Ardei Umpluti Cu Orez Si Legume: O Delicatesa Vegetariana
Ardeii umpluti sunt un preparat clasic in bucataria romaneasca, dar aceasta varianta de jumatati de ardei umpluti cu orez si legume adauga o nota inovatoare si savuroasa retetei traditionale. Cu o combinatie bogata de legume proaspete, acest fel de mancare este nu doar sanatos , dar si foarte delicios.
Ingrediente Reteta Vegetariana
Ingredientele folosite pentru acest preparat sunt atent alese pentru a oferi un echilibru perfect intre gust si textura:
- Ardei – Taiati pe jumatate si curatati de seminte, acestia devin un „vas” natural pentru umplutura.
- Orez – Este baza umpluturii, absorbind aromele legumelor si condimentelor.
- Ceapa, Morcovi, Radacina de Patrunjel, Pastarnac, Telina si Dovlecel – Aceste legume sunt tocate marunt sau pe razatorea mare si sotate pentru a forma un
amestec aromat, bogat in nutrienti si texturi diverse. - Cartofi – Adaugati printre ardei, acestia aduc un plus de consistenta si savoare.
Condimentare Ardei Umpluti:
Pentru a intensifica aromele, se adauga cimbru, sare, piper si foi de dafin.
Cimbrul este un condiment care da un gust inconfundabil mancarurilor, iar foile de dafin completeaza armonios aroma, in timp ce piperul adauga un pic de caldura subtila. Aceste condimente sunt esentiale pentru a da personalitate preparatului.
Ingrediente Ardei Umpluti Cu Orez Si Legume:
Tava: 28 x 23 cm
- 6-7 ardei grasi (galbeni,rosii, verzi) sa fie cat mai carnosi. Poti sa folosesti si capia dar sa fie mare si carnos.
- 300 ml rosii proaspete decojite si pasate (suc de rosii)
- 2 cepe medii
- 3 morcovi medii
- 1 radacina de patrunjel
- 1 pastarnac
- 1 telina mica sau jumatate de telina
- 1 dovlecel mediu
- 50 ml ulei de floarea soarelui nerafinat
- 1 legatura patrunjel
- 100 g orez (eu il hidratez inainte)
- 1 l apa fiarta
- Sare, piper boabe, foi de dafin si cimbru dupa gust
- 3-4 cartofi
Mod De Preparare Ardei Umpluti:
- Punem 1l de apa la fiert.
- Ardeii se spala si se sterg cu un servete de bucatarie. Taiem ardeii pe jumatate si ii curatam de seminte.
- Spalam si curatam toate legumele. Tocam ceapa si radacinoasele le dam pe razatoarea mare sau le tocam marunt (cum preferi). Dovlecelul il taiem in bucatele mici.
- Intr-o cratita punem ceapa, 25 ml de ulei si putina sare. Adaugam putina apa fierbinte si lasam 5 minute sa se inmoaie ceapa.
- Adaugam apoi radacinoasele, mai turnam putina apa fierbinte si le lasam pentru 10 minute sa se inmoaie.
- Dupa adaugam dovlecelul, cimbrul si mai lasam 5 minute. Apoi punem cam 200 ml din sucul de rosii. Restul de 100 ml il punem la sfarsit in tava
cu ardei. - Mai lasam 5 minute si adaugam orezul hidratat. Dupa ce am pus orezul mai lasam doar 1-2 minute si stingem focul. Adaugam acum si legatura de patrunjel si potrivim de sare.
Asezarea Ardeilor In Tava:
- Umplem ardeii si ii asezam intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei. Curatam cartofii, ii taiem in bucatele mai mari si ii punem printre ardei. Daca iti ramane putina umplutura poti sa o pui printre ardei. O sa dea cremozitate.
- Sosul de rosii ramas il punem deasupra printre ardei si peste cartofi. Mai punem putin cimbru, boabe de piper si cateva foi de dafin. Turnam peste tot uleiul ramas si apa aproape sa acopere ardeii.
Coacere Ardei umpluti cu orez si legume
Se pun in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 1 h si 30 de minute sau pana cand ardeii devin moi si umplutura este perfect gatita.
Acest preparat este ideal pentru o masa vegetariana echilibrata, fiind plin de vitamine, minerale si fibre. Orezul si legumele ofera o sursa buna de energie si
satietate, in timp ce cartofii aduc un plus de textura si gust.
Pe langa faptul ca este delicios, acest fel de mancare este si foarte sanatos, perfect pentru cei care vor sa isi imbunatateasca dieta cu preparate pe baza de
legume.
Ardeii umpluti cu orez si legume reprezinta o reteta simpla, dar rafinata, care poate fi adaptata usor in functie de preferintele fiecaruia.
In concluzie, ardeii umpluti taiati pe jumatate cu orez si legume sunt o alegere excelenta pentru o masa usoara, dar satisfacatoare.
Cu un amestec perfect de legume proaspete si condimente atent alese, aceasta reteta transforma un preparat traditional intr-o adevarata opera de arta culinara.
Astept sa-mi scrii in comentarii cum ti-au iesit. Nu uita sa-mi lasi un comentariu mai jos!
Spor la gatit si pofta buna!
Daca vrei sa mai vezi si alte retete simple si rapide, aboneaza-te la canalul nostru de you tube: Gateste Cu Meri!
Reteta de ardei copti la cuptor
Daca iti plac ardeii la cuptor sau ardeii copti, incearca si aceasta reteta usoara si rapida! Vezi reteta simpla in format video pe canalul de You Tube Gateste cu Meri aici!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin