De ce am devenit vegan?

Am ales sa devin vegan cu mai mult timp in urma

Cu mai mult timp in urma, am inceput sa imi schimb dieta, in primul rand din cauza unor probleme de sanatate. Am ales sa fiu vegan. Mai intai, am ales sa fiu vegetarian iar mai apoi am devenit vegan. Intre timp am inceput sa-mi corelez stilul de viata cu convingerile mele spirituale.

Nu am fost niciodata un carnivor inrait, cum se spune. Cand eram copil, ma puteam considera mai degraba ovo-lacto vegetarian decat carnivor. Chiar si mai tarziu, mancam carne destul de rar dar de ajuns de des, ca sa ma puna pe ganduri.

Totusi, in timp ce imi schimbam dieta dintr-una semi vegetariana, intr-una total vegetariana si apoi vegana, m-am trezit in mijlocul unui adevarat conflict interior.

Crestinii consuma carne

Am crescut de mic obisnuit sa merg la biserica regulat ca si ceilalti crestini. Totul era bun si frumos, asa parea atunci. Desi in familia mea se manca carne destul de rar, nici unul dintre noi nu suporta idea de a vedea cand cineva taia un pui.

Pentru ca toti crestinii care merg la biserica mancau carne, nu ma puteam gandi ca este ceva rau in asta. Daca traditiile si credintele religioase de peste 2000 de ani considera ca a manca carne este acceptabil, cine eram eu sa pun la indoiala asta?

De ce am devenit vegan?
Cand am incetat sa macanc carne?

In 2010, cand am avut niste probleme de sanatate. Nu am devenit vegan atunci ci vegetarian. Am observat ca digestia era mai buna cand evitam produsele animale.

Dupa ce am vazut filmulete cu ce se intampla cu animalele care devin mancarea noastra, m-am cutremurat. Din punct de vedere spiritual, idea de a manca produse animale a devenit total nepotrivita.

De ce am devenit vegan?

Intre timp, discutiile cu prietenii si cunoscutii, imi dadeau si mai mult de gandit. A trebuit sa studiez foarte mult pentru a-mi da seama ca din punct de vedere al sanatatii nu este nici un pericol, in a nu mai manca carne.

Asta pentru ca cei mai multi dintre noi au ajuns sa creada ca pot avea probleme de sanatate daca nu consuma carne, ceeace este total gresit.

De unde iti iei proteinele?

Desigur, intrebarea legata de proteine nu a intarziat sa apara. Nu exista vegan care sa nu fi fost intrebat asta, macar o data. Nu exista deficiente de proteine. Nu exista nici un fel de deficiente in cazul celor care abordeaza un regim alimentar vegan corect.

In plus, nimeni nu a avut vreodata deficiente de proteine pentru ca nu consuma carne. Orice deficienta are la baza un dezechilibru cauzat de alte probleme medicale si nu de dieta vegetariana. Dovezi exista. Multi vegetarieni au trait pana la 100 de ani fara sa aiba probleme medicale.

Vitamina B12

Desi se gaseste in produsele animale, vitamina B12 nu este un produs animal. Vitamina B12 este produsa de bacterii. Acestea se gasesc in pamant, pe iarba si plantele ingerate de catre animalele ierbivore.

Desi exista surse de B12, se recomanda suplimentarea cu vitamina B12, metilcobalamina in cazul persoanelor vegane.

Cei care consuma carne pot avea mai curand, deficiente de vitamina B12, decat vegetarienii. Ca si in cazul altor vitamine sensibile la temperaturi mari, vitamina B12 se distruge cand carnea este gatita la temperaturi, mai mari de 45 de grade Celsius.

Nu intram in detalii legate de pro si contra, aici. Am facut asta in alte articole legate de regimul alimentar vegetarian. Unul dintre ele, trateaza despre cele 10 mituri despre alimentatie.

Compasiunea crestina si dieta vegana

Multe intrebari legate de legatura dintre spiritualitate si stilul de viata vegan au inceput sa ma framante din ce in ce mai mult.
Daca cineva care spune ca este o persoana credincioasa si iubeste pacea in aceasta lume, cum poate sa manance carne? De ce trebuie ca o fiinta simtitoare sa moara pentru ca sa am eu burta plina?

Citeste si:  Betisoare parfumate pentru purificare

Cum pot eu vorbi despre credinta, pace si compasiune pentru celelalte fiinte cand am carne in stomac? Cum pot eu accepta sa fac pace cu un sistem de cruzime institutionalizata chiar in sanul bisericii crestine?

Cum pot relationa cu fratii mei crestini care nu par a fi deranjati de cruzimea si tratamentul odios la care sunt supuse animalele care le devin hrana? Cum sa simt pace interioara intr-o biserica cu oameni care considera normal tratamentul aplicat animalelor?

Veganismul inseamna compasiune

Am devenit vegan pentru ca nu vreau sa fiu ipocrit. Nu pot sa cred ca porunca ”Sa nu ucizi!” se refera strict la oameni!
Din punct de vedere religios, mi se pare la fel de nepotrivit ca sa promovezi pacea si compasiunea fata de oameni, in timp ce animalele sunt ucise pentru hrana. Totusi, recomand toleranta fata de cei care au alte optiuni alimentare. Desi nu-i pot intelege pe carnivori, nu condamn pe cei care nu sunt ca mine.

Cu cat stateam sa ma gandesc mai mult la asta, cu atat intelegeam si ma bine ca ceeace simteam eu, este drept. Alegerea mea de a deveni vegetarian nu mai are legatura doar cu optiunea mea de a adopta un stil de viata sanatos. Ea are legatura cu dorinta de bine pentru toate creaturile acestei planete.

Stilul de viata vegan pune compasiunea fata de toate fiintele, mai presus de orice alte convingeri si traditii religioase goale.

Nu doar ca nu vreau sa contribui la suferinta animalelor, dar optiunea de a nu mai consuma carne imi permite sa devin persoana care vreau sa fiu.

Biblia si consumul de carne

Cum se poate ca oamenii care apartin unei religii vechi de 2000 de ani, sa nu reflecte asupra acestei intrebari? Animalele se afla in stapanirea si sub controlul nostru, al oamenilor.

Cum se pozitioneaza biserica crestina fata de tratamentul aplicat acestor creaturi? Nu ar trebui ca modul in care ii tratam pe cei mai slabi decat noi sa se reflecte in spiritualitatea noastra?

Am cautat si in Biblie si in traditia crestina sa vad care este pozitia crestina si iudaica in ceeace priveste consumul de carne. Este clar ca problema etica a consumului de carne a fost luata in considerare cu mult timp inainte.

De-a lungul timpului, multi lideri religiosi s-au confruntat cu aceasta dilema. In timp ce pledau pentru pace si buna convietuire intre oameni, trebuia sa accepte uciderea animalelor drept traditii crestine.

Geneza si veganismul

Prima recomandare vegana se afla chiar in prima carte a Bibliei. Pentru crestini si evrei, problema consumului de carne este abordata chiar in primul capitol din prima carte a Bibliei, Geneza, chiar inaintea celor 10 porunci.

Atat omul cat si animalele au fost create in aceeasi zi si nu gasim nicaieri vreo recomandare care le include pe acestea din urma, in meniul omului.

Biblia spune ca primul lucru pe care il face Dumnezeu la crearea omului, este sa-l puna pe acesta mai presus de toate fapturile. Asta inseamna ca omul, fata de animale, este pozitionat cel mai sus, din punct de vedere al inteligentei, in nici un caz ca trebuie sa fie stapanul care sa le exploateze.

Atat oamenii cat si animalele au dreptul la libertatea de a trai in pace si armonie pe acest pamant creat de Dumnezeu.
Apoi Dumnezeu a zis: „V-am dat toate plantele care fac samanta si care se afla pe tot pamantul si toti pomii care fac fructe cu samanta in ele, ca sa le aveti pentru hrana.

Citeste si:  Cadouri Pentru Iubitorii De Ceai Si Cafea

Tuturor animalelor pamantului, tuturor pasarilor cerului si tuturor animalelor mici care misuna pe pamant, care au suflare de viata in ele, le-am dat ca hrana toate plantele verzi.“ Si asa a si fost. (Geneza1:29-30) Este o chemare clara la vegetarianism.

Consumul de carne nu este incurajat in Biblie

Consumul de carne este cel mai adesea condamnat si inconjurat de tot felul de atentionari si restrictii atat in Iudaism cat si in crestinism mai tarziu.

Astazi, teologii crestini redescopera legatura dintre spiritualitate si regimul alimentar. Vegetarianismul este dieta cea mai compatibila cu valorile crestine: mila si compasiunea. De aceea, am devenit vegan.

A trai dupa principiile promovate in Biblie inseamna a avea compasiunea pentru cei slabi. In categoria celor mai slabi ca noi, includem si animalele care sunt sub controlul nostru.

Lideri crestini si regimul vegetarian

Sf. Francisc De Asissi

Liderii crestini din trecut au fost vegetarieni si semi-vegetarieni, precum Sf Francisc de Assisi (1182-1226), care evita carnea pe cat posibil. Toata viata Sfantului Francisc este legata de dragostea pentru animale.Vorbea elocvent despre compasiunea pentru animale si sustinea ca blandetea aratata tuturor vietuitoarelor inseamna spiritualitate si aduce pacea intre oameni.

John Wesley

John Wesley (1703-1791) era vegetarian convins. Multi alti crestini erau vegetarieni pe perioade limitate de timp, in cursul anului.
Astazi aceste perioade de timp cand nu se consuma produse animale, le recunoastem in timpul postului. Instituirea postului ne da de gandit. Daca oamenii trebuie sa ia pauza de 2 ori pe an, de la consumul produselor animale, intelegem ca iau o pauza de la un stil de viata gresit.

In timp ce vegetarianii crestini contemporani aleg acest stil de viata din motive etice, in trecut, crestinii care alegeau sa nu manance carne, vedeau asta ca pe o cale catre spiritualitate si sfintenie.

Am fost uimit sa descopar ca si in trecut, preocuparea pentru spiritualituate si curatenie morala a fost legata de alegerea unui stil de viata vegetarian. De aceea am devenit vegan.

Preocupari spirituale

Geneza1:29-30 ne reaminteste de fiecare data ca stilul de viata cel mai bun pentru oamenii cu preocupari spirituale este unul vegetarian, fara carne. Inca din primele versete ale Bibliei intelegem ca lumea ideala este aceea in care oamenii traiesc, hranindu-se cu fructele pomilor si cu ceea ce creste din pamant.

Consumul de carne este asociat cu perioada de dupa caderea in pacat cand oamenii aduceau jertfe ca simbol al sacrificiului pentru pacat. In acelasi timp, concluzia pe care o tragem chiar din textele biblice, este ca revenirea la starea initiala, este strans legata de relatia buna dintre toate creaturile pamantului.
‘’Nu se va face niciun rau si nicio paguba pe tot muntele Meu cel sfant, caci pamantul va fi plin de cunostinta Domnului, ca fundul marii de apele care-l acopar.‘’

Consumul de legume si fructe

Dovada sustinerii consumului de legume si fructe este total ignorata de multi crestini astazi pentru ca in capitolul 9 din Geneza, aparent li se da permisiunea sa manance carne. Oare Dumnezeu s-a razgandit sau a gresit? Si-a dat seama Dumnezeu, ca pana la urma abatoarele nu sunt chiar o idee atat de rea?

Cei care interpreteaza Biblia, sustin ca permisiunea de a manca carne a fost data oamenilor din cauza slabiciunii naturii umane. Totusi, se specifica in aceleasi versete bibice, ca sangele trebuie scurs si nu trebuie consumat pentru ca reprezinta viata.

Israelitii sunt hraniti cu mana in pustiu

In cartea Exodului, Dumnezeu hraneste poporul Israel cu mana cazuta din cer: ”Copiii lui Israel le-au zis: „Cum de n-am murit loviti de mana Domnului în tara Egiptului, cand sedeam langa oalele noastre cu carne, când mancam paine de ne saturam? Caci ne-ati adus în pustia aceasta ca sa faceti sa moara de foame toata multimea aceasta.”
Domnul a zis lui Moise: „Iata ca voi face sa va ploua paine din ceruri. Poporul va iesi afara si va strange cat îi trebuie pentru fiecare zi, ca sa-l pun la încercare si sa vad daca va umbla sau nu dupa Legea Mea.’’

Citeste si:  Caseta cu amintiri de nunta

Veganismul in cartea lui Daniel

In cartea lui Daniel, capitolul 1 cu versetele 11-13, gasim din nou mentiuni legate de stilul de viata vegetarian:
‘’Atunci, Daniel a zis îngrijitorului caruia îi încredintase capetenia famenilor privegherea asupra lui Daniel, Hanania, Misael si Azaria:
„Incearca pe robii tai zece zile si sa ni se dea de mancat zarzavaturi si apa de baut; sa te uiti apoi la fata noastra si la a celorlalti tineri care mananca din bucatele împaratului si sa faci cu robii tai dupa cele ce vei vedea!”

Alte mentiuni gasim in Cartea Proverbelor:

‘’Mai bine un pranz de verdeturi si dragoste, decat un bou îngrasat si ura.’’ Proverbe 15:17
‘’Asculta, fiule, si fii întelept; îndreapta-ti inima pe calea cea dreapta. Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuiba cu carne.’’ Proverbe 23: 19-20

Vegetarianismul si invataturile crestine astazi

Am devenit vegan pentru ca este modul ideal de stil de viata. Nicaieri in Biblie nu se recomanda consumul de carne ci pare ca este tolerat.

Ma intreb ce ar spune Isus astazi, despre fermele de animale crescute special pentru a fi ucise in abatoarele din zilele noastre?
Toate bisericile crestine sustin ca Isus invata pe oameni despre iubire pentru creatie, mila, compasiune si o preocupare deosebita pentru cei mai slabi decat noi.

Asta ma face sa cred ca Isus nu ar fi acceptat niciodata suferinta si tratamentul ingrozitor aplicat animalelor pe care le-am vazut in atatea filmulete care circula in social media.

Cu siguranta, ne-ar incuraja sa ne schimbam viata in toate aspectele ei pentru a gasi implinirea spirituala, fizica si emotionala.
Tocmai din acest motiv, cred ca optiunea pentru alimentatia vegetariana este calea de urmat pentru cei care vor sa cultive iubirea, pacea, mila si compasiunea.

Adoptarea unui stil de viata sanatos

Un regim alimentar vegan este benefic organismului uman astfel ca nimeni nu poate gasi o scuza pentru consumul de carne decat ‘’impietrirea inimilor voastre’’ mentionata in Geneza.

longevitate adventisti Loma Linda
Cuplu de adventisti longevivi din Loma Linda. De ce am devenit vegan?

Orasul Loma Linda gazduieste cea mai mare comunitate de crestini adventisti din Statele Unite. Comunitatea a fost infiintata in anii 1800. Stilul de viata vegetarian, mai sanatos adoptat de membrii comunitatii ii face ca sa traiasca cu 4-7 ani mai mult de cat restul oamenilor.

Din punct de vedere stintific, regimul alimentar bazat pe legume si fructe este superior celui bazat pe carne. Studiile arata ca veganii si vegetarienii traiesc in medie, mai mult decat cei care consuma carne care este asociata cu bolile de inima, colon si multe alte probleme de sanatate.

Vegan pentru sanatate si compasiune pentru animale

Stind toate aceste lucruri nu mai pot continua sa imi suprim imaginile cu animale abuzate si exploatate pentru consumul uman. Faptul ca nu merg eu personal in abator pentru a ucide si prefer sa platesc pe altcineva sa o faca, nu ma face mai putin vinovat.

Urmareste filmuletul de mai sus! Unul dintre motivele pentru care am devenit vegan.

Acesta este motivul principal pentru care am am devenit vegan si am decis sa-mi aliniez regimul alimentar la credinta si principiile morale mentionate mai sus.

Astfel, delimitarea mea fata de tot ce inseamna consumul de produse animale a devenit un exercitiu spiritual care cultiva mila si compasiunea in fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *