Decizia de a avea un copil


Decizia de a avea un copil prima data

Sarcina este unul dintre cele mai semnificative momente in viata unei femei iar daca vorbim de o prima sarcina, importanta este cu atat mai mare. Pregatirea, emotiile, planurile pe care le implica, amplifica emotiile la superlativ iar numai gandul venirii pe lume a micutului fac sa merite toate eforturile depuse de parinti (mai ales financiare). Se spune ca pasul cel mai anevoios este insasi decizia de a avea un copil. In ultimii 20 de ani, prioritatile romancelor s-au schimbat. Acum cariera, stabilitatea financiara si o relatie durabila primeaza inaintea oricarui plan de a avea un copil. Iar acest lucru este normal intr-o societate moderna.

Ce trebuie sa stii despre fertilitate si infertilitate. Decizia de a avea un copil
Totusi, intr-o clasificare realizata la nivelul Europei, Romania este a doua tara din Europa ca varsta minima de debut maternal.
Conform unui studiu realizat de Eurostat, in Romania se afla in topul clasamentului tinerelor mame, media de varsta la care o femeie da nastere unui copil fiind de 25-28 de ani. Pe primul loc este Bulgaria, cu o medie de varsta de 25-27 de ani. La nivel european, media de varsta a tinerelor mamici este intre 27-28 de ani. Astfel, se observa un fenomen foarte interesant: femeile din Europa Centrala si de E, devin mame la o varsta mai mica decat cele din Europa de S si de V (Germania, Belgia, Grecia) unde varsta la care femeile decid sa aiba primul copil este de apx. 30 de ani. Aceste tari sunt mult mai modernizate, ceea ce ne face sa lansam urmatoarea intrebare: cu cat o tara este mai dezvoltata, cu atat mai mult influenteaza decizia femeilor de a face copii? Intr-adevar, exista o concurenta acerba pentru specializare iar acest lucru se poate face doar prin acumularea de experienta iar un copil poate intrerupe intr-o oarecare masura o ascensiune profesionala mai rapida prin concediul maternal.
Totusi, noi suntem de parere ca indiferent de prioritatile pe care femeile le au in viata, cel mai important este sa se simta pregatite emotional si psihic pentru a avea un copil iar restul lucrurilor vor veni in mod natural, de la sine.
Insa, odata intarziata aceasta decizie, exista si riscuri precum infertilitatea, ceea ce determina foarte multe femei sa apeleze la inseminarea in vitro sau la mame surogat. Exista totusi si situatii fericite in care mamele peste 40 de ani raman insarcinate in mod natural si aduc pe lume copilasi sanatosi, fara complicatii.
Un aspect important atunci cand apare pe lume un copilas este sprijinul pe care tatal il acorda mamei atat din punct de vedere emotional cat si atunci cand vine vorba de grija acordata copilului. Bineinteles, si bunicii isi au rolul lor important iar ajutorul din partea acestora este esential mai ales in primele luni ale copilului. Uneori, acestia pot avea mai multa rabdare decat tinerii parinti, avand deja experienta cresterii unor copii.
Sfatul nostru: daca astepti un copil, nu lasa timpul sa treaca. Ia decizia de a avea un copil acum, chiar daca nu te simti pregatita 100%! Daca astepti, s-ar putea sa nu fii niciodata 100% pregatita! Nimeni nu e!


Informeaza-te, mergi la cursuri, citeste articole, participa la seminarii si fii pregatita pentru momentul mult asteptat. Astfel, sarcina va fi mult mai usoara si vei sti la ce sa te astepti.

Citeste si:  Idei de cadouri relaxante pentru birou
Sumar
Decizia de a avea un copil
Nume Articol
Decizia de a avea un copil
Descriere
Sarcina este unul dintre cele mai semnificative momente in viata unei femei iar daca vorbim de o prima sarcina, importanta este cu atat mai mare. Pregatirea, emotiile, planurile pe care le implica, amplifica emotiile la superlativ iar numai gandul venirii pe lume a micutului fac sa merite toate eforturile depuse de parinti.
Autor
Publicat de
Juliana
Logo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *