Muraturi – Reteta Alimente Fermentate

Alimente Fermentate – Reteta de Muraturi Facuta in Casa

Astazi, vorbim despre muraturi – reteta usor de facut in casa. Mai intai, vreau sa iti arat de ce este important sa consumi muraturi si alimente fermentate. Apoi, ne apucam sa pregatim retetele de muraturi pe care vi le-am promis intr-un alt articol.

Muraturile contin probiotice naturale care se dezvolta in procesul de fermentare. Probioticele sunt bacterii benefice care traiesc in intestine si au un rol important in digestie.

Reteta de conopida murata
Reteta de conopida murata

Cand ajung in organism, ele intaresc imunitatea si capata proprietati terapeutice. Muraturile au efect antibiotic si antiviral.

Usturoiul, semintele de marar, de mustar, hreanul si frunzele de telina folosite in prepararea lor, contin substante care protejeaza sistemul nervos si endocrin.

Microbiomul intestinal este foarte important pentru sanatatea organismului. Bacteriile bune care se gasesc in muraturi si alimentele fermentate sustin si imbunatatesc sistemul imunitar.

Muraturi – De ce trebuie sa consumam almente fermentate?

Prin murare, anumite calitati ale vegetalelor sunt amplificate si apar chiar noi proprietati terapeutice. Vitamina C sau vitaminele din complexul B, sunt pastrate in proportie de 50% in muraturile preparate in casa.

Oligoelementele precum: potasiu, seleniu, siliciu sau calciu sunt pastrate intacte si devin mai usor asimilabile.

Muraturile sunt foarte sarace in calorii. Prin procesul de fermentare a muraturilor, microorganismele implicate in aceste procese consuma din zaharurile legumelor si fructelor.

Toate aceste beneficii le au insa doar muraturile clasice, adica cele facute in saramura si intr-o masura mult mai mica, cele puse in otet.

Muraturi – reteta cu sare, nu cu otet

Sarea este foarte importanta este in prepararea muraturilor. Ea trebuie sa fie neiodata. Iodul adaugat artificial interactioneaza negativ cu ingredientele naturale.

Citeste si:  Paine Fara Gluten din Mei

De asemenea, este important ca legumele sau fructele puse la murat, sa fie proaspete, de cea mai buna calitate.
Murarea este un proces intens de fermentatie. Pentru o fermentatie buna, este total contraindicata folosirea recipientelor de plastic, in locul celor de sticla, ceramica sau lemn.

Castraveti murati – beneficii

reteta gogonele murate
Muraturi – reteta de facut acasa

Castravetii murati au cele mai putine zaharuri. Ei contin grasimi vegetale, proteina vegetala, carbohidrati, fibre si zaharuri.

De asemenea, castraveciorii murati contin numeroase vitamine: A, B6, B12, C, riboflavina, D, E si K. Castravetii murati combat diabetul si regleaza valorile colesterolului.

Gogonele -beneficii

Gogonelele murate ataca virusurile hepatice. Un studiu german a demonstrat ca in gogonele sunt secretate substante numite alcaloizi care impiedica replicarea virusurilor hepatice, blocand in special proliferarea virusului hepatic C.

Conpida murata – beneficii

Conopida murata impiedica anumite mutatii celulare si stopeaza procesele de imbatranire.

Ea contine o categorie de substante cu un efect antioxidant foarte puternic, numite sulforafani.

Consuma mai multa varza murata!

Varza murata ajuta la buna detoxifiere a organismului si este ideala in curele de slabire. Datorita continutului mare de vitamina C , intareste sistemul imunitar.

De asemenea contine foarte multe fibre si minerale care

Reteta de conopida murata
Reteta de conopida murata

ajuta digestia si buna functionare a tractului digestiv, prevenind constipatia.

Cata sare se pune in muraturi?

Atentie! Muraturile nu sunt indicate tuturor persoanelor. Pentru cei care au contraindicat aportul de sare, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afectiuni renale, recomandam desararea prealabila, in multa apa.

Ce condimente poti pune in muraturi?

Cele mai importante condimente pe care trebuie sa le pui in muraturi sunt: mararul, piperul, hreanul, frunzele de dafin, mustarul, usturoiul. ( si ardeiul iute daca iti plac muraturile mai picante.)

Mararul contine flavonoide, cu rol in regenerarea tesuturilor, iar usturoiul ajuta la echilibrarea bacteriilor.

Citeste si:  Fa Aceasta Negresa De Post Fara Zahar Si O Sa-Mi Multumesti

Muraturi – Reteta de castraveti in saramura:

  • 1kg castraveti ( eu ii prefer pe cei mici)
  • sare grunjoasa neiodata
  • marar uscat ( flori de marar uscat, cu seminte)
  • boabe de piper
  • usturoi ( dupa preferinte )
  • hrean ( optional )

Timp de preparare: aproximativ 30 de minute

Vasul pentru muraturi

Cum punem muraturile? Alegem vasul, borcanul, butoiul in care vrem sa punem muraturile. Eu am ales un borcan de sticla pentru reteta de muraturi. Poti alege un vas mai mare, daca vrei, insa maresti, proportional, cantitatea de apa, sare si muraturi.

Mai intai, spalam bine si sterilizam vasul, borcanul in care vrem sa punem apa pentru muraturi. Este important sa folosim vase curate. Bacteriile bune nu trebuie fie afectate de existenta altor bacterii pe vas sau ingrediente.

Intr-un borcan mai mare sau cateva mai mici, punem marar uscat, 2-3 catei de usturoi si cateva boabe de piper. Apoi, incepem sa asezam castravetii spalati.

Castraveti murati- reteta muraturi
Castraveti murati- reteta muraturi

Castravetii murati sunt deliciosi intr-o salata orientala cu cartofi, facuta asa cum stiu eu. Despre reteta de salata orientala cu castraveti murati, am vorbit intr-un alt articol.

Condimente

Printre ei, mai punem cativa catei de usturoi, boabe de piper si cateva bucati de hrean. La sfarsit, mai punem cateva bete de marar uscat.

Dupa ce am aranjat frumos castravetii intr-un vas, punem 1-2 litri de apa plata ( sau apa de la fantana sau robinet ) si adaugam 2 linguri de sare grunjoasa.

Raportul este 1 lingura mare de sare la 1 litru de apa. Dupa ce sarea s-a topit, o turnam peste castraveti si ii acoperim cu un capac sau farfurie.

In cateva zile, daca este cald vom vedea ca apa castravetilor se tulbura si ei incep sa-si schimbe culoarea.

Citeste si:  Cartofi La Cuptor Deliciosi si Sanatosi - Fara Prajeala
Reteta de muraturi asortate
Reteta de muraturi asortate

Muraturi – reteta de muraturi asortate: conopida, varza si morcovi murati:

  • o conopida medie
  • o varza medie
  • 2-3 morcovi mai mari
  • cativa catei de usturoi
  • boabe de mustar
  • boabe de piper
  • marar uscat
  • hrean
  • sare grunjoasa neiodata

Timp de preparare: aproximativ 30 de minute

Muraturi-reteta – Pregatim ingredientele
  • Spalam conopida si o rupem in bucatele mai mici. Varza, o curatam de primele frunze si o taiem tot in bucatele mai mici. Curatam morcovii si ii taiem rondele.
  • Intr-un borcan mai mare, (eu folosesc unul de 5 litri) punem cateva bete de marar uscat, cateva boabe de mustar si de piper, usturoi si hrean.
  • Apoi, incepem sa asezam conopida, varza si morcovii pana se umple borcanul. Printre ele mai punem cativa catei de usturoi si hrean. La sfarsit, punem cateva bete de marar uscat.
  • Intr-un vas mai mare, punem apa plata (Poti pune apa de la fantana sau apa filtrata de la robinet ) si adaugam sarea. Raportul este 1 lingura mare de sare grunjoasa la 1 litru de apa.
  • Dupa ce sarea s-a topit, o turnam in borcan si punem un capac sau o farfurie deasupra.
  • Dupa 2 zile trebuie sa suflam in ea cu un furtun sau un pai. Saramura trebuie vanturata, periodic.

Operatiunea trebuie repetata la doua zile. In cateva zile, va incepe sa miroasa, dar nu tocmai frumos. Este normal, pentru bacteriile isi fac deja treaba. Daca este cald intr-o saptamana ar trebui sa fie gata.

Aceste retete le poti urma cand vrei sa pui muraturile la camara, toamna dar si in cursul anului. Muraturile nu ar trebui sa iti lipseasca de la masa.

Lasa-ne un comentariu mai jos si spune-ne cum ti-au iesit muraturile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *