Placinta De Spanac Si Branza

Placinta Cu Spanac Si Branza – Reteta Macedoneasca

Astazi facem o reteta traditionala macedoneasca – cea mai gustoasa placinta de spanac si branza, gustul care imi aminteste de copilarie. Este o placinta pe care o facea bunica mea acasa.

Placinta cu spanac si branza facuta in casa este una dintre cele mai gustoase feluri de mancare pentru multi aromani si romani deopotriva. Iti voi arata cum sa faci aceasta placinta cu foi de aluat facute in casa.

Ingrediente Placinta De Spanac Cu Branza – Reteta Traditionala Macedoneasca

Pentru aceasta reteta de placinta facuta in casa, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400g de faina alba cernuta
  • extra faina pentru intins foile de placinta
  • 500-600 g de spanac congelat (daca folosesti spanac proaspat, ai nevoie de o cantitate mai mare)
  • 400g de branza mai tare/mai veche
  • 350g iaurt  cu 10% grasime
  • 350g de apa calduta
  • 5 lg de ulei de floarea soarelui (eu folosesc ulei de floarea soarelui nerafinat)
  • 10g de drojdie proaspata
  • sare dupa gust

Mod De Preparare Placinta De Spanac Cu Branza:

Intr-o cratita cu capac punem direct spanacul congelat. Adaugam ulei si putina sare. Nu punem multa sare pentru ca si branza este sarata. O sa adaugam la sfarsit daca este cazul. Lasam spanacul pe foc pana se topeste. Cand spanacul s-a topit adaugam iaurtul si amestecam. Inchidem focul si punem si branza pe care o radem pe razatoarea mare sau o sfaramitam. Amestecam bine, potrivim de sare si lasam compozitia deoparte.

Citeste si:  Unt Vegan Cu Ulei De Masline

Mod De Preparare Aluat Placinta Cu Spanac:

Cum facem in casa aluatul pentru foile de placinta de spanac? Nu mai cumpara foi de placinta din comert pentru ca poti sa le faci chiar tu daca ma urmaresti pana la capat.

Intr-un bol mai mare cernem faina. Adaugam drojdia proaspata si putina sare. Amestecam bine cu mana si incepem sa adaugam din apa calduta, putin cate putin, pana formam un aluat pe care sa-l putem intinde usor.

Atentie sa nu torni toata apa. Doar cat este necesar sa formezi aluatul. Restul de apa care iti ramane o sa o folosim la sfarsit.

Nu trebuie sa-l framantam mult, cam 5 minute. Presaram putina faina in bol si impartim aluatul in 2 bile mai mici si restul putin mai mari. In total o sa avem 8 bile.

Ungem tava rotunda (30cm) cu ulei si incepem sa intindem prima foaie.

Luam cele 2 bile mai mici si le aplatizam un pic. Peste prima bila punem putin ulei si punem cealalta bila deasupra. Adica din cele 2 bile mai mici formam una mai mare si mai groasa, pentru prima foaie de placinta pe care o sa o punem in tava. Ar fi de preferat sa ai un sucitor cat mai subtire, dar daca nu ai merge si putin mai gros, dar nu foarte gros. Presaram putina faina pe masa de lucru. Cand intindem foaia de aluat incepem din interior  catre exterior ca sa o marim. Daca o sa te uiti la filmulet o sa intelegi mai bine. Nu este deloc greu trebuie doar sa ai putina rabdare pana prinzi smecheria.

Citeste si:  Rețeta De Caramel Vegan Fara Zahar

Cand terminam de intins prima bila o punem in tava. Intindem si a doua bila de aluat. Peste prima foaie pe care am pus-o in tava, cu o lingura, punem din compozitia de spanac cu branza peste tot. Apoi punem a doua foaie de placinta peste. Apoi punem din nou din compozitie si din nou punem a treia foaie de placinta. Si tot asa pana terminam toata compozitia de spanac cu branza si bilele de aluat.

Nu spalam oala in care am facut compozitia de spanac. Punem peste apa ramasa si clatim bine. Cu ea o sa ungem placinta si inainte sa o punem in cuptor si dupa ce o scoatem.

Cand am terminat de pus ultima foaie, cu o lingura ungem bine peste tot placinta. Ai grija sa opresti putin si pentru atunci cand o scoatem din cuptor. Este foarte important, pentru ca trebuie sa se inmoaie.

Cum Coacem Placinta?

Cuptorul trebuie sa fie pre incalzit la 180C.

Coacem placinta pentru 1h sau 1h – 10 minute. Depinde de fiecare cuptor.Trebuie sa se rumeneasca frumos si deasupra.

Cand placinta de spanac si branza este gata o scoatem din cuptor si o ungem cu restul de compozitie( apa + cea mai ramas in oala in care am facut spanacul). Acoperim placinta cu un prosop de bucatarie ca sa se inmoaie bine pentru 20 de minute.

Citeste si:  Chec Cu Lămâie Delicios Vegan Fara Gluten

Eu tai placintele cu o foarfeca pe care o folosesec doar pentru placinte. Se taie foarte usor.

Placinta asta de spanac cu branza cu foi facute in casa este un deliciu. Este plina de umplutura si are un gust senzational de bun, Nu vei regreta daca o sa incerci si tu reteta.

Astept sa-mi scrii in comentarii cum ti-a iesit.

Pofta buna!

Placinta De Spanac Si Branza
Placinta De Spanac Si Branza – Gust Autentic Aroman
Aboneaza-te la canalul Gateste cu Meri

Nu uita sa te abonezi la canalul nostru de retete sanatoase daca vrei sa vezi si alte feluri de mancare traditionala, facute cu drag!

1 Opinii pentru “Placinta De Spanac Si Branza

  1. Juliana spune:

    Lasa un comentariu mai jos si spune-mi cum ti-a iesit reteta de placinta cu spanac si branza, in varianta traditionala aromana! Iti multumesc pentru ca ma urmaresti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *