Lasagna De Post cu Linte

 Lasagna De Post Pentru Vegetarieni Si Vegani

Astazi facem lasagna de post cu linte, o reteta ideala pentru vegani si vegetarieni si nu numai. Nu numai in perioada postului simtim nevoia de a manca ceva usor si delicios. Lasagna de post cu legume si linte este una dintre mancarurile mele preferate.

Lasagna De Post cu Linte
Lasagna De Post cu Linte

Reteta de post Ingrediente

Pentru umplutura, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de linte uscată (aproximativ 230 g)
  • 1 ceapă medie
  • 3 catei de usturoi
  • 1 ardei rosu sau verde
  • 250 grame de rosii tocate sau sos de rosii
  • 1/2 cana de apă
  • patrunjel sau coriandru dupa gust
  • Condimente după gust: Boia dulce, Chimen, Curry, Oregano, Sare
  • masline verzi tocate (optional)
  • 3-4 linguri de ulei de masline
Ingrediente pentru sos sau Bechamel, fara gluten, fara lactoza
  • 1 cana de seminte de floarea soarelui (150g.)
  • 1 litru de apă
  • 3 linguri de amidon de cartofi sau amidon de porumb.
  • nucsoara dupa gust
  • sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru paste fara gluten si fara oua
  • 2 căni de făină de năut (240 g.)
  • 2 cani si jumatate de apa plata
  • Sare dupa gust
  • Usturoi, ceapa si patrunjel uscat
  • Ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust
Branza vegana rasa
  • Seminte de floarea soarelui
  • Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
  • Pentru umplutura bolognese vegetariana, vegana punem la inmuiat 230g linte verde cu o lingurita de lamaie sau otet nepasteurizat pentru minim 8h.
  • Dupa ce lintea s-a inmuiat o spalam bine in cateva ape si o punem la fiert la foc mediu,.
  • Tocam marunt ceapa,usturoiul si ardeiul. Poti folosi morcov si un ardei iute daca iti place gustul picant.
  • Intr-o cratita punem uleiul de masline si adaugam legumele tocate marunt. Poti pune si un pic de apa incalzita,
  • Punem capacul si lasam sa se inmoaie legumele la foc minim pentru 10 minute
  • . Apoi adaugam boia dulce, chimen,curry sau orice condimente iti plac.
  • Cand lintea este gata o adaugam peste legume.
  • Punem rosiile sau sucul de rosii , 2-3 frunze de dafin, oregano, sare si putina apa.
  • O mai lasam pe foc pentru 5-10 minute, pana da in clocot,
  • Dupa ce am inchis focul adaugam patrunjel proaspat. Daca iti plac maslinele verzi poti sa adaugi cateva.
  • Aceasta umplutura bolognese o poti folosi si la paste.
  • Pentru sosul alb sau bechamel fara lactoza si fara gluten vei avea nevoie de 150g de seminte de floarea soarelui pe care le punem la inmuiat peste noapte.
  • Dupa ce semintele s-au inmuiat le clatim bine si le strecuram. Intr-un blender punem semintele de floarea soarelui cu 1/2 litru de apa.
  • Poti folosi si caju in loc de seminte de floarea soarelui. Blenduim totul foarte bine, dupa care adaugam si cealalta 1/2 litru de apa, In total 1 litru de apa.
  • Dupa ce mai blenduim un pic punem amestecul direct intr-o cratita si adaugam 3 linguri de amidon. Amestecam cu un tel la foc mediu pentru 15 minute. Cand incepe sa fiarba il mai lasi 5 minute.
  •  Adaugam nucsoara, piper si sare dupa gust.
  • Sosul alb este bine sa fie mai lichid  nu foarte gros.
  • Pentru foile de lasagna, fara gluten, fara oua folosim faina de naut. Intr-un bol punem 240g faina de naut, putina sare si incepem sa adaugam apa 2 cani si 1/2 putin cate putin amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase.
  • Aluatul trebuie sa arate ca cel de clatite.
  • Dupa ce batem bine aluatul, punem putin ulei intr-o tigaie bine incinsa si cu un polonic turnam din compozitie.
  • Facem exact ca la clatite. Cand este gata pe o parte intoarcem cu o spatula sa se faca bine si pe cealalta parte.
  • Dureaza cam 3-4 minute pe o parte.
  • Foile de lasagna poti sa le faci si cu o zi inainte. Se pastreaza foarte bine in frigider.
  • Urmeaza sa asamblam lasagna.
  • Intr-o tava (16 pe 26cm, cu 6cm inaltime) unsa cu putin ulei asezam primul strat de sos alb.
  • Apoi punem un rand de foi de lasagna.  Le taiem in asa fel incat sa acopere toata tava. Dupa venim cu un strat de umplutura bolognese si apoi un strat de sos alb.
  • Din nou punem foile de lasagna,  umplutura, sosul alb pana terminam foile si umplutura.
  • Sosul alb trebuie sa fie ultimul.
  • Pentru branza vegana rasa folosim seminte de floarea soarelui pe care le prajim intr-o cratita. Ai grija sa nu se arda.
  • Dupa le punem intr-un tocator sau blender impreuna cu sare, piper, turmeric si le macinam.
  • Preincalzim cuptorul la 200C si punem lasagna pentru 25 de minute.
  • Cand scoatem lasagna din cuptor, punem un pic de ulei de masline deasupra,  putina boia dulce si branza vegana rasa.
Citeste si:  Ardei Capia Pane Cum Nu Ai Mai Mancat Vreodata

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32981 32993