Paine din Malai si Quinoa- Paine fara Gluten, Vegana, (cu sau fara drojdie)
Facem astazi, o reteta interesanta de paine de malai cu quinoa, denumita amuzant si mamaliga cu quinoa, aceasta paine este o varianta foarte sanatoasa la painea din cereale cu gluten.
Iti recomanda sa o incerci, mai ales daca vrei sa eviti glutenul din painea din faina de grau.
Ingrediente Reteta
Ingrediente pentru ambele variante :
- 150 g malai
- 150 g quinoa ( orice tip alba , rosie , neagra ) sau puteti inlocui cu hrisca
- 1 lingura otet sau zeama de lamaie
- apa pana la 700 g
- 10 g sare
- 1 – 2 linguri ulei presat la rece
- 20 g tarate de psyllium fin macinate la o rasnita
Cele 150 g malai si 150 g quinoa se clatesc de cateva ori si se pun la hidratat cu o lingura de otet , ideal ar fi nepasteurizat sau zeama de lamaie , pentru 6 – 8 ore .
Dupa 8 ore, spalam bine astfel indepartam o parte din acidul fitic din cereale, cunoscut ca antinutrient .
Aceasta paine are continut redus de FODMAP. Este usor digerabila, chiar si de cei care sufera de boala intestinului iritabil.
Paine cu malai cu praf de copt
Varianta cu praf de copt . Nu iti recomand sa pui bicarbonat pentru ca iese painea amara .
Punem un bol pe cantar si punem malaiul si quinoa hidratate si spalate .
Completam cu apa pana la 700 g .
Nu depasiti cantitatile si nu substituiti ” dupa ureche ” .
Adaugam 10 g sare , 1 – 2 linguri ulei presat la rece si blenduim pana obtinem o pasta cat mai fina . Cu cat este mai fina pasta obtinuta , cu atat painea o sa fie mai pufoasa .
Punem si 1 lingura otet sau zeama de lamaie .
Apoi amestecam cele 20 g psyllium fin macinate cu 1 pliculet de praf de copt ( sa scrie pe ambalaj pentru 500 g faina ) si le punem peste compozitia blenduita .
Amestecam totul foarte bine si rapid . In 2 – 3 minute vom obtine un aluat elastic .
Cuptorul trebuie sa fie pre – incalzit la 200 C sus – jos.
Puneti painea intr-o tava patrata sau coaceti pe o tava ( mai solida ), pre – incalzita .
Coacem 1 ora la 200 C sus – jos .
Dupa ce painea este gata ,o scoatem din tava , o punem pe un gratar si o acoperim cu un prosop .
Abia dupa ce s-a racit complet o putem taia .
Paine din malai cu drojdie
Varianta cu drojdie ( are gust similar cu al painii din comert cu seminte ) :
Punem un bol pe cantar si punem malaiul si quinoa hidratate si spalate .
Completam cu apa pana la 700 g si blenduim totul pana obtinem o pasta fina .
Adaugam 10 g sare , 1 – 2 linguri ulei presat la rece , o lingurita zahar sau sirop de artar / agave si un pliculet de drojdie. (Asigura-te ca pe plic scrie ca este pentru 500 g faina ) .
Apoi adaugam si cele 20 g de pudra de psyllium si amestecam totul repede .
In maxim 2 – 3 minute aluatul se incheaga si devine elastic .
Pune painea intr-o tava patrata sau in ce forma preferi .
Las-o la dospit pana se umfla . Aluatul trebuie sa fie umflat , dar ferm .
Coacem painea 1 ora la cuptorul preincalzit la 200 C, sus – jos .
Dupa ce s-a racit complet se poate taia .
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin