focul mai incet si lasam sa se inmoaie.

Daca mai este nevoie, mai adaugam apa.

Adaugam zaharul vanilat sau indulcitorul preferat.

Cand cartofii s-au inmuiat ii lasam fara capac ca sa se evapore apa.

Dam cartofii la blender pana formam o pasta.

Placinta Fara Gluten Cu Cartofi Dulci

Cum facem placinta?

Preincalzim cuptorul la 180 C.

Impartim din nou bila de aluat in doua parti egale.

Mai presaram putina faina si intindem prima bila de aluat. Nu trebuie sa fie nici prea subtire , nici prea groasa. Ca o foaie de placinta pe care urmeaza sa o umplem. punem din compozitia de cartofi dulci si intindem peste tot. Apoi rulam cu grija si inchidem la capete. Taiem ruloul in bucati mai mici ca de placinta.

Citeste si:  Paine Sanatoasa Fara Drojdie - cu Maia

La fel procedam si cu cea de-a doua foaie. Presaram faina ramasa si intindem. Ungem foaia cu restul de compozitie de cartofi dulci si rulam. Taiem la fel in bucatele mai mici.

Punem bucatile de placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Punem placinta in cuptorul preincalzit la 180C pentru 35-40 de minute. Eu dupa 20 de minute intorc bucatile de placinta ca sa se rumeneasca frumos. Acum depinde de cuptor.

Pofta Buna!

Sfaturi pentru o plăcintă perfectă:

Folosiți un sucitor pentru a întinde aluatul cât mai subțire posibil.
Dacă aluatul este prea uscat, adăugați câteva picături de apă.
Puteți adăuga și alte condimente după preferințe, cum ar fi cimbru sau rozmarin.

Această plăcintă fără gluten cu cartofi dulci este perfectă pentru orice ocazie, fie că este vorba de o masă de familie sau de un eveniment special. Aluatul din orez și mei nu doar că este sănătos, dar oferă și o textură și un gust deosebit. Încearcă această rețetă și bucură-te de o plăcintă delicioasă și sănătoasă!

Reteta pentru aluatul fara gluten este partial inspirata din blogul ”Oana fara gluten”.

Ai incercat reteta? Spune-ne cum a iesit! Lasa un comentariu mai jos!

Daca vrei sa vezi si alte retete facute cu ingrediente sanatoase si fara gluten, nu uita sa te abonezi la canalul nostru de You Tube: Gateste cu Meri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *