Placinta ciobanului cu ciuperci -reteta vegana
Cauti o reteta vegana pentru perioada postului sau iti place mancarea vegana? Daca vrei o placinta gustoasa si calda, incearca placinta ciobanului vegana! Poate ai musafiri care nu mananca carne si vrei sa-i impresionezi cu un fel de mancare vegan sau vegetarian.
Daca esti vegan/a sau vegetarian/a sau esti in perioada postului, reteta Placinta Ciobanului fara carne este potrivita pentru tine, mai ales daca vrei sa incerci si altceva decat supe si salate.

Cand auzi de placinta ciobanului, este probabil, normal sa te gandesti ca este un fel de mancare care contine carne de miel. Eu prefer sa fac varianta sanatoasa, fara carne sau lapte, din motive lesne de inteles. O poti numi, la fel de bine si musaca de post. Este cam acelasi lucru, in varianta englezeasca. Este satioasa, gustoasa si te face sa te simti bine.
Placinta Ciobanului cu ciuperci
Ciupercile sunt hranitoare si sanatoase si pot inlocui cu succes, carnea in multe retete. Dupa ce gusti si vezi cate bune sunt in placinta asta, cu siguranta, le vei folosi mai multe retete vegane sau vegetariene.
Reteta de placinta ciobanului este putin mai diferita de felurile de mancare vegane obisnuite. Am pus impreuna ciuperci, ceapa, usturoi, capere, marar, patrunjel, drijdie inactiva si crema de cocos. Poti sa inlocuiesti ciupercile cu linte sau mazare daca vrei. Sunt variante, cel putin la fel de sanatoase si hranitoare.

Placinta ciobanului de post – Reteta vegana cu ciuperci, cartofi si ceapa
Desigur, sunt si alte retete de post pentru aceasta placinta. Poti incerca placinta cu linte, naut, mazare sau fasole, sau toate combinate. Eu am ales sa fac retete cu ciuperci doar cu ingrediente vegane.
Placinta Ciobanului – o reteta vegana, mai usoara decat iti imaginezi. Incearca cea mai gustoasa placinta de post cu legume! Nu o sa iti vina sa crezi cat de buna este.
Este mai rapida si mai usor de facut decat reteta clasica de Placinta Ciobanului traditionala. Poti sa o faci oricand, nu doar in perioada postului.
Fie ca esti vegan, fie ca doar tii post sau nu, aceasta placinta delicioasa cu siguranta o sa iti placa.
Sa vedem cum se face si care sunt ingredientele de care ai nevoie!
Ingrediente pentru umplutura:
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, (eu prefer sa folosesc ulei nerafinat, presat la rece
- 1 ceapa mare
- 3-4 catei de usturoi
- 500gr ciuperci champignon
- 1 lingura sau doua de capere ( atentie daca folositi capere sarate nu va mai trebui sa adaugati sare sau le spalati bine inainte )
- 1 legatura de ceapa verde
- 2 lingurite de fulgi de drojdie inactiva ( ingredientul ”secret”, foarte important in bucataria vegana)
- 1 cutie de 200 ml de crema de cocos sau ovaz ( folosim doar 100 ml ) restul il pastram pentru piureul de cartofi
- 1 legatura de marar sau patrunjel
- 1 sare, cimbru dupa gust
Ingrediente pentru piureul de cartofi:
- 1 jumatate de kg de cartofi pentru fiert
- 1 lingura de fulgi de drojdie inactiva
- 1 lingurita de mustar
- 100 ml crema de cocos sau ovaz
- sare dupa gust
Pe langa drojdia inactiva, smantana de cocos (sau cea de ovaz,) este un ingredient vegan special care dau gust deosebit si in cazul acestei retete. Din punctul meu de verede smantana de cocos este mai buna decat varianta din lapte.
Cum se prepara?
Intr-o oala, mai maricica, punem cartofii curatati si taiati in cuburi la fiert cu putina sare.
Pana fierb cartofii ne ocupam de umplutura pentru placinta.
Mod de preparare umplutura :
Intr-o tigaie mai mare punem uleiul, ceapa, usturoiul, sarea si ciupercile taiate marunt.
Le lasam cateva minute pana se inmoaie ceapa si usturoiul si ciupercile isi lasa apa si adaugam caperele si ceapa verde tocata marunt.
Adaugam si fulgii de drojdie inactiva, cimbrul si crema de cocos si amestecam sa incorporam bine toate ingredientele.
Cand ciupercile sunt gata adaugam mararul sau patrunjelul si oprim focul.
Punem umplutura deoparte si ne ocupam de piureul de cartofi.
Mod de preparare al piure-ului de cartofi :
Dupa ce cartofii au fiert ( atunci cand poti trece furculita prin ei fara sa simti nici o rezistenta sunt gata ) ii strecuram de apa si ii pasam cu un zdrobitor manual pentru cartofi.
Nu folosim mixerul sau alt robot de bucatarie. Cartofii contin amidon iar produsele care contin amidon nu trebuie amestecate excesiv pentru ca se ingroasa. Capata o consistenta lipicioasa si nu va mai fi usor si pufos.
Adaugam mustarul, crema de cocos, fulgii de drojdie inactiva , sarea si amestecam usor pana se incorpreaza toate ingredientele.
Asamblarea placintei :
Luam o tava mai mare si o ungem cu putin ulei. Eu folosesc o tava de yena ( 20×30 cm).
Punem umplutura cu ciuperci si o distribuim pe toata suprafata tavii. Peste amestecul cu ciuperci, punem piureul de cartofi, in strat destul de gros. Il distribuim uniform, pe toata suprafata tavii.
Daca vrei un stratul de piure de cartofi sa fie mai crocant, traseaza niste urme cu furculita. Astfel, zonele mai subtiri se vor coace mai repede si vor deveni crocante.
Punem placinta la cuptor la foc potrivit pentru 20-25 de min.
Grad de dificultate : mediu
- Timp de preparare: 20-30 min
- Timp de coacere : 20-25 min
- Total timp preparare : 55 min
Poti incerca placinta ciobanului vegana cu linte, naut si ciuperci. Unele retete de placinta combina ciupercile cu linte, naut, mazare, ciuperci si chiar fasole. Eu zic ca este cam mult. Placinta ciobanului cu linte este preferata mea, pe langa cea cu ciuperci. Ambele sunt de post si pot fi consumate cu placere, oricand, de catre vegani.
Continutul ridicat de proteine, fibre si nutrienti fac din linte unul dintre cele mai apreciate super- alimente. Contine fier si vitaminele din grupul B. Pe langa faptul ca lintea este un aliment bogat in proteine si nutrienti, se gateste usor si are un gust foarte bun.
Cei care vor o varianta de post mai apropiata ca si consistenta de placinta ciobanului traditionala, pot incerca reteta de musaca de post cu soia.
Cum se serveste?
Este un preparat de post. Il poti servi cal fel principal, la masa de pranz, cu boia, ceapa verde si verdeata.
Daca ai facut prea multa musaca de cartofi cu linte si ciuperci, poti pune la frigider, ce a ramas de la masa si consuma mai tarziu sau a doua zi. O incalzesti si are gust la fel de bun ca inainte.
Te poti bucura de Placinta Ciobanului de post, in varianta cu ciuperci, cu linte sau cu mazare, ca fel principal, la masa de pranz, impreuna cu cei dragi.
Pofta Buna!
Titlul acestei plăcinte mi-a atras atenția, bineînțeles! În primă fază am crezut că e o plăcintă dulce, până în momentul în care am intrat în articol!
Intrigantă rețeta, cred că mi-ar plăcea să o încercu cu hribi, dar și varianta cu linte!
Este delicioasa! Merita incercata!