Paine Fara Gluten din Mei

Paine Pufoasa din Mei Hidratat, Paine Vegana, Fara Gluten

Astazi facem o noua reteta de paine fara gluten din mei hidratat. O poti vedea si in varianta video pe canalul 100 de ani – Retetele Longevitatii.

Ingrediente Reteta Paine din mei hidratat

Ingrediente pentru o paine de aprox. 250g sau 2 chifle cu praf de copt:

  • 150g mei decorticat hidratat cel putin 8 – 12h cu o lingura de otet nepasteurizat sau zeama de lamaie
  • 11g tarate de psyllium fin macinate la rasnita
  • 330g apa (total)
  • 1 praf de sare
  • 1/2 pliculet praf de copt (pe plic sa scrie pt. 500g faina)

Optional: 1 lingura ulei, condimente, plante aromate

Paine fara gluten din mei hidratat
Paine fara gluten din mei hidratat

Pentru o paine de aprox. 500g sau 4 chifle, dublati cantitatile

Cantarim meiul hidratat si completam cu apa pana la 330g.

Adaugam o lingura de ulei pentru a face painea un pic mai moale.

Dam toata compozitia la un blender, pana cand obtinem o emulsie foarte fina.

Eu am adaugat un mix de curry, insa poti adauga doar sare sau orice alt condiment preferi.

Amestecam bine si transferam compozitia intr-un bol.

Adaugam taratele de psyllium fin macinate si praful de copt si amestecam totul foarte bine pana cand obtinem un aluat elastic.

Dupa 5 minute, cu o spatula inmuiata in apa sau cu mainile, pe o hartie de copt, formam o franzela.

Cum coacem painea?

Coacem painea la cuptorul preincalzit pentru 1 ora la 200C sus – jos.

Citeste si:  Supa crema de morcovi cu ghimbir si turmeric

La Air – Fryer 30 min la 200C.
Daca suna a gol e coapta. Altfel, mai coaceti 5 – 10 min.

Painea se scoate de pe hartia de copt si se pune pe un grill.

Lasati la racit cel putin 8 ore. Altfel, va avea o textura umeda, pentru ca nu contine nici gluten, nici chimicale care sa o afaneze, iar psylliumul are nevoie sa se stabilizeze.

Optional: 1 lingura ulei, condimente, plante aromate

Pentru o paine de aprox. 500g sau 4 chifle, dublati cantitatile

Cantarim meiul hidratat si completam cu apa pana la 330g.

Adaugam o lingura de ulei si dam totul la blender pana obtinem o emulsie fina.

Punem si mixul de curry si transferam totul intr-un bol.

Adaugam putin zahar brun si jumatate de pliculet de drojdie uscata.

Amestecam totul foarte bine si lasam 5 min.

Poti face 2 chifle sau o franzela

Dupa ce drojdiile sau activat, adaugam pudra de psyllium si formam cele 2 chifle sau franzela.

Daca aluatul e prea moale, asteptati un pic sa se intareasca. Dupa ce formam chiflele, putem adauga si niste seminte de mac si le vom lasa la dospit pentru maxim 30 de min. Le acoperim cu un bol sau cu o folie de plastic.

Coacem chiflele pentru 50 de min la 200C sus – jos in cuptorul preincalzit. Daca facem o franzela, coacem 1 ora.
La Air – Fryer pentru 30 de min la 200C, fara preincalzire.
Acoperim si le lasam la racit cel putin 8 ore.

Citeste si:  Prajitura Desteapta Cu Ciocolata

Se pastreaza foarte bine intr-o punga de hartie sau intr-o punga de plastic pentru 2 – 3 zile.

Poti incerca si paine fara gluten din linte. Gasesti reteta aici: Paine din orez si linte

Aboneaza-te la canalul 100 de ani – Retetele Longevitatii!

Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube, 100 de ani – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi si alte retete de paine sanatoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *