Cand hotarasti sa ai un copil prima data
Decizia de a avea un copil prima data este una foarte importanta. Sarcina este unul dintre cele mai semnificative momente in viata unei femei iar daca vorbim de o prima sarcina, importanta este cu atat mai mare.
Pregatirea, emotiile, planurile pe care le implica, amplifica emotiile la superlativ iar numai gandul venirii pe lume a micutului fac sa merite toate eforturile depuse de parinti (mai ales financiare).
Decizia de a avea un copil
Se spune ca pasul cel mai anevoios este insasi decizia de a avea un copil. In ultimii 20 de ani, prioritatile romancelor s-au schimbat. Acum cariera, stabilitatea financiara si o relatie durabila primeaza inaintea oricarui plan de a avea un copil. Iar acest lucru este normal intr-o societate moderna.
Totusi, intr-o clasificare realizata la nivelul Europei, Romania este a doua tara din Europa ca varsta minima de debut maternal. Conform unui studiu realizat de Eurostat, in Romania se afla in topul clasamentului tinerelor mame. Media de varsta la care o femeie da nastere unui copil fiind de 25-28 de ani.
Pe primul loc este Bulgaria, cu o medie de varsta de 25-27 de ani. La nivel european, media de varsta a tinerelor mamici este intre 27-28 de ani. Astfel, se observa un fenomen foarte interesant.
Femeile din Europa Centrala si de E, devin mame la o varsta mai mica decat cele din Europa de S si de V (Germania, Belgia, Grecia). Acolo, varsta la care femeile decid sa aiba primul copil este de apx. 30 de ani.
In tarile dezvoltate, femeile au un copil mai tarziu
Aceste tari sunt mult mai modernizate, ceea ce ne face sa lansam urmatoarea intrebare. Cu cat o tara este mai dezvoltata, cu atat mai mult influenteaza decizia femeilor de a face copii?
Intr-adevar, exista o concurenta acerba pentru specializare iar acest lucru se poate face doar prin acumularea de experienta. Un copil poate intrerupe intr-o oarecare masura, o ascensiune profesionala mai rapida prin concediul maternal.
Totusi, noi suntem de parere ca indiferent de prioritatile pe care femeile le au in viata, cel mai important este sa se simta pregatite emotional si psihic pentru a avea un copil. Celelalte lucruri vor veni in mod natural, de la sine.
Decizia de a avea un copil mai tarziu
Insa, odata intarziata aceasta decizie, exista si riscuri precum infertilitatea. Asta determina foarte multe femei sa apeleze la inseminarea in vitro sau la mame surogat. Exista totusi si situatii fericite in care si mamele peste 40 de ani raman insarcinate in mod natural. Ele pot aduce pe lume copilasi sanatosi, fara complicatii.
Ce trebuie sa stii inainte de a ramane insarcinata?
Ce trebuie sa stii inainte de a avea un copil? Cu siguranta, sunt multe lucruri pe care le vei afla cand vei deveni parinte. Ai de invatat chiar foarte multe si dupa ce apare bebe.
Sosirea pe lume a primului copil este poate cel mai important si frumos moment din viata oricui. Este un moment special atat pentru mama, cat si pentru tata. Sosirea bebelusului trebuie planificata. Ambii viitori parinti trebuie sa se asigure ca vor avea un bebelus sanatos.
Iata ce trebuie sa stii inainte de a avea un copil:
Ambii parintii au responsabilitati
Chiar daca nasterea copilului va fi responsabilitatea mamei, tatal nu este nici el lipsit de responsabilitati. Inainte de a avea un copil, atat viitoarea mama, cat si viitorul tata trebuie sa stie ce presupune acest lucru pentru a fi pregatiti pentru aceasta noua responsabilitate.
Un aspect important atunci cand apare pe lume un copilas este sprijinul pe care tatal il acorda mamei atat din punct de vedere emotional cat si atunci cand vine vorba de grija acordata copilului.
Bineinteles, si bunicii isi au rolul lor important iar ajutorul din partea acestora este esential mai ales in primele luni ale copilului. Uneori, acestia pot avea mai multa rabdare decat tinerii parinti, avand deja experienta cresterii unor copii.
Sanatatea celor doi este foarte importanta
Inainte de a concepe copilul, este indicat ca ambii parteneri sa fie siguri ca sunt perfect sanatosi. Copilul trebuie sa se nasca din doi parinti sanatosi.
Este foarte important ca ambii viitori parinti sa realizeze un set complet de analize, inainte de conceperea copilului. Analizele detaliate pot spune cu exactitate daca partenerii sunt compatibili din punct de vedere genetic, astfel incat copilul sa se nasca sanatos.
Mergi la stomatolog!
De asemenea, este recomandat ca mamica sa consulte un medic stomatolog inainte de a ramane insarcinata. In timpul sarcinii, cantitatea de calciu din corpul mamei scade foarte mult, iar dantura ei poate avea de suferit. Daca deja prezinti probleme minore la nivelul dintilor, acestea se pot agrava odata cu sarcina.
Fara medicamente si interventii chirurgicale
Este bine de stiut ca in timpul sarcinii, mama trebuie sa se fereasca de medicamentele puternice, precum antibioticele si de interventiile chirurgicale. De fapt, nimeni nu ar trebui sa ajunga sa ia medicamente puternice sau sa aiba nevoie de interventii chirurgicale.
Asigurarea medicala
Unele mamici opteaza pentru nasterea bebelusului intr-o clinica privata. Totusi, asigurarea medicala, este importanta pentru cele mai multe viitoare mamici.
Este ideal ca mamica sa aiba o asigurare medicala care sa acopere atat consultatiile din timpul sarcinii, cat si nasterea bebelusului. Aceste interventii medicale fiind destul de costisitoare.
Renunta la alcool si fumat cu cel putin 1 an inainte!
Obiceiurile si micile placeri nu mai au prioritate acum. Alcoolul si fumatul sunt doar doua exemple de obiceiuri nocive atat pentru corpul nostru, cat si pentru copil.
Daca esti fumatoare, este important sa renunti la acest viciu cu cel putin 1 an inainte de perioada in care incerci sa ramai insarcinata. De asemenea, alcoolul trebuie redus atat de tine cat si de partener. Acesta afecteaza fertilitatea amandurora si scade sansele unei eventuale sarcini.
Specialistii recomanda ca atat viitoarea mamica, cat si viitorul tata sa renunte la aceste vicii. Cel putin, mama trebuie sa renunte total. Tatal trebuie macar sa diminueze consumul de tutun si acool, mai ales, inainte de conceperea copilului.
Substantele nocive continute de acestea raman in sangele parintilor pentru o perioada lunga de timp. Acestea vor fi transmise si fatului in timpul conceperii. In timpul sarcinii, consumul de alcool si tutun este total interzis mamicilor.
Reduce consumul de cafea sau renunta la aceasta bautura!
Cafeaua in exces poate si ea sa dauneze sarcinii, insa consumata cu precautie, poate functiona ca si antioxidant natural.
Consuma multe legume si fructe!
Renunta la junk-food! Stai departe de patiserii si produsele care contin mult zahar! Alimentele procesate trebuie scoase total din alimentatie!
De asemenea, este recomandat ca mamica sa fie atenta la alimentatie. Ea trebuie sa consume cat mai multe fructe si legume si cat mai putine alimente sarate sau dulci.
Pentru a te asigura ca ai toate vitaminele si mineralele necesare, consuma hrana care contine multi nutrienti! Nu manca doar pentru gust. Asigura-te ca ai aportul necesar de nutrienti pentru fatul care se va dezvolta in interiorul corpului tau!
Sansele de a ramane insarcinata cresc atunci cand urmezi un regim alimentar echilibrat. Asigura-te ca incluzi vitaminele necesare in alimentatia ta precum vitamina A si B12.
Ambii parinti trebuie sa aiba grija de sanatatea lor
Pentru ca nasterea copilului sa decurga fara probleme, este important ca viitorii parinti sa aiba grija de sanatatea lor. Ei trebuie sa constientizeze responsabilitatea vietii pe care o vor aduce pe lume.
Sfatul nostru: daca astepti un copil, nu lasa timpul sa treaca. Ia decizia de a avea un copil acum, chiar daca nu te simti pregatita 100%! Daca astepti, s-ar putea sa nu fii niciodata 100% pregatita! Nimeni nu e!
Informeaza-te, mergi la cursuri, citeste articole, participa la seminarii si fii pregatita pentru momentul mult asteptat. Astfel, sarcina va fi mult mai usoara si vei sti la ce sa te astepti.
Ce trebuie sa stii despre fertilitate si infertilitate?
Daca doresti sa ai un copil, este bine sa stii cateva lucruri importante despre fertilitate. Foarte multe femei iau decizia de a avea un copil la o varsta apropiata de 30 de ani.
Initial, cariera si stabilitatea financiara sunt prioritare si odata bifate in totalitate sau macar partial, femeile se gandesc serios la a avea un copil. Insa, cu cat amana acest moment, riscul infertilitatii creste. Iar atunci apeleaza la masuri extreme precum inseminare artificiala sau la mame surogat. Totusi, sunt cateva aspecte esentiale de care femeile trebuie sa tina cont atunci cand vine vorba de problema infertilitatii.
Kilogramele in plus
Foarte multe femei merg la medic din cauza faptului ca nu pot ramane insarcinate si o parte dintre acestea se confrunta cu kilogramele in plus. Iar atunci, medicul le cere sa slabeasca. Exact! Kilogramele extra reprezinta o cauza foarte importanta a infertilitatii.
Daca si tu te confrunti cu aceasta situatie, trebuie sa tii cont de faptul ca dietele drastice nu reprezinta o solutie! Nu trebuie sa te infometezi. Acest lucru poate amplifica infertilitatea. Slabeste in mod natural. In acest sens, sportul si activitatea fizica in general sunt esentiale. Sfatul nostru: 30 de minute de exercitii fizice lejere in fiecare zi, sunt suficiente.
Elimina stresul.
Ai observat ca de multe ori stresul iti cauzeaza stari de indispozitie? Ei bine, efectele nocive ale stresului se pot vedea atat in activitatile zilnice prin scaderea randamentului in activitatile desfasurate dar in aceeasi masura, iti scade sansele de a ramane insarcinata.
Perioada de fertilitate
Sunt anumite perioade in care corpul tau este cel mai fertil. In acest sens, corpul iti transmite semnale, luna de luna. Este important sa iti monitorizezi cu atentie ciclul menstrual. Stiind in ce zi ai ovulatie iti permite sa identifici momentul optim pentru conceptie.
De regula, perioada de fertilitate este de cinci zile inaintea ovulatiei iar pentru majoritatea femeilor, acestea sunt zilele 9 pana la 14 de la inceputul ciclului menstrual. Poti lua in considerare prima zi a fluxului complet drept ziua 1 a ciclului menstrual. Cel mai bine este sa urmaresti ciclurile tale pentru minimum trei luni, astfel incat sa poti face o medie.
Analize medicale
Fii cu analizele la zi. Asigura-te ca ai toate analizele si testele ginecologice la zi. Orice afectiune de ordin ginecologic poate fi o cauza a infertilitatii.
Echilibrul hormonal. O sarcina planificata depinde de echilibrul hormonal.
Urmeaza aceste sfaturi despre fertilitate si cere si opinia unui medic atunci cand iei decizia de a ramane insarcinata!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin