Oglinda ca simbol si obiect de decor

Desi exista multe mituri si superstitii tesute in jurul lor, oglinzile au ramas de-a lungul timpului unul dintre prietenii vechi, dar neinsufletiti, ai oamenilor de pretutindeni. Proprietatea lor inedita, aceea de a reflecta imaginea, le-a facut indispensabile si nelipsite din casele oamenilor care au folosit oglinzile inca din cele mai vechi timpuri, atat pentru intretinerea lor personala, cat si in scop decorativ.Oglinda femeie
In credinta noastra populara, oglinda simbolizeaza adevarul, sinceritatea si constiinta de sine. Atunci cand este intacta, oglinda reflecta armonia din cuplu si din familie, in timp ce o oglinda sparta semnifica dezbinarea si certurile, precum si faptul ca aduce ghinion persoanei care o sparge.

Oglinda de baie
In celelalte culturi, simbolistica oglinzii este oarecum similara. Spre exemplu, in mitologia greaca, Meduza a fost pietrificata in momentul in care si-a vazut chipul reflectat in scutul lui Perseu, iar acest lucru semnifica adevarul. Pentru crestini, oglinda este asociata cu Fecioara Maria (Speculum sine macula – oglinda fara defect), reflectand natura perfecta a lui Dumnezeu.

oglinda-vintage-living
Budistii chinezi si japonezi considera oglinda un obiect cu veleitati transcedentale, fiind deseori folosita in antichitate de catre preoti pentru a le arata oamenilor forma pe care o vor capata in viata urmatoare. De asemenea, oglinda mai este asociata si cu karma, fiind menita sa arate cauzele faptelor trecute ale persoanelor care se privesc in ea.

Masa de toaleta clasica

Tot in mitologia chineza, oglinzile au facut parte din Cele Opt Comori si erau folosite pentru a alunga spiritele necurate care, la vederea propriei lor reflexii, se credea ca se sperie si ca fug.
Lasand la o parte simbolistica oglinzii, putem spune ca aceasta vor juca mereu un important rol decorativ in casa fiecarei persoane. Oglinzi de dressingExista numeroase stiluri arhitecturale si curente decorative ce trateaza oglinda drept obiect decorativ in functie de care este creat intreg conceptul de amenajare interioara si exterioara.
Daca primele oglinzi erau realizate din argint si din bronz si aveau o forma ovala, trecerea timpului a marcat si evolutia oglinzilor pe care astazi le regasim in cele mai variate forme si dimensiuni, in casa fiecaruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *