Cum poti sa scapi de timiditate?
Cum sa scapi de timiditate daca simti ca nu te lasa sa te dezvolti si sa devii ceea ce poti deveni? Poti sa scapi de timiditate daca ai rabdare si esti dispus/a sa faci si efort pentru a reusi.
Iti este greu sa vorbesti cu persoanele pe care nu le cunosti? Nu esti o persoana vorbareata si nu intretii ”atmosfera” la petreceri sau in grupul tau de prieteni? Ai cosmaruri cand trebuie sa vorbesti in public?
Iti este greu sa vorbesti cu persoanele pe care nu le cunosti? Nu esti o persoana vorbareata si nu intretii ”atmosfera” la petreceri sau in grupul tau de prieteni?
Nu exista nici o umbra de indoiala. Esti o persoana timida! Totusi, nu iti face griji! Mai sunt si altii ca tine!
Nu lasa timiditatea sa iti controleze viata!
Si eu sunt o persoana timida si intotdeauna am vazut timiditatea ca pe o slabiciune. In timp, am inteles ca nu este chiar asa. Ba dimpotriva, a fi timid este altceva decat stiu oamenii obisnuiti.
Este adevarat ca timiditatea te poate trage inapoi pentru ca ai tendinta sa eviti situatiile cand trebuie sa apari sau sa vorbesti in public. In acelasi timp, esti afectat/a de anxietatea cronica pe care o simti in fiecare zi.
Daca te recunosti in cele descrise mai sus, nu iti face griji! 4 din 10 persoane se considera timide. Asa cum am mentionat mai sus, mai sunt si altii ca tine.
12 secrete care te invata cum sa scapi de timiditate
Vestea buna este ca poti scapa de timiditate sau cel putin poti invata sa traiesti cu ea. Ai nevoie de o dorinta puternica pentru a te schimba. In acelasi timp, trebuie sa depui si efort pentru a reusi.
E posibil sa ai nevoie de ajutorul unui psiholog daca esti foarte timid/a dar cei mai multi timizi se pot trata singuri. Daca nu stii de unde sa incepi, te putem ajuta noi cu cateva sfaturi si recomandari care te vor ajuta sa fii mai increzator/ in tine.
1. Nu spune ca esti timid!
Nu este nevoie sa iti faci singur/a publicitate negativa. Cei apropiati stiu ca esti timid/a insa, ceilalti s-ar putea nici sa nu observe. Nu este atat de vizibil pe cat crezi.
Daca spui tuturor ca esti timid, este ca si cum ti-ai pune o eticheta. S-ar putea sa iti fie mai greu sa scapi de eticheta asta daca te-ai obisnuit sa-ti faci ”reclama” asa.
Daca altii mentioneaza faptul ca esti mai timid/a, vorbeste relaxat/a despre asta! Nu arata ca esti afectat/a! Lasa impresia ca este ceva normal, o alta varianta a normalului!
Esti un individ unic, un caracter special. Nu lasa o singura trasatura sa te defineasca!
2. Schimba tonul!
Este posbil ca uneori sa rosesti sau sa nu te simti in largul tau in public. Nu lasa timiditatea sa te conduca! Schimba tonul vocii! Iti va distrage atentia si totul va reveni la normal.
La fel de bine, functioneaza daca imediat te gandesti la altceva. Gandeste-te la un moment placut pe care l-ai trait! Retraieste amintiri placute! Alege imagini frumoase! Sunt sigur ca ai destule in capsorul ala al tau! Cateva secunde de ”evadare” pot fi de ajuns pentru a reveni la normal.
5. Inceteaza sa te autosabotezi!
De cele mai multe ori noi suntem proprii nostri dusmani. Nu lasa criticul tau interior sa te doboare! De fapt, timiditatea are o singura problema. Te convinge ca nu poti face ceva inainte de a incerca sa demonstrezi contrariul.
6. Cunoaste-ti punctele tari! Concentreaza-te pe ele!
In general, timizii sunt printre cele mai inteligente persoane. Totusi, ei gandesc prea mult si asta ii impiedica sa actioneze. Apreciaza-ti calitatile si ignora vocea care actioneaza butonul de frica!
Daca nu esti constient/a de calitatile tale, fa o lista! Ia un pix si scrie pe o bucata de hartie toate calitatile pe care stii ca le ai! Iti va aminti cat de voloros/ valoroasa esti.
7. Alege-ti prietenii cu atentie!
Este adevarat ca timizii au mai putini prieteni dar eu au relatii profunde de prietenie. Este bine sa oferi timpul tau unor oameni care te cunosc si stiu sa te aprecieze asa cum esti. Ai nevoie de cei care stiu sa fie calzi si sa te sustina.
Evita persoanele toxice! Nu lasa pe nimeni sa te traga in jos doar pentru ca nu ai ” tupeu” destul. Pastreaza distanta fata de astfel de oameni!
8. Urmareste comportamentul celorlalti!
De cele mai multe ori, suntem foarte duri cu propria persoana, fara a observa ca si altii au probleme similare ca si noi. Si altii se simt nesiguri. Si alte persoane se simt singure si au temeri. Nu esti singur/a timid/a.
Totusi, multi au invatat sa se ascunda sa poarte o masca sau chiar au reusit sa-si invinga timiditatea. O poti face si tu.
9. Nu iti strica toata ziua din cauza unui moment neplacut!
Oamenii timizi au tendinta de a reactiona exagerat la lucruri minore. Daca petreci prea mult timp gandind, este usor sa distorsionezi realitatea. Nu face din tantar, armasar!
S-ar putea ca doar tu sa vezi lucrurile asa. Poate ca ceialalti nici macar nu au observat. Daca au observat, cu siguranta, nu vad lucrurile asa de exagerate, cum o faci tu.
10. Nu-ti lasa imaginatia bogata sa te controleze!
Imaginatia este un lucru bun. Nu o folosi in sens negativ! Persoanele timide vad respingere si dezaprobare acolo unde nu ” se vede nimic”. Ei isi imagineaza lucruri care nu exista. De cele mai multe ori, oamenii te plac mai mult decat crezi tu.
11. Cum scapi de timiditate? Infrunta-ti demonii!
Cand ti-este teama de ceva, cel mai bun lucru este sa iti infrunti temerile. Fa acel lucru de care iti este frica!
Iti place sa dansezi dar nu stii si iti este frica sa o faci in public? Mergi la curs de dans! Ia lectii de dans si danseaza in public. Iti este frica sa vorbesti in public! Fa ceva in legatura cu asta!
12. Lista de griji si temeri
Fa o lista cu toate grijile si temerile tale, reale sau imaginare! Citeste-le cu voce tare si taie-le din lista, una cate una! Elimina-le de pe lista ta dar elimina-le si din viata ta!
Schimba tot ce poti schimba si invata sa accepti tot ceea ce nu poti schimba! Accepta-te asa cum esti, cu defectele si calitatile tale! Esti unic/a. Nimeni nu mai este ca tine, pe toata fata pamantului! Nu te compara cu altii!
Timiditatea ”netratata” te poate tine in loc. Nu vei ajunge niciodata ceea ce vrei sa fii daca lasi timiditatea sa te controleze! Cine stie ce ai putea deveni daca nu te-ai mai fi ostaticul propriei tale minti.
De ce este totusi, ok sa fii timid?
Desi ai motive pentru care sa-ti doresti sa nu mai fi timid, exista si calitati importante ale celor mai putin vorbareti. Nu este nici o problema daca te-ai nascut cu tendinta de a fi timid/a. Sunt foarte putini oameni care nu sunt deloc timizi.
Poate fi o problema daca esti o persoana foarte anxioasa iar timiditatea te impiedica sa duci o viata normala. Inc azul acesta, ai nevoie de psiholog.
In limite normale, timtiditatea poate avea si aspecte pozitive pe care ar trebui sa stii sa le apreciezi. Asa ca inainte de a ”insira” aspectele negative ale timiditatii, iata cinci motive pentru care meriti sa fi apreciat(a).
Intotdeauna vorbesti serios.
Niciodata nu stim daca o persoana care vorbeste mult, vorbeste serios. Stim insa ca cine vorbeste mult , vorbeste si prostii, de multe ori.
Daca tratezi viata ca pe un ”perete” de Facebook si spui tot ce-ti trece prin cap, nu inseamna ca spui intotdeauna lucruri inteligente .
Asta nu ti se intampla si tie. De ce este OK sa fii timid? Este ok pentru ca o persoana timida gandeste mai mult inainte de a deschide gura. Ceea ce spus, este bine intentionat.
Totusi, nu exagera! Nu gandi prea mult! De cele mai multe ori, timizii ”vorbesc” atat de mult cu ei insisi incat comunicarea cu ceilalti pare redundanta.
2. Esti un prieten/a ideal/a
Daca ai 50 de ”cunostinte” , nu prea ai timp sa formezi relatii de prietenie serioase de lunga durata.
Relatia cu un grup restrans de prieteni este mult mai apropiata.
Oamenii mai tacuti prefera prieteniile putine dar ”stranse”, celor multe dar superficiale.
Cei timizi sunt buni ascultatori si rabdatori in astfel de relatii de prietenie.
3. Multe persoane cunoscute au fost sau sunt timide
Unii dintre cei mai placuti oameni pe care ii cunoastem, chiar si celebritati, sunt persoane timide.
Atata timp cat nu lasi pe rauvoitori sa profite de bunatatea ta, timiditatea poate fi un punct forte.
Desi de cele mai multe ori vorbaretii sunt foarte apreciati pentru usurinta cu care formeaza ”relatii”, in general, preferam sa lucram cu cei care sunt mai politicosi.
Este mai usor si mai eficient sa colaboram cu cei care nu ne vorbesc pe la spate si nu spun tot ce le trece prin cap.
4. Esti o persoana responsabila.
Cei care vorbesc mult si fara sa gandeasca , de multe ori si actioneaza fara sa gandeasca.
Persoanele introvertite abordeaza viata cu aceeasi atentie cu care aleg cuvintele.
Este foarte putin probabil ca o persoana timida sa se distreze noptea prin cluburi, sa joace ”banii” prin cazinouri sau sa-si faca tatuaje dupa o noapte de betie cu tovarasii.
Poate ca prietenii te considera o persoana mai conservatoare si serioasa dar cel putin, la tine, nu exista astfel de ”riscuri”.
5. Poti fi o persoana deschisa cand vrei
Daca nu esti ”ingrozitor” de timid(a), cand esti cu prietenii, te simti in largul tau. Uneori daca prietenii tai nu te-ar cunoaste, ar putea jura ca esti cea mai deschisa si vorbareata persoana. Mi se intampla si mie.
Persoanele timide se comporta ” normal” cand se simt in ”largul lor”. Asta se intampla in familie, cu cei dragi si intre prieteni.
Sunt foarte multe persoane despre care nu ai crede niciodata ca au o anumita doza de timiditate sau ca sunt la fel de timizi ca si tine.
Timiditatea este de uneori mostenita, alteori ”educata” in mediul familial. Timiditatea nu trebuie vazuta ca un defect si nici nu trebuie sa ne simtim vinovati pentru ea.
Cum sa scapi de timiditate?
Intrebarea care vine in mod natural este: Poti sa scapi vreodata de timiditate?
Timiditatea poate fi controlata
Cand a trebuit sa spun prima poezie pe o scena, la gradinita, m-am ascuns. Nu as fi crezut niciodata ca voi ajunge sa vorbesc in public, la cursurile de Engleza pe care le predam cu ani in urma.
Desi, contrar principiilor pedagogiei, uneori clasele de studenti care participau la cursurile mele, ajungeau pana la 40-50 de persoane.
Nu stiu cati dintre cei care participau la cursuri , si-au dat seama de timiditatea mea. Asta nu inseamna ca am reusit sa-mi inving timiditatea, dar am invatat sa traiesc cu ”ea”.
Cum sa scapi de timiditate cu o agrafa de birou?
Cineva spunea spunea ca tinea o agrafa de birou in buzunar. Atunci cand trebuia sa vorbeasca unui public si simtea teama si nesiguranta, strangea agrafa tare intre degete. Aceasta il ajuta sa se poata concentra si sa treaca cu usurinta este momentele de timiditate.
Exista anumite trucuri pe care le putem invata pentru a depasi momentele de timiditate dar despre asta vom vorbi intr-un alt articol. Invata sa te apreciezi ca persoana si sa nu vezi timiditatea ca pe o slabiciune!
Eu am citit tot și tot sunt timidă.😣😥🙈
Schimbarea nu se intampla peste noapte. Timiditatea poate fi un impediment dar nu este cel mai rau lucru. Mai intai, trebuie sa te accepti asa cum esti. In mod paradoxal, acceptarea de sine este primul pas catre schimbare. Cand incetezi sa te mai critici si sa iti vezi partile bune si calitatile, incepi sa te schimbi in bine.