De Ce Uiti Cuvintele Cand Vorbesti?

De ce uiti cuvintele cand vorbesti? Iata de ce te blochezi cand vrei sa te exprimi liber!

Vrei sa te exprimi in Engleza dar uiti cuvintele cand vorbesti? Nu inveti vocabularul asa cum trebuie. Uiti cuvintele la fel de repede cum le-ai invatat sau daca stii ce inseamna, nu le poti folosi cand te exprimi.

De ce uiti cuvintele invatate asa de repede?

Pentru ca folosesti o metoda gresita. Probabil iti amintesti de la scoala cum invatam cuvintele noi. Le notam in vocabular, ce inseamna si acolo ramaneau. Invatarea cuvintelor noi fara exemple in context este ineficienta. Este o pierdere de timp si efort.

Tu cum inveti Engleza? Gasesti un cuvant nou cand citesti un text si il scrii. Inveti liste de cuvinte care nu au legatura unele cu altele. Este un mod ineficient de a invata. De ce? Pentru ca nu poti folosi cuvintele invatate separat, in conversatie. Este motivul pentru care uiti cuvintele atunci cand vorbesti in Engleza.

Din pacate, profesorii la scoala asa ne invatau. Dar tu poti schimba asta, acum. Uite ce se intampla cand incerci sa memorezi o lista de cuvinte individuale:

1. Nu stii cum sa folosesti cuvintele in Engleza.

Aboneaza-te Clubul de Engleza
Aboneaza-te Clubul de Engleza De ce uiti cuvintele cand vorbesti?

Faptul ca ai memorat cuvintele dintr-o lista nu inseamna ca stii sa le folosesti corect, in propozitii. Memorarea de cuvinte separate este total ineficienta.

Atunci cand vorbim, gandurile noastre se transforma in cuvinte. Cand vorbim in limba Romana, nu cautam cuvinte separate pentru a ne exprima. Folosim grupuri de cuvinte, expresii care au sens impreuna.

Nu ai folosit cuvintele indeajuns de mult

Un alt motiv pentru care uiti cuvinte atunci cand vorbesti Engleza este pentru ca nu ai folosit indeajuns de mult, acele cuvinte.

Cand invatam o limba straina, creierul nostru nu are o camera separata pentru cuvintele din engleza, una pentru romana, una pentru franceza,etc.

Toate cuvintelele invatate, atata din romana cat si in Engleza, ajung in memoria de lunga durata daca le-am folosit destul de mult.

Gandeste-te ca exista o multime de cuvinte in Romana, mai ales neologisme, care odata invatate, daca nu le folosesti, poti sa le uiti.

Iti garantez ca daca inveti azi un cuvant in romana si nu il repeti si nu il folosesti, il uiti la fel de repede cum l-ai invatat.

Citeste si:  Cum Intrebam In Engleza?
Vocabularul Activ si Pasiv
De ce uiti cuvintele cand vorbesti?
De ce uiti cuvintele cand vorbesti?

Prin vocabular activ, intelegem toate cuvintele pe care un vorbitor le foloseste frecvent, in viata de de zi cu zi.

Vocabularul activ coincide cu al celorlați vorbitori pentru ca il folosim zilnic.

Se suprapune intr-o oarecare masura cu vocabularul fundamental, adica partea vocabularului formată din cuvintele absolut necesare in comunicarea dintre noi.

Vocabular pasiv

Prin vocabular pasiv intelegem cuvintele pe care le cunoastem sau le recunoastem, dar pe care le folosim foarte rar sau deloc.

Motivul pentru care nu poti folosi o multime de cuvinte pe care le cunosti, stii ce inseamna si le recunosti in Engleza este pentru ca ele se afla in vocabularul pasiv. Nu le-ai folosit indeajuns de mult pentru ca ele sa treaca in vocabularul activ.

De ce sa inveti cuvintele in expresii si propozitii in context?

Unele cuvinte au sensuri diferite in functie de context. Le inveti cel mai bine in context, in propozitii. Poate fi dificil sa iti amintesti un cuvant daca nu l-ai invatat in context si nu l-ai folosit la randul tau in propozitii.

Memoria de scurta durata si memoria de lunga durata

Avem memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Desi creierul nostru are o capacitate extraordinara de a retine un numar nelimitat de cuvinte, functioneaza prin conexiuni ca un calculator.

Daca nu ai legat cuvantul invatat de un context, de o situatie, daca nu l-ai invatat intr-o expresie sau propozitie, creierul nu il considera important si nu il retine. Cu alte cuvinte, nu ai uitat cuvintele, pur si simplu, ele nu au reusit sa ajunga in memoria de lunga durata.

De ce sa inveti expresii in loc de cuvinte separate?

Invatarea cuvintelor separate nu este eficienta. Nu invata niciodata cuvinte separate, invata expresii propozitii in context! Expresiile se invata mai usor.

Vrei sa retii mai usor si sa nu uiti cuvintele cand vorbesti? Invata expresii!

Creierul retine mai usor expresii si bucatii de propozitii decat cuvinte separate. De ce?

Citeste si:  Invata pronumele personal in Engleza!

Expresiile sunt grupuri de cuvinte care impreuna inseamna idei, imagini. Aceste idei si imagini ne aminteste de emotii, sentimente si senzatii pe care le traim si noi. Se creaza conexiuni care ne ajuta sa invatam cuvinte si expresii noi.

Retinem cel mai bine acdele cuvinte pe care le legam de imagini, emotii, situatii. Contextul iti ofera imaginea, scenariul, povestea. Asta inseamna context.

Uite un exemplu:

Daca spun ”wolf’‘, te gandesti la un simplu cuvant ”lup”. Daca spun ”the big bad wolf”, te gandesti la lupul din povestea ”Scufita rosie”.

Cuvintele invatate in expresii si propozitii, in context, sunt mai usor de retinut. Le inveti mai usor si le retii mai usor.

Expresiile au anumite sensuri, creaza imagini, creaza povesti mai ales cand invatam ceva din ceea ce citim sau ascultam.

Ca sa intelegi ce vreau sa spun, iti voi lua un cuvant pe care il cunosti: ”job”. Probabil, deja te-ai gandit la ”slujba”. Corect. Dar ”job” are mai multe sensuri pe care le intelegi in context. Sa luam niste propozitii, sa il folosim in context!

 • She took a job as a nurse. Slujba. S-a angajat asistenta.
 • That man knows his job very well. Meserie. Omul acela isi cunoaste meseria foarte bine.
 • I’m only doing my job. Doar imi fac datoria.
 • Try opening it with a knife! That should do the job. Incearca sa o deschizi cu un cutit! Asta ar trebuie sa rezolve problema.
 • You’ll have a hard job convincing them that you’re right. A avea o misiune grea – Iti va fi greu sa ii convingi ca ai dreptate.
 • You’ve done a good job on the car. Ai facut o treaba buna cu masina.
 • He got six months for that last job he did. furt, spargere, A luat 6 luni pentru ultimul furt.

 Cand inveti expresii, inveti si gramatica in acelasi timp

Avantajul invatarii cuvintelor in expresii este ca in timp inveti si gramatica. Ma refer la partea in care inveti sa folosesti cuvintele in ordinea corecta. Cum asa? Sa-ti dau un exemplu:

 • Life is full of choices. Viata este plina de alegeri.
Citeste si:  What about si How about - Expresii Engleza

Daca ai invatat propozitia “Life is full of choices.”, ai invatat ca:

 • ”life” aici este folosit cu sens general, deci fara articol hotarat ca in limba romana.  Spui ”Life” nu the ”life”.
 • life este forma de singular si se foloseste cu ”is”, verbul ala singular.
 • ”full” este urmat de prezpozitia ”of”. plina de.
 • ”Of” este urmat de un substantiv: ”choices”.

Acum stii ca poti folosi un substantiv dupa full of si poti face propriile exemple:

 • Life is full of joy. Viata este plina de bucurie.
 • Life is full of surprises. Viata este plina de surprize.
 • Life is full of colors. Viata este plina de culori.

Desigur, poti invata chiar si sa folosesti corect timpurile in Engleza.

Nu trebuie sa stii Prezentul Perfect Simplu pentru ca sa ilfolosesti corect. Il folosesti exact ca un vorbitor nativ.

Cum spui:

 • Nu am mai vazut asa ceva.

Intotdeauna vei spune asa, niciodata altfel:

 • I haven’t seen anything like this before.

Invata-l asa pentru ca intotdeauna asa il folosesti!

Poti schimba verbul oricand:

 • I haven’t found anything like this. Nu am mai gasit asa ceva.
 • I have’t heard anything like this. Nu am mai auzit asa ceva.
 • I haven’t smelled anything like this. Nu am mai mirosit asa ceva.
 • I haven’t tasted anything like this. Nu am mai gustat asa ceva.
 • I haven’t touched anything like this. Nu am mai gustat asa ceva.

Asa iti imbunatatesti atat vocabularul cat si gramatica in acelasi timp. Vorbesti corect folosind cuvintele potrivite in context.

In acelasi timp, o metoda excelenta pentru a invata cuvinte noi este cititul. Citeste mult in Engleza!

Vrei sa nu uiti cuvintele cand vorbesti? Invata expresii la la Clubul de Engleza!

Vrei sa inveti expresii in Engleza Gratuit Online pe You Tube? Aboneaza-te la Clubul de Engleza si apasa pe clopotel in dreapta, pentru a sti cand apar lectii noi! Lasa un comentariu mai jos daca ai intrebari!

Daca nu ai inteles ceva, poti pune intrebari si primi lamuriri in scurt timp. Alatura-te Clubului de Engleza pentru a invata limba Engleza eficient prin expresii si propozitii in context!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *