Invata sa pronunti corect – aplicatii Engleza

Cum sa pronunti corect in limba Engleza – aplicatii Google pentru pronuntie

Este usor sa inveti Engleza cu profesor sau la scoala, unde se face Engleza intensiv. Ai un profesor care te poate ajuta si corecta cand este nevoie. Ce faci, insa, daca esti incepator si nu ai facut Engleza la scoala? Cum poti invata sa pronunti in Engleza cand nu ai un profesor care sa te corecteze?

Chiar daca este intotdeauna mai usor sa inveti limba Engleza cu ajutorul unui profesor bun, nu inseamna ca nu poti incepe de unul singur.

Este adevarat ca fiecare persoana este diferita si modul de invatare poate fi diferit. Nu toti sunt facuti sa invete o limba straina singur/a acasa.

Totusi, sunt destule persoane care au o motivatie destul de puternica pentru a invata limba Engleza, pe cont propriu, acasa.

Exista o multime de resurse care te pot ajuta daca esti si tu unul dintre aceste persoane. Pentru a invata vocabular si gramatica, poti folosi carti, mai ales, daca vrei sa inveti cum se scrie corect in Engleza.

 • Cum poti invata sa pronunti corect in limba Engleza?
 • Cum folosesti dictionarul clasic?
 • Cum folosesti dictionarul online?
 • Cum poti folosi site-urile de invatare a limbii Engleze?
 • Aplicatii de pronuntie limba Engleza Britanica si Americana
 • Cum poti folosi aplicatiile de pronuntie din Google Play si App Store?
Aboneaza-te Clubul de Engleza

Sunt incepator. Cum pot invata sa pronunt corect?

Este important sa pronunti corect pentru a fi inteles cand vorbesti in Engleza. Pentru a pronunta corect este nevoie de exercitiu si practica regulata.

Ai nevoie sa stii cum se pronunta cuvintele. Oricine vrea sa invete limba Engleza poate sa aiba o pronuntie perfecta daca isi aloca timp si rabdare pentru a exersa.

Este adevarat ca partea de pronuntie poate fi mai grea, mai ales la unele cuvinte din limba Engleza. Desi multi considera ca partea de gramatica poate crea dificultate, nu este deloc asa.

Este la fel de adevarat ca in gramatica limbii Engleze, ”ne confruntam” cu Present Perfect, un timp verbal pe care nu il intalnim in limba romana.

Poate sa para greu sa inveti un timp verbal cu care nu prea poti face corespondenta in limba nativa. Totusi, daca ai inteles cum functioneaza, este destul de usor sa il folosesti.

Aboneaza-te la canalul nostru de You Tube pentru a vedea lectiile video de pronuntie si gramatica, explicate!

1. Dictionarul fizic

Cea mai accesibila metoda de invatarea pronuntiei este dictionarul clasic. Da, la acel dictionar ma refer. Stiu ca ai si tu unul in biblioteca. Toti avem, cel putin unul. Trebuie doar sa-l deschizi ca sa gasesti acolo, o lume intreaga, o lume de cuvinte.

Citeste si:  Diferenta Dintre Why si What for

Fiecare dictionar, pe langa explicatia sensului cuvintelor, include si o transcriere fonetica. Transcrierea fonetica este de fapt, pronuntia cuvintelor, transpusa in caractere fonetice.

Invata sa pronunti Engleza dictionar
Invata sa pronunti in limba Engleza, folosind dictionarul

Este adevarat ca pentru a stii cum se pronunta un cuvant, trebuie sa cunosti alfabetul fonetic. Acesta are mai multe caractere decat alfabetul pe care il cunosc cei mai multi. Nu te speria, nu este greu de retinut! Pentru cei motivati cu adevarat, acest alfabet se invata destul de usor. Odata invatat, alfabetul fonetic te ajuta sa inveti pronuntia fiecarui cuvant.

2. Invata sa pronunti corect, folosind dictionarul online!

Dictionarul online este o varianta mai usoara decat dictionarul fizic pentru ca include si pronuntia cuvintelor, in format audio.

Cum gasesti pronuntia in format audio? E simplu!  Pentru a afla cum se pronunta un cuvant, dai cautare in Google.

De obicei, primele rezultate includ dictionarele online: Cambridge, Meriam-Webster, Macmillan, Collins Dictionary etc. Desigur, sunt si alte site-uri unde poti gasi pronuntia cuvintelor.

Chiar si You Tube include o  multime de clipuri video si audio cu pronuntia cuvintelor, a numelor etc. You Tube este o platforma si un motor de cautare, in acelasi timp care iti ofera o multime de resurse pentru invatarea pronuntiei, vocabularului si gramaticii limbii Engleze.

3. Aplicatii de pronuntie – Invata sa pronunti

Accesul la internet iti pune la dispozitie o multime de resurse care te pot ajuta sa inveti o limba straina, chiar si fara ajutorul unui profesor.

Daca esti genul care poate invata singur/a o limba straina, te incurajez sa faci asta. Ai mai jos cateva site-uri unde poti gasi niste instrumente eficiente pentru a invata pronuntia corecta.

Invata sa pronunti corect - aplicatii Engleza
Invata sa pronunti corect – aplicatii

Scrii cuvantul intr-un spatiu destinat si apesi pe simbolul pentru difuzor. Vei auzi pronuntia cuvantului si a cuvintelor introduse. Poti introduce propozitii, fraza, chiar si texte intregi pe care le vei auzi in format audio.

Invata sa pronunti corect - aplicatii Engleza
Invata sa pronunti corect – aplicatii Engleza

Poti chiar descarca pronuntia corecta a cuvintelor introduse, in format MP3. naturalreaders.com este unul dintre cele mai bune, din punct de vedere al pronuntiei.

Din pacate, naturalreaders.com, nu include aceasta optiune in versiunea gratuita. Daca iti place aplicatia, exista niste pachete platite care includ si aceasta optiune.

Invata sa pronunti in Engleza cu accent Britanic sau accent American!

Oricum, poti folosi varianta gratuita care este mai mult decat suficienta pentru a invata sa pronunti corect. Ai la dispozitie cateva voci care pronunta cu accent Britanic sau accent American. Alegi vocea cu accentul dorit si apesi pe difuzor.

Daca scrii o propozitie, asigura-te ca folosesti semnele de punctuatie pentru intonatia corecta.  Daca nu pui semnul intrebarii, o intrebare va fi pronuntata ca o propozitie afirmativa.

Citeste si:  Diferenta dintre Each si Every in Engleza

Cele mai multe dintre aceste aplicatii includ voci care suna destul de robotic. Aceasta varianta este cea mai apropiata de intonatia unei persoane reale.

De fapt, aici ne lovim de problema care apare in lipsa interactiunii cu o persoana reala. Accentul, intonatia si muzicalitatea unei limbi nu poate fi redata de o voce de robot.

Elsa – aplicatie de pronuntie Engleza

ELSA este o aplicatie care te ajuta sa iti imbunatatesti pronuntia la limba Engleza Americana. Aplicatia foloseste o tehnologie de recunoastere vocala. Astfel, poti asculta mai intai si apoi pronunta cuvintele. Iti poti testa pronuntia. Primesti un punctaj de la 1 la 100, 100 fiind pronuntia unui nativ.

Daca nu pronunti corect, aplicatia iti arata unde ai gresit. Sunetele pronuntate gresit sunt marcate de litere care apar intr-o alta culoare decat restul cuvantului. Poti chiar sa iti imbunatatesti si accentul american, folosind aceasta aplicatie de pronuntie.

Sounds: Pronunciation App

Sounds este un instrument care poate fi folosit atat de catre studenti cat si de catre profesori. Include tabele de pronuntie atat pentru Engleza Britanica cat si pentru cea Americana. Aplicatia a fost creata de Macmillan Education.

Este una dintre cele mai bune aplicatii pentru invatarea limbii Engleze. Poti exersa pronuntia oriunde ai fi, folosind aceasta aplicatie.

Howjsay – Invata sa pronunti

Howjsay este un dictionar de pronuntie ”vorbitor”. Este bun pentru cei care vor sa verifica daca pronunta corect un anume cuvant. Nu ai nevoie sa stii alfabetul fonetic pentru a folosi aceasta aplicatie. Poti asculta sa vezi cum se pronunta cuvintele dar si propozitii intregi.

LearnEnglish Sounds Right

LearnEnglish Sounds Right este aplicatia British Council pentru studenti si profesori din toata lumea. Te ajuta sa iti imbunatatesti pronuntia. Este o aplicatie gratuita pe care o poti descarca din Google Play pentru a-ti exersa pronuntia.

Say it –  aplicatie – Invata sa pronunti!

Dezvoltat de Oxford University Press, Say It este o aplicatie de pronuntie care te ajuta sa ai o pronuntie clara. Inveti sa pronunti corect cuvinte pe care le stii deja. Poti alege sa inveti pronuntia din limba Engleza Britanica sau din cea Americana.

Iti poti imbunatati increderea si fluenta cu cafre vorbesti limba Engleza. Poti alege modul Slow atunci cand asculti pronuntia, daca doresti sa observi diferenta dintre model si inregistrare.

English pronunciation app

English pronunciation app te invata cum sa pronunti vocalele scurte, vocalele lungi, consoanele. Iti arata cum trebuie sa fie pozitia gurii si a limbii cand pronunti. Poti asculta pronuntia unui anumit cuvant cu multe exemple despre el.

Citeste si:  Cum spui 'si' in Engleza?

Poti sa dai click pe cuvinte pentru a asculta cum se pronunta si pentru a vedea sensul/ definitia cuvantului.
Sunt si filmulete despre proonuntie cu litere fonetice care te ajuta sa pronunti cuvintele cu exactitate.

Dezavantajul aplicatiilor de pronuntie

 • Putin feedback sau deloc

Faptul ca aplicatia nu nu-ti ofera feedback-ul pe care il ai de la un profesor, poate fi o problema si un ”setback”, cel putin pentru unii.

 • Lipsa interactiunii cu o persoana reala

Conversatia cu o persoana in ”carne si oase” este intotdeauna mai usoara pentru ca ai la dispozitia si limbajul corpului care ajuta in comunicare.

 • Costul unei aplicatii ”gratuite”

Cele mai multe dintre aplicatii sunt gratuite insa includ anunturi si publicitate care pot deranja. In plus, daca doresti optiuni suplimentare, acestea costa. Le poti achizitiona din Google Play sau App Store.

 • Numar limitat de cuvinte

Exista un numar limitate de cuvinte pe care le poti cauta si folosi in exercitiile de pronuntie. Unele dintre aplicatii vin cu un set prestabilit de cuvinte pe care trebuie sa le exersezi. Nu permit cautarea altor cuvinte pe care vrei sa le inveti.

 • Vorbirea naturala

O aplicatie ramane totusi o aplicatie, fie ea si una care are la baza inteligenta artificiala. Nu poate reda si nici nu te invata pronuntia pe care o au vorbitorii nativi care pronunta natural, nu fortat. Chiar si vorbitori americani nativi  par a nu depasi 97 sau 98% din punctajul acordat de Elsa.

Connected speech – Invata sa pronunti ca un nativ!

Connected Speech inseamna ca in vorbire, cuvintele au efect unele asupra celorlalte. Uneori, poti pronunta cuvintele separat, cu mici pauze intre ele. Totusi, de cele mai multe ori, in propozitii si fraze cuvintele se unesc intre ele, creand un intreg.

Separat, pronunti intr-un fel, cuvintele, altfel le pronunti cand sunt intr-un grup. Sfarsitul unui cuvant se uneste cu inceputul cuvantului care urmeaza. Asta poate afecta pronuntia acestora atunci cand sunt impreuna.

In limba Engleza, vorbita in viata de zi cu zi, oamenii vorbesc natural, unesc cuvintele. Astfel ca propozitiile curg” natural, nu robotic. Asta nu ti-o poate oferi nici o aplicatie de pronuntie, deocamdata.

Poti invata sa unesti cuvintele intre ele, doar prin practica, ascultand si interactionand cu oameni reali, de preferinta, vorbitori nativi de limba Engleza.

Invata sa pronunti corect in limba Engleza folosind toate sau oricare dintre resursele prezentate in acest articol! Nu uita ca poti sa ne ceri ajutorul ori de cate ori ai nevoie, intrand pe canalul nostru de You Tube: Clubul de Engleza. Aboneaza-te! Este ”absolutely Free”.

1 Opinii pentru “Invata sa pronunti corect – aplicatii Engleza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *