Cum Poti Invata Limba Engleza?

Cum Sa Inveti Engleza Eficient?

Invata limba Engleza ca si cum ai construi o casa, incepand de la fundatie, structura, pereti, acoperis!  Apoi pune unul cate unul, toate lucrurile de care ai nevoie sa pui in interior! Pune ferestrele, scarile, decoratiunile, mobila, aparatura si tot ce trebuie pentru o casa functionala si locuibila!

De ce vreau sa fac aceasta asemanare intre construirea unei case si invatarea unei limbi straine? Pentru ca trebuie sa stii de ce anume ai nevoie si la ce ar trebui sa te astepti daca vrei sa inveti limba Engleza.

In filmuletul de mai sus, iti arat cum poti invata limba Engleza cu un profesor. De ce este mai usor sa inveti Engleza cu profesor si nu singur, la distanta.

Invatarea limbii Engleze pe etape

Cum poti invata limba Engleza?
Poti invata limba Engleza ca si cum ai construi o casa.

Pentru a invata limba Engleza ca adult este nevoie sa intelegi ca fiecare nivel este necesar pentru a ajunge sa vorbesti fluent. Invatarea limbii este total diferita la copii!

Comparatia cu construirea unei case nu este relevanta aici. Copiii invata limba Engleza ”in chunks”. Asta inseamna in expresii si chiar propozitii intregi.

Ce inseamna construirea unei case, fata de invatarea unei limbi straine? Inseamna ca trebuie sa parcurgi fiecare nivel al invatarii unei limbi!

 • Terenul – Motivatia invatarii
 • Fundatia si structura unei case – Gramatica
 • Peretii si acoperisul – Vocabularul de baza
 • Interiorul – Vocabularul extins al unei limbi

Adultii invata diferit limbile straine

Pentru un adult, in general, invatarea este diferita. Desi, si tu, ca adult, poti folosi invatarea ”in chunks”, mai ales daca locuiesti deja intr-o tara vorbitoare de limba Engleza. Aici vorbim despre exceptii. Nu vei putea sa preiei limba la fel ca un copil daca locuiesti in Romania.

Daca singurul contact cu limba straina este televizorul, internetul sau profesorul de Engleza, atunci ar trebui sa ai o alta abordare.

De cele mai multe ori, adultii au nevoie sa inteleaga cum si de. Abordarea va fi diferita si chiar personalizata pentru fiecare persoana in parte.

Trebuie sa construiesti fiecare nivel corect inainte de a trece la urmatorul. Nu poti ajunge la acoperis daca nu ai facut structura, mai intai.

Trebuie sa parcurgi fiecare etapa a invatarii limbii pana cand vei ajunge sa vorbesti fluent Engleza!

Citeste si:  3 Expresii verbale Used to, Be Used to, Get Used to

Motivatia! Gaseste motivatia corecta pentru a invata Limba Engleza!

Ai nevoie de o fundatie pe un teren solid. Nu poti construi o casa pe un teren nesigur sau moale. casa nu va rezista in timp.

Fundatia pusa pe un teren solid inseamna motivatia puternica pe care trebuie sa o ai cand vrei sa inveti o llimba straina.

O motivatie puternica este ca o casa construita pe un teren solid. Stii ca va rezista in timp. De ce este nevoie sa reziste in timp? Pentru ca invatarea unei limbi straine este un proces de durata. Daca nu iti place si nu ai motivatia potrivita, nu vei reusi sa treci peste proba timpului.

Ai nevoie de rabdare si perseverenta pentru a parcurge toate etapele constructiei. Intai, pui fundatia, apoi ridici structura, peretii, acoperisul.

Ca cat fundatia este mai puternica, cu atat mai rezistenta va fi casa in timp.

Gramatica – Invata Engleza corect!

Structura unei case este esentiala. Nu poti ridica peretii si nu poti pune acoperisul daca nu ai facut o fundatie si o structura puternica cu stalpi rezistenti, inainte. Nu incepi sa construiesti acoperisul, intai, ci fundatia.

Ordinea invatarii in limba Engleza. Casa cu acoperisul jos
Ordinea invatarii in limba Engleza.

Cum inveti partea de gramatica este important. Nu poti intelege viitorul daca nu ai inteles Prezentul. Nu poti invata prezentul Perfect daca nu ai facut prezentul simplu si Trecutul Simplu mai intai. De ce, pentru ca Prezentul perfect are legatura atat cu unul cat si cu celalalt.

Pune fiecare piese, una cate una pana cand ridici intreaga structura. Cand ai inteles fiecare element in parte, ai viziunea intregii structuri.

Asta nu inseamna ca trebuie sa inveti doar gramatica. Singura, gramatica nu este de ajuns. In acelasi timp poti lucra si cu vocabularul.

Incepi cu vocabularul de baza, cuvintele si expresiile uzuale! Foloseste timpurile uzuale din gramatica, precum, prezentul, trecutul si viitorul.

Structura invatarii unei limbi straine pentru adulti

Etapa punerii fundatiei este de obicei, cea mai scurta. Odata intelese, notiunile de baza din gramatica, poti merge mai departe la constructii de propozitii cu subiect si predicat.

Poti folosi deja prepozitii, substantive, adjective sii chiar adverbe. Ai o structura pe care poti crea deja o multime de lucruri. Pe masura ce avansezi, iti dai sema ca poti face si alte lucruri de care nu erai constient cand ai inceput.

Citeste si:  Diferenta Dintre It must si There must be In Engleza

Etapele invatarii limbii Engleze

Cand inveti gramatica, incepi cu cele mai folosite cuvinte din limba Engleza: Articolele hotarate si articolele nehotarate. Pronumele personale, posesive si demonstrative sunt importante pentru a putea trece la urmatoarea etapa.

Continui cu verbele cele mai importante, verbele auxiliare. Nu poti invata timpurile verbale cu formele negative si interogative daca nu stii farte bine verbele auxiliare. Invata cele mai folosite verbe din limba pentru a putea construi propozitii simple!

Apoi, vine momentul cand inveti cele mai importante prepozitii de loc si timp. Continui cu adjective, numerale si apoi adverbe.

Inveti verbele modale care sunt foarte intalnite in limba Engleza. Cele mai importante sunt Can, May, Must, Have to, Will, Could, Should si Would. Timpurile verbale sunt importante si dedici timp fiecaruia dintre ele.

Vocabularul – Invata limba Engleza

Invatarea de cuvinte si expresii noi in fiecare zi este foarte importanta. Majoritatea celor care desi stiu gramatica dar nu se pot exprima, este pentru ca nu au destul vocabular.

Cei care se afla la nivelul de invatare intermediar, au invatat gramatica dar vocabularul lor nu este suficient pentru a se putea exprima usor. Cei care se simt cumva blocati la acest nivel, trebuie sa faca un efort pentru a-l depasi.

Ai motivatia, ai fundatia si structura? Este momentul sa treci mai departe la construirea peretilor, ferestrelor si a acoperisului. Cand le-ai pus, poti incepe deja sa corbesti, chiar daca ai un limbaj sarac.

Ce materiale poti folosi pentru a invata vocabular nou?

Sunt o multime de materiale pe care le poti folosi pentru a invata cuvinte noi in fiecare zi. de cele mai multe ori, trebuie sa cheltui bani pentru a obtine ceea ce iti doresti. Poate fi cazul si aici.

Resurse care costa

Unele costa bani, altele sunt gratuite. Aici vorbim de carti, cursuri, meditatii cu profesori, materiale audio si video, excursii si calatorii in tari vorbitoare de limba Engleza.

Poti folosi carti audio, podcast-uri, cursuri, fizice si cursuri onlien cuu profesori native sau meditatori foarte buni pentur a invata limba Engleza.

Citeste si:  Substantivele numarabile si nenumarabile
Resurse gratuite pentru a invata limba Engleza

Daca stii cum si unde sa cauti, poti gasi o multime de resurse gratuite pe internet.

Gasesti multe

 • podcast-uri,
 • ”audiobooks”
 • filmulete pe You tube

Mai sunt si alte materiale pe care le poti folosi pentru a-ti imbunatati vocabularul si pronuntia.

Cea mai buna metoda pentru a invata cuvinte noi este cititul. Acesta poate fi gratuit daca folosesti textele pe care le gasesti disponibile online. Totusi, nimic nu se compara cu o carte pe care o poti citi, cand doresti fara sa ai nevoie de conexiune stabila la internet.

Invata sa pronunti corect!

Pronuntia corecta cuvintelor este importanta. Ca si intelegerea, pronuntia corecta face parte din aceasta ”constructie” a invatarii unei limbi straine.

Cum inveti sa pronunti corect cuvintele? Ascultand foarte mult material in limba Engleza.

Includem aici cateva resurse importante:

 • muzica,
 • audiobooks,
 • podcast-uri,
 • filmulete pe You tube,
 • filme,
 • radio de limba Engleza BBC etc.

Citirea unui text cu voce tare trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de invatare a unei limbi straine. Alege un text potrivit nivelului tau si citeste-l cu voce tare! Nu alege un text prea usor dar nici unul prea greu. Daca este prea usor, nu inveti nimic nou, daca este prea greu, iti va fi greu sa pronunti anumite cuvinte si iti vei pierde interesul sau rabdarea.

Conversatie – Invata limba Engleza practica!

Dupa ce ai terminat de construit, ce mai trebuie sa adaugi la casa pentru  a fi completa? Ai nevoie de oameni. O casa goala nu are nici un sens. De ce sa construiesti o casa care nu va fi locuita?

Exact, ca si o casa, o limba are nevoie de oameni pentru a fi utila. Asta inseamna ca trebuie sa folosesti limba in conversatie cu oameni reali.

Poti face asta daca locuiesti intr-o tara vorbitoare de limba Engleza. Ce faci daca nu este cazul tau?

 • Alatura-te unui club de limba Engleza!
 • Conversatie cu ”Expats” care vor sa invete limba  romana.
 • Club de conversatie online
 • Aplicatii de limba Engleza  gen BBC language apps
 • Gaseste parteneri de conversatie pe Whatsapp si Skype!
 • Biserica Anglicana locala sau o alta biserica de limba Engleza

Un comentariu pentru “Cum Poti Invata Limba Engleza?

 1. Grecu Aurel spune:

  Probabil ca nu o sa primesc raspuns dar totusi am sa va intreb.
  Cum pot invata eu engleza, ca un pensionar nelinistit ce sunt si aflat sub imperiul frazei celebre „Stai dracului acasa”?
  Deci ma intereseaza un curs online cu profesorul aflat in fata mea eu si el in fata calculatorului, predandu-mi, corectand pronuntia etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *