Cum poti invata limba Engleza prin imersiune?
Cum invat Engleza? Este cea mai buna intrebare, nu-i asa? Cu siguranta, si tu vrei sa stii cum poti invata limba Engleza, si mai ales, vrei sa stii, cum o poti invata rapid.
Raspunsul la aceasta intrebare este unul destul de simplu dar nu stiu daca este cel la care te astepti. Raspunsul nu este unul magic dar cu siguranta este surprinzator de simplu.
Tu stii sa vorbesti fluent deja o limba. O vorbesti, chiar, foarte bine. Este limba ta nativa, limba pe care o auzi de cand te-ai nascut, limba romana.
Daca stii o limba, cu siguranta, mai poti invata una sau chiar mai multe.
Cum invat Engleza ca incepator?
Pai, hai sa vedem! Stii sa vorbesti limba romana. Cum ai invatat-o? Te-ai intrebat vreodata cum ai invatat limba romana? Nu! pentru ca, de fapt, nu ai invatat-o niciodata. O stii. Dar cum? Pur si simplu, ai inceput sa vorbesti.
Cand aveai 2 sau poate 3 ani, ai inceput sa vorbesti si de atunci totul a fost simplu. Ai inceput sa spui primele cuvinte, apoi primele propozitii simple. Apoi, incet, incet, ai inceput sa vorbesti, pur si simplu, fara sa te gandesti cum faci asta.
Cum invata copiii o limba straina?
Probabil te gandesti: ”Da, dar copilasii invata sa vorbeasca mai repede si mai usor decat adultii.” Multi spun asta. Este adevarat sau nu?
Au copilasii o capacitate speciala care ii face sa invete mai repede? Nu! Nu este deloc adevarat. Contrar credintei comune, bebelusii sau copiii mai mari nu au o capacitate mai mare de a invata mai repede o limba straina decat adultii.
Acest mit a luat nastere, mai ales, dupa ce s-a observat ca toti copiii din familiile de emigranti invata limba tarii adoptive, mult mai repede decat parintii lor.
Si, totusi, copiii invata mai repede decat adultii. Cum reusesc ei sa invate ei sa vorbeasca orice limba straina mai repede decat adultii? Ce fac ei si adultii nu fac? Raspunsul este simplu.
Secretul invatarii este de fapt, timpul de expunere al acestora. Nu invata mai repede, ci au contact cu limba adoptiva, mai mult timp
Cum ai invatat tu limba romana? Ai facut meditatii, cursuri?
Nu! Atunci, cum ai reusit sa inveti sa vorbesti fluent?
Ai auzit limba romana tot timpul. Asta ai facut! Mama, tata, poate si fratii mai mari, au vorbit tot timpul si tu ai ascultat. Mai tarziu, contactul cu ceilalti copii, la joaca, la gradinita, a facut restul.
Cum reusesc copiii sa invete mai repede limba?
Nu trebuie sa-si imparta timpul intre invatarea unei limbii si alte activitati. Orice altceva fac la gradinita sau la scoala, este legat de invatarea limbii respective. De ce copiii invata mai repede? Pentru ca fac doar asta.
- Asculta si vorbesc la randul lor.
- Asociaza cuvintele cu imagini, experiente, emotii. Cuvintele asociate nu se uita.
- Nu le pasa daca fac greseli.
- Nu se gandesc ce cred ceilalti despre ei, cel putin cand sunt mici.
- Pur si simplu, cei mici au contact constant cu limba nativa.
Ce trebuie sa intelegi de aici?
Poti invata orice limba straina, cel mai repede, prin implicare serioasa, adica, prin imersiune.
Ce inseamna imersiune? ”Imersiune” sau ”Immersion” in limba Engleza inseamna ”scufundare”. La figurat, vorbind, te ”scufunzi” in limba pe care o inveti. Inseamna ca dedici tot timpul sau o mare parte din timpul tau invatarii.
Este adevarat ca poti face asta cel mai usor daca mergi intr-o tara vorbitoare de limba Engleza, precum Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda etc.
Totusi, a locui intr-o tara vorbitoare de limba Engleza nu este singura solutie. Mai sunt si alte solutii pe care vreau sa ti le prezint mai jos:
Scoli cu predare in limba Engleza
Pentru copii, exista scoli cu predare, exclusiv in Engleza. Acolo, toate materiile sunt predate in limba Engleza. Ca elev, nu ai de ales, decat sa inveti limba Engleza foarte bine pentru ca altfel nu ai cum sa intelegi ce se preda.
Sunt si tabere care fac exact acest lucru. Pentru ei, imersiunea inseamna ca la scoala sau in aceste tabere, nu au voie sa vorbeasca romaneste ci doar in Engleza.
Cu cat imersiunea este mai profunda, cu atat mai repede poti invata limba Engleza.
Cum invat Engleza prin imersiune partiala in fiecare zi?
Acum, probabil ca tu nu poti face nici asta. Totusi, poti aplica, cel putin partial, imersiunea altfel.
- Trebuie sa faci in asa fel incat sa te ”inconjori” cu tot ceeace inseamna limba Engleza.
- Trebuie sa iti asiguri ca, cel putin 1 ora pe zi, asculti, citesti, scrii, vorbesti, doar in limba Engleza.
- Asculta foarte mult in Engleza! Invatarea unui limbi straine incepe cu ascultarea. Asculti pe altii cum vorbesc! Asta trebuie sa faci si tu. Asculta sunetele limbii Engleza. Asculta cuvintele si expresiile din limba Engleza. Asculta cum vorbesc altii, limba Engleza, mai ales vorbitorii nativi! Cu cat asculti mai mult, cu atat te obisnuiesti mai mult cu limba Engleza.
Cum invat Engleza ascultand?
Cum invat Engleza? Ascultand cat pot de mult, tot ce imi place sa ascult in limba Engleza.
Acum, mai mult decat oricand, ai acces aproape nelimitat la material in limba Engleza: audio, video, radio, televiziune, filme, You Tube.
”Immersion” inseamna ca esti tot timpul expus la a asculta si a comunica in limba Engleza.
Cum poti asculta mai mult in Engleza?
Poti sa te asiguri ca auzi limba Engleza aproape tot timpul, chiar daca esti in Romania, folosind toate aceste mijloace media.
Despre imersiune, am mai vorbit si intr-o alta lectie: Cea mai buna metoda de invatare a limbii Engleze.
Asculta muzica in limba Engleza!
Cand esti in masina, cand alergi sau te plimbi prin parc, poti asculta in Engleza. Poti incepe cu muzica. Asculta muzica in limba Engleza! Ai la dispozitie mii de cantece in limba Engleza, mai vechi si mai noi.
Scrie ce auzi!
Un exercitiu foarte bun de ascultare si intelegere este sa incerci sa pui pe hartie, toate cuvintele pe care le auzi.
Poate la inceput, nu vei intelege tot. Mai ales, daca esti incepator, probabil ca nu vei intelege foarte mult. Asculta de mai multe ori, pana incepi sa intelegi!
Alege o melodie care iti place si cauta versurile pe Google!
Daca nu stii cum se numeste, nu-i nici o problema. Google poate recunoaste melodia pentru tine. Trebuie doar sa atingi microfonul acela de la ”Search’‘ din Google Chrome si sa apropii telefonul de speaker. Daca nivelul tau este aproape de sau chiar mediu, poti incerca sa asculti si sa descoperi cate cuvinte intelegi.
Asculta de mai multe ori si scrie cuvintele pe care le recunosti!
Poti face asta si cu alte materiale audio. Este un exercitiu foarte bun pentru ascultare si invatare a pronuntiei. Asculta cat poti de mult!
Alege un podcast, un video pe You Tube! Alege unul scurt si pentru nivelul tau! Mai intai asculti materialul audio sau video si apoi, scrii cuvintele pe care le-ai auzit. Poti folosi subtitrarile acoolo unde nu ai inteles.
Asculta-te pe tine!
Urmatorul pas este sa incepi sa pronunti si tu ce auzi. Nu este de ajuns sa asculti. Trebuie sa pronunti si tu. Imita sunetele produse, ideal, de un vorbitor nativ sau cineva care pronunta ca un nativ!
Pronuntia corecta este scopul tau pentru inceput. Daca are cine sa te corecteze, este cel mai bine. Acesta este avantajul invatarii limbii Engleze cu un profesor sau un meditator.
Citeste cu voce tare!
Scopul final este acela de a te exprima cu vece tare in limba Engleza! Astfel, ca, daca vrei sa inveti sa vorbesti limba Engleza, trebuie sa pronunti cuvintele cu voce tare.
Citeste cu voce tare texte potrivite pentru nivelul tau!
Alege sa citesti propozitii, fraze si texte care nu sunt foarte grele! Cand vei reusi sa le citesti corect, poti ridica nivelul.
Asigura-te ca citesti corect!
Citeste cu voce tare! Este foarte important sa te auzi pe tine, citind cu voce tare, nu in gand, asa cum am mentionat mai sus. Daca citesti corect, pronunti corect.
Invata sa pronunti corect in limba Engleza, folosind aplicatiile disponibile in App Store si Magazin Play sau pe Google, daca nu are cine sa te corecteze! Poti gasi o multime de resurse online, pentru a te corecta sau invata pronuntia corecta atunci cand nu o stii.
Cum inveti sa pronunti corect daca inveti Engleza de unul singur?
Despre asta am vorbit intr-o alta lectie. Lectia video se numeste: Cum inveti sa pronunti corect in Engleza fara profesor?
Cum invat Engleza ca incepator? Baby Steps! Incepi cu ascultarea si apoi continui cu conversatia. Avem o lectie in care iti prezentam cum poti face conversatie cu un vocabular de incepator. O gasesti aici: Conversatie ca incepator.
Daca ai intrebari, nu ezita sa lasi un comentariu mai jos! Nu uita sa te abonezi si la canalul nostru de You Tube: Clubul de Engleza, pentru a vedea lectiile video!
Uita-te la filme, urmareste programele de stiri – acestea pot fi metode excelente de invatare care, nu doar ca te vor tine conectat la lumea din jur, ci te vor si obisnui cu pronuntia in Engleza. Astfel, vei invata expresii utile, in context, si vei afla nu doar ce se spune ci si cum poate ca ai observat deja ca, atunci cand gandesti in limba materna si incerci ulterior sa vorbesti in engleza, este nevoie sa faci o traducere, in gand. Acest proces este dificil, de aceea poti simplifica treptat felul in care te raportezi la conversatie, gandind direct in limba engleza. Incepe prin a gandi actiuni simple, in limba engleza, descrie-ti modul in care a decurs ziua, la finalul ei.