Dorja si clopotelul tibetan

Dorja si clopotelul tibetan

Dorja si clopotelul tibetan sunt doua intrumente folosite in templele budiste. Cuvantul Dorje inseamna Domnul Pietrelor in Tibetana. Dorja simbolizeaza capacitatea de a transforma toata experienta umana din perspectiva iluminarii si autoritatea spirituala.

Pentru a intelege mai bine simbolul dorjei si al clopotelului tibetan in traditia budista, vom incerca sa facem o ilustratie cat se poate de simpla.

Dorja si clopotelul tibetan

Imagineaza-ti ca te uiti la un film bun sau la televizor. Luminile sunt stinse toata atentia ta se concentreaza pe ecran. Vezi doar scenele cu actorii care isi interpreteaza rolurile. Stii ca sunt actori dar fara sa-ti dai seama, traiesti drama si momentele din film, uitand ca tu esti doar cel care priveste, care observa. In acest moment, personajele sunt reale si importante. Tu esti intr-un vis.
Budistii si hindusii cred ca noi ne traim viata ca intr-un vis. In locul personajelor din film, suntem noi, actorii care joaca realitatea in fiecare zi.

Dorja tibetana
Budistii incearca sa ne trezeasca din acest vis si ne amintesc cine suntem cu adevarat. Ei ne arata adevaratul context in care traim, ne arata ce trebuie sa stim pentru ca sa ne recapatam adevarata identitate. Trezirea din acest vis este numita ‘’iluminare’’.
Dorja reprezinta iluminarea. Ea este un simbol al iluminarii care inseamna schimbarea brusca in constientizarea umana. Odata atins acest moment al iluminarii, nimic altceva nu mai conteaza. Fericirea nu mai vine din exterior, bani, dragostea romantica, putere si placeri, ci din interior, din intelegerea ca faci parte din creatie.

Citeste si:  8 sfaturi pentru piele sanatoasa

Dorja si clopotelul tibetan
Al doilea obiect este clopotelul tibetan care simbolizeaza originea realitatii in care traim. Golul clopotelului reprezinta vidul din care provine totul iar ciocanelul reprezinta forma. Impreuna, cele doua reprezinta intelepciunea si compasiunea care ia forma vizibila. Sunetul clopotelullui ne aminteste de golul a ceea ce noi consideram realitate .

Dorja si clopotelul tibetan
Clopotelul tibetan si dorja sunt obiecte rituale inseparabile in Budismul Tibetan . Ele sunt folosite impreuna in timpul ceremoniilor religioase.
Clopotelul tibetan se tine in mana stanga iar dorja in mana dreapta. Clopotelul reprezinta aspectul feminin al intelepciunii. Dorja reprezinta aspectul masculin, modalitatea sau metoda. Impreuna, cele doua reprezinta unirea intelepciunii si a metodei sau obtinerea iluminarii.

Dorja si clopotelul tibetan

Poti achizitiona aceste obiecte tibetan viziteaza magazinul online eJuliana, la categoria cadouri orientale! Suna pentru confirmare stocului la numarul de telefon al magazinului: 0785232325!

suna comanda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *