Lamaita – Prajitura Fara Gluten Din Quinoa Si Mei

Advertisements

Lamaita – „Alba ca Zapada” din quinoa si mei, fara gluten, vegana

Astazi, facem reteta ”Alba ca zapada” sau Lamaita – prajitura fara gluten din quinoa si mei. Poti face si tu acest desert sanatos oricand doresti, mai ales daca nu vrei sa consumi gluten sau zahar.

Poti vedea reteta in varianta video pe canalul de You Tube, 100 de ani – retete fara alergeni, aici:

Advertisements

Ingrediente Reteta Lamaita

Pentru aceasta reteta, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400g boabe de quinoa/hrisca verde
  • 100g boabe de mei decorticat
  • 30g amidon cartof/tapioca/porumb NMG
  • 30g fulgi de cocos
  • 50g zeama de lamaie
  • Completam cu apa/lapte pana la 1350g
  • 100 – 200g indulcitor solid/1g extract stevia
  • Un praf de sare
  • Coaja rasa de la 1 lamaie
  • 10g bicarbonat de sodiu (fara aluminiu, fosfati)
  • 10g tarate de psyllium fin macinate la o rasnita

Ingrediente crema:

  • 400ml lapte de cocos gras (1conserva)
  • 200g caju
  • 200g stafide aurii
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 150 – 200g fulgi de cocos

sau

  • 1l lapte dupa preferinta (migdale, cocos, caju,soia, etc)
  • 100 – 200g indulcitor solid sau 1g extract stevia
  • 120g amidon cartof/tapioca/porumb NMG
  • Vanilie
  • Zeama 1 lamaie
  • Coaja rasa de la o lamaie

Cum facem reteta?

Incepem prin a spala foarte bine cele 400 grame de quinoa sau hrisca verde + 100 grame de mei.

Citeste si:  Chec Cu Lămâie Delicios Vegan Fara Gluten

Le lasam la hidratat impreuna cu o lingura de otet de mere sau zeama de lamaie pentru cel putin 6 – 7 ore.

Le spalam foarte bine si le punem in sita, la scurs.

Am pus pe cantar cerealele hidratate si scurse, am adaugat 30g amidon tapioca, 30g fulgi de cocos, 50g zeama de lamaie si am completat cu apa pana la 1350 grame.

Daca blenderul nu este destul de incapator, punem compozitia in 2 ture.

Intr-un bol punem toata compozitia si adaugam indulcitorul. Daca vrei sa fie mai dulce, pune mai mult indulcitor.

Pregatim prajitura pentru copt

Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 150C.

Adaugam pudra de psyllium si bicarbonatul. Eu am tava mare de la cuptorul electric.

Turnam compozitia in tava si coacem la 150C pentru 10 minute.

Pentru ca a fost mai groasa foaia am lasat-o 15minute.

Chiar daca s-a crapat un pic este ok.

Dupa ce se raceste 2 – 3 minute, o intoarcem invers si scoatem hartia ca sa nu condenseze.

Cand s-a racit complet, taiem foaia in 2 parti egale, apoi taiem fiecare parte pe orizontala.

Lasam cele 4 foi deoparte si ne ocupam de crema.

Cum facem crema?

Ca sa iasa crema alba eu am folosit stafide aurii.

Punem intr-un bol 200g caju + 200g stafide si turnam apa calda sa le hidratam doar pentru 5min.

Citeste si:  Cum Faci Ceapă Umplută Cu Orez si Legume - Secretul Bunicii

Dupa le scurgem si le punem intr-un blender impreuna cu o cutie de lapte de cocos gras si coaja rasa de la o lamaie. Mie imi place sa adaug si fulgi de cocos.

Daca nu pui fulgi de cocos, din conserva de lapte folosesti doar partea groasa.

Poti sa adaugi fulgi de cocos pana la 50g. Depinde cat de groasa iese crema.

Intindem crema pe prima foaie.

Punem a doua foaie peste si punem din nou crema si tot asa pana punem toate foile.

La sfarsit presaram fulgi de cocos.

Dam la frigider pentru 4 – 5h.

Lamaita - prajitura fara gluten din quinoa si mei
Lamaita – prajitura fara gluten din quinoa si mei
Aboneaza-te la canalul de retete 100 de ani – Retete fara Alergeni!

Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum a iesit reteta Lamaita – prajitura fara gluten din quinoa si mei, in varianta vegana!

Vrei sa afli cum sa faci si alte dulciuri fara zahar si bunatati sanatoase?

Poti propune si alte retete sanatoase pe care sa le pregatim in acest blog sau pe canalul de retete.

Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – 100 de ani – Retete fara alergeni – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi ai alte retete de paine si dulciuri facute din ingrediente sanatoase, fara gluten sau zahar!

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *