Ce inseamna epigenetica nutritiei?
Epigenetica nutritiei este un concept relativ nou dar acceptat de catre cei mai multi cercetatori din domeniul sanatatii. De fapt epigenetica insasi este un domeniu care abia acum isi primeste locul cuvenit in cartile de medicina.
Ideea ca genele ne influenteaza sanatatea este adanc inradacinata in subconstientul colectiv. Cei mai multi oameni nu credeau ca avem posibilitatea sa controlam genele in vreun fel. Totusi, in ultimii ani, au aparut mai multe studii care arata ca lucrurile nu stau deloc asa.
Putem controla modul in care se manifesta genele, modificand cativa factori esentiali. Unul dintre acesti factori, poate cel mai important, este desigur, dieta.
Nu este nevoie sa mai mentionam cat de mult rau poate face un stil de viata nesanatos. Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu mancarea care ne afecteaza sanatatea. Sunt alimente care incetinesc metabolismul, ingrasa si afecteaza arterele.
Unele alimente fac foarte mult rau, mai ales daca sunt consumate regulat sau in exces. Unele alimente ne ajuta in timp ce altele, consumate indelungat, ne pot afecta atat de mult, chiar pana la nivel de ADN?
Epigenetica nutritiei studiaza legatura dintre dieta si marker-ii chimici care la nivel de ADN, activeaza sau dezactiveaza genele. Studiile arata ca anumite alimente si suplimente pot modifica expresia genelor, activandu-le sau dezactivandu-le. Astfel, acestea pot influenta sanatatea pe termen lung.
Intelegem din epigenetica ca regimul alimentar, mediul de viata si exercitiul fizic sunt elemente care joaca roluri importante in viata noastra, prin activarea sau dezactivarea genelor. Adaptandu-ne stilul de viata, putem controla sau reduce riscul de a dezvolta boli. Putem, astfel, sa avem un impact pozitiv asupra sanatatii, intelegand mecanismele epigeneticii.
Stilul de viata si epigenetica nutritiei
Hrana de origine animala, consumata in excess are efecte devastatoare asupra sanatatii, in majoritatea cazurilor. Consumul de hrana de origine vegetala are legatura cu metilarea ADN-ului.
Stilul de viata si mediul, la care suntem expusi, mai ales in perioada copilariei si mai tarziu in viata adulta, au o influenta majora asupra starii noastre de sanatate.
Epigenetica nutritiei este cea care ne spune ca exista o relatie stransa intre ceeace consumam si starea noastra de sanatate. Ea este cea care ne arata cum ne influenteaza starea de sanatate, ceea ce mancam.
Se stie ca metilarea ADN-ului este un mecanism epigenetic caracterizat de atasarea unui grup de metil la ADN, de catre o enzima numita metiltransferaza de ADN care impiedica expresia genei.
Noile studii fac legatura intre stilul alimentar ocidental si schimbarea metilarii ADN-ului la soareci. Asta inseamna ca este afectata dezvoltarea urmasilor chiar inainte ca acestia sa se nasca.
Cand mancam, molecule foarte mici sunt transformate in carbohidrati, proteine, grasimi si vitamine. Acestea sunt transportate de sange in tot corpul pentru a fi folosite ca energie. Consumul de zahar si grasimi produce obezitate si este cauza bolilor de inima si a diabetului.
Marker-ii care nu ar trebui sa fie acolo sau care sunt indepartati cand ar trebui sa fie acolo arata ca ceva nu este in regula. Acest lucru poate insemna probleme precum aparitia tumorilor, aparitia bolilor cardiovasculare si inflamatiile.
Epigenetica nutritiei si mediul in care traim
Poluarea aerului are un efect negativ asupra sanatatii. Poate influenta chiar ADN-ul. Pot astfel sa apara boli neurodegenerative. Expunerea constanta la anumite substante poate cauza atacuri cerebrale, Alzheimer, Parkinson si alte afectiuni neurologice. Poluarea poate interveni la nivelul profilelelor de metilare a ADN-ului.
Ce este de facut? Trebuie sa ne asiguram ca avem toti nutrientii necesari care ne pot proteja. Vitaminele din complexul B pot proteja impotriva efectelor poluarii aerului.
Studiile stintifice demonstreaza ca nutrientii din mancare pot regla sau reduce mecanismul epigenetic. Desi este nevoie si de alte studii, este clar ca stilul de viata poate avea un rol covarsitor in privinta starii de sanatate.
Dieta, impreuna cu exercitiul fizic si mediul de viata sunt elemente extrem de importante pot sa asigure o stare buna de sanatate.
De ce trebuie sa consumam legume si fructe?
Alege o dieta preponderent vegetala! Polifenolii care se gasesc in fructe si legume, masline si ciocolata sunt recomandati. Cand trebuie sa reducem stresul si depresia, trebuie sa ne asiguram ca introducem in dieta noastra zilnica, fructe si legume, pline de antioxidanti.
Substantele nutritive din plante au o mare putere antioxidanta, antiinflamatoare si antimicrobiala. Acestea contribuie la starea noastra de bine si de sanatate, in general.
Afinele, de exemplu, sunt considerate a fi unele dintre alimentele cu proprietati antioxidante foarte puternice. Consumul de afine protejeaza organismul prin conservarea integritatii ADN-ului. Poate chiar incetini imbatranirea datorita actiunii antioxidantilor pe care ii contin. Efectul biologic al antioxidantilor are legatura cu metilarea ADN-ului si alte mecanisme epigenetice.
Intr-un studiu realizat pe soareci, cercetatorii le-au administrat acestora, polifenoli din struguri. Cercetatorii au concluzionat ca polifenolii reduc stresul si depresia prin modificarea raspunsului inflamator si a plasticitatii sinaptice a creierului celor afectati de depresie.
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, organismul isi pierde din capacitatea de a lupta cu inflamarea si nu mai poate conserva integritatea ADN-ului. Astfel apar bolile si problemele serioase de sanatate.
Ipoteza mult timp respinsa, astazi a fost acceptata: ceea ce mancam are o influenta covarsitoare asupra genelor noastre. Dogma in vigoare, sustinuta de Darvinism si secventierea completa a genomului uman realizata in 2003, sustinea ca genomul unui individ este fix si imuabil de-a lungul intregii sale existente.
Mediul si stilul de viata afecteaza genomul
Cum pot mediul si hrana noastra sa actioneze asupra genelor si sa moduleze cele 30000 de gene care constitue genomul? Raspunsul este urmatorul: Multumita epigenomului. Altfel spus, etichetele moleculare (gruparile metil sau acetil) apar in proximitatea genelor si specifica statutul acestora. Ele spun masinariei noastre celulare ce sa faca cu elementele genomului si cum sa le regleze.
Daca putem compara genomul nostru cu o biblioteca, aceasta nu este una cu acces liber. El este sub controlul unui bibliotecar rebel care da acces sau nu lucratorilor. Eticheta epigenetica atasata la o gena specifica arata ca aceasta trebuie să fie putin, foarte sau deloc activa.
Repartitia acestor etichete pe genomul nostru variaza de-a lungul timpului, continuand, neincetat, sa evolueze. Stilul de viata, mediului in care traim si al alimentatia noastra sunt factorii care pot modifica genele. Ceea ce mancam afecteaza genele care sunt exprimate si maniera in care sunt exprimate. Si aceasta este valabila la toate speciile.
Epigenetica nutritiei la albine si soareci
Sa luam ca exemplu albinele. Diferenta intre o albina lucratoare si o regina depinde de hrana si nu de patrimoniul lor genetic care este identic, din toate punctele de vedere. Regina hranita cu lapte de matca care creaza destinul unei larve, o transforma in regina. Clonele sale sunt hranite cu polen, sfarsind ca lucratoare.
Totodata, in cazul albinelor, laptele de matca inhiba procesul de metilare. In cazul soarecilor, hrana il activeaza pentru ca acidul folic degradandu-se in timpul digestiei furnizeaza cantitati de etichete metil. Acestea se ataseaza la proximitatea genelor.
Experiment pe soareci
Un alt exemplu este legat de soareci. Sunt luati indivizii purtatori de gene cu blana galbena si inclinatie catre obezitate. Mamele gestante primesc un supliment pe baza de acid folic. Gena cu ”paternul” pentru blana ramane inactiva, printr-o eticheta epigenetica. Soarecii carora ea le da nastere sunt slabi si cu blana bruna. In cele doua cazuri, alimentatia a avut un efect direct asupra metilarii genelor.
Nu functioneaza mai bine o gena pentru ca este metilata. Inversul poate fi la fel de adevarat. Daca efectiv a fost aratat ca celulele tumorale aveau in medie, nivelul de metilare la minim, este invers in cazul altor cancere, ex cancerul intestinal.
Este necesar sa avem o ”farfurie” epigenetica din care sa ne luam toti nutrientii, pentru buna functionare a corpului.
Epigenetica inseamna mai mult decat nutritie
Pentru a a vea o imagine completa a sanatatii unei persoane este nevoie sa o studiezi din mai multe perspective. Este vorba de materialul genetic, nutritie, desigur, mediu si stilul de viata. Aici includem si atitudinea fata de mediul extern si rezistenta la stres. Profilul epigenetic inseamna suma tuturor optiunilor si modificarilor de stil de viata individuale.
Este adevarat ca exista si un cerc vicios. Temperamentul si stilul de viata pot influenta digestia dar si modul in care aceasta din urma se realizeaza, poate influenta starea mentala si emotionala unui individ.
Este interesant de urmarit progresul epigeneticii si beneficiile analizei epigenomului. Asta ne poate ajuta in viitor sa optam pentru stilul de viata potrivit pentru fiecare dintre noi.
Recomandari pentru sanatate
Exercitiu fizic regulat. Asigura-te ca faci miscare regulat! Evita sedentarismul! Nu trebuie sa alergi sau sa mergi la sala neaparat daca nu poti. Poti sa faci 30 de minute de miscare in fiecare dimineata. Mergi la plimbare prin parc! Fa o plimbare in ritm mai alert! Practica un sport usor! Atentie! Aceste sfaturi nu sunt recomandate pentru cei cu probleme medicale serioase! Consultati medicul inainte de a practica orice sport!
Alimente recomandate in epigenetica nutritiei. Consumati regulat alimente pline de vitamine, minerale si antioxidanti! Mancati broccoli, usturoi, ceapa, caju, turmeric, ardei rosu, patrunjel, rozmarin, afine, rosii, telina, mere, struguri, rozmarin, avocado, vinete!
Orice recomandare medicala din acest articol are scop informativ. Pentru diagnostic si tratament specializat, adresati-va medicului dvs!
Resurse: Pentru a citi mai mult despre epigenetica, va recomandam si urmatoarele resurse: wcrf.org si inra.fr
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin