Cum Invat Cuvinte Noi In Engleza?

Cum Invat Vocabular? Cum Retin Cuvintele Noi in limba Engleza?

Cum invat cuvinte noi in Engleza? Cum invat vocabular pentru a putea sa incep sa ma exprim? Aceste intrebari le aud destul de des de la studentii mei. Vor sa poata vorbi Engleza si isi dau seama ca vocabularul sarac poate fi un impediment major.

Vocabularul, ca  pronuntia si notiunile de gramatica, este o parte foarte  importanta pentru toti cei care vor sa vorbeasca fluent limba Engleza.

Cum invat cuvinte noi in Engleza?

Daca esti in cautarea unei formule magice pentru a invata Engleza rapid, vei fi dezamagit pentru ca nu exista. Din pacate nu exista ”shortcut”, adica, scurtatura, pentru a invata o limba straina.

Nu te poti culca seara fara sa stii nimic, asculti noaptea un program in limba Engleza si dimineata, te trezesti fluent. Nu vreau sa te descurajez, dar nu asa functioneaza.

Aboneaza-te Clubul de Engleza
Aboneaza-te Clubul de Engleza

Daca ai cautat un cuvant in dictionar si ai aflat ce inseamna, asta nu inseamna ca ai invatat un cuvant nou. Daca nu ai folosit acel cuvant, garantat, l-ai uitat in cateva zile, daca nu chiar a doua zi.

Memoria de scurta durata si memoria de lunga durata

Modul in care functioneaza memoria este foarte interesant. Avem memoria de scurta durata si memoria de lunga durata. Memoria de scurta durata este desigur, pentru lucruri de care avem nevoie pe perioade scurte.

Imagineaza-ti ca ai nevoie sa stii o adresa. Cauti adresa pe harta Google si afli exact unde este. Cat timp, crezi ca iti vei aminti acea adresa? Cel mult, iti vei aminti, cateva zile. Daca nu mai ai nevoie de acea adresa, o vei uita.

Cum inveti cuvinte noi?

Daca nu stii ce inseamna un cuvant, il cauti in dictionar. Iti vei aminti acel cuvant pentru totdeauna? Desigur, nu! Daca nu ai folosit cuvantul pe care l-ai cautat in dictionar, creierul il considera neimportant si il sterge, pur si simplu.

Daca ai nevoie de adresa aceea si revii la ea de mai multe ori, iti este mai usor sa-ti aminteste unde se afla.

Mai mult decat atat, daca la acea adresa s-a mutat un prieten pe care il vizitezi, vei retine exact unde se afla. Nu vei uita niciodata unde locuieste prietenul tau, mai ales daca l-ai vizitat deja de mai multe ori.

La fel este si cu invatarea cuvintelor in limba Engleza. Daca ai revenit la acel cuvant de mai multe ori, sansele ca acesta sa treaca in memoria de lunga durata, sunt foarte mari.

Ce inseamna sa revii la acel cuvant? Inseamna ca il vezi din nou intr-un text pe care il citesti sau il auzi intr-un material audio. Daca vrei sa te asiguri ca nu il vei uita niciodata, atunci trebuie sa il folosesti, atat in scris cat si verbal.

Cum poti invata sa te exprimi folosind cuvintele noi?

Acum, nu este de ajuns sa recunosti un cuvant si sa stii ce inseamna. Faptul ca stii ce inseamna un cuvant pe care il citesti nu inseamna ca poti folosi acel cuvant in conversatie.

Citeste si:  Cruise sau Bruise? Cum Să Nu Te "Lovești" de Pronunția lui "UI" în Engleză!

Cititul este una, conversatia este alta. Cititul e bun, foarte bun. Asa inveti cuvinte noi. Asa inveti sa pronunti frumos. Daca vrei sa poti folosi acel cuvant in conversatie, singura cale prin care reusesti sa faci asta este sa il folosesti.

Ce trebuie sa stie un incepator ca sa se poata exprima?

Cu alte cuvinte, ce trebuie sa inveti daca vrei sa inveti Engleza si nu stii nimic. Este mai usor sa pornesti in aceasta calatorie a invatarii unei limbi straine daca ai o baza pe care poti construi.

Chiar daca esti incepator, poti stii vocabular, poti sa ai notiuni de gramatica, poti stii cateva reguli de pronuntie. Este adevarat ca cunostintele sunt destul de superficiale la acest nivel.

Totusi, poti sa inveti mai repede daca ai construit deja o baza de la care pleci. Poti deja sa incepi sa inveti cum sa te exprimi cu bagajul de cunostinte pe care-l ai.

Pentru ca sa te poti exprima in Engleza, ai nevoie de un minim de vocabular. Poti invata sa te exprimi in Engleza ca incepator daca stii un minim de vocabular.

Obligatoriu, trebuie sa stii:  pronumele, numeralul, prepozitiile, articolul, substantivul, adjectivul, verbul, adverbul, etc.

Pronumele este esential pentru a construi propozitii. Ai nevoie de subiect si predicat ca sa faci propozitii simple. Asta este baza de la care pleci.

Cunostinte minime pentru incepatori

Am spus ca poti sa inveti sa te exprimi in Engleza ca incepator dar doar daca ai aceasta baza, acest bagaj minim de cunostinte.
Cand vorbesc de acest bagaj minim de cunostinte, ma refer atat la partea de vocabular cat si la partea de gramatica.

Cata gramatica trebuie sa stiu ca incepator?

Partea de gramatica este importanta pentru ca imi spune cum sa pun cuvintele intr-o anumita logica.
In Engleza, pun intotdeauna subiectul inaintea predicatului. Am intotdeauna nevoie de un subiect.

Nu pot zice ”work” si sa ma astept sa insemne ca in romaneste ”lucrez”. Nu am conjugari in Engleza. Am aceeasi forma la toate persoanele, cu exceptia persoanei a-III-a singular. Pentru ca sa imi dau seama cine face actiunea trebuie sa pun subiectul. Exemplu:

  • I work. Eu lucrez.
  • You work. Tu lucrezi.
  • He works. El lucreaza.

Chiar si pentru o propozitie simpla, precum:

  • This man is my friend. Acest barbat este prietenul meu.

Am nevoie sa stiu pronumele demonstrativ ”this”, substantivul ”man”, verbul ”To be”, posesivul my si substantivul friend.
Mai mult, trebuie sa stiu ca aici :

”This” sta in fata substantivului ”man”, deci este adjectiv pronominal demonstrativ. ”Man” este substantiv care are la plural, forma neregulata:  ”men”.

”To be” – verbul ” a fi” are forma ”is” la persoana a-III-a singular. HE, She, It is.

”my” sta doar in fata unui substantiv. Nu se foloseste singur precum ”mine”, pronumele posesiv. Pentru ca sta in fata substantivului pe care il determina, ”my” este adjectiv pronominal posesiv.

Citeste si:  Cum Folosim Verbul To Take In Conversatie In Engleza?

Asa, explic unei persoane interesate de gramatica. Asta este partea de gramatica a unei limbi care, indiferent ca iti place sau nu, trebuie sa o inveti.

Cum poate invata cineva care nu stie si nici nu are timp sa invete si denumirile din gramatica?

Ce trebuie sa invete un incepator care nu stie gramatica?

Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stie un incepator:

Se poate invata limba Engleza fara sa stii gramatica? Nu se poate! Nu, fara partea de structura, partea care te ajuta sa construiesti propozitii corecte.

Cum inveti daca nu stii denumirile partilor de vorbire la gramatica? Nu mai esti la scoala si nu vrei sa mai faci gramatica asa, ca la scoala.

Poti, totusi, invata Engleza si fara a stii denumirile despre care am vorbit mai devreme? Da, se poate dar tot trebuie sa stii regulile.

Adica, nu spun cum se numeste acel ”my” dar tot trebuie sa stiu ca sta tot timpul inaintea unui cuvant si nu dupa el, ca in romana. Si mai important, nu se foloseste niciodata, singur. Este intotdeauna insotit de cuvantul (substantivul) pe care il determina.

Avem doua forme: ”my” si ”mine”. Ambele se traduc la fel in limba romana insa le folosim diferit, in Engleza:

Uite un exemplu:

  • This is my car. Aceasta este masina mea.

”My” va sta intotdeauna in fata cuvantului ”car”.

Pot sa spun si:

  • This car is mine. Aceasta masina este a mea.

”Mine” se foloseste intotdeauna singur.

Indiferent ca stiu denumirile gramaticale ale acestor cuvinte sau nu, tot va trebui sa invat aceste reguli.

Cum invat cuvinte noi in Engleza?

Modul in care inveti aceste reguli este important. Nu le memorezi! Le descoperi, le intelegi si le inveti dupa ce le pui in practica.

Reading

Cea mai buna modalitate de a invata cuvinte noi este Reading. Citeste cat poti de mult! Asa inveti cuvinte noi la Engleza.

Reading este o competenta importanta care iti ofera, in plus, avantajul invatarii unor cuvinte noi.

Cuvintele noi pe care le descoperi, le inveti si le retii mai usor pentru ca le intelegi in contextul in care sunt folosite.

Cititul stimuleaza imaginatia. Asociezi mai usor cuvintele invatate cu imagini, idei, emotii, experiente pe care le provoaca lectura clasica.

Alege sa citesti ce iti place!

Daca citesti ceva ce iti place, vei retine mai multe cuvinte decat daca ai citi ceva mai putin important pentru tine. Starea placuta pe care ti-o da lectura unei carti care iti place te ajuta sa retii mult mai usor, cuvintele noi.

Citeste cu voce tare cand poti!

Citeste oricum. Asta te ajuta. Daca ai ocazia, alege sa citesti cu voce tafre pentru a exersa si pronuntia! Daca citesti cu voce tare, ai si avantajul faptului ca te auzi cum pronunti. Poti sa iti imbunatatesti pronuntia, citind cu voce tare sau reptand cu voce tare dupa lectura unui profesor sau vorbitor nativ.

Citeste si:  Watch TV sau Watch the TV - Cum e Corect?
Cum invat cuvinte noi in Engleza? – Writing

Scrisul este si el o modalitate buna de a invata cuvinte noi. Ma refer la scrisul clasic pe o foaie de hartie. Se pare ca aceasta forma de scris creaza niste conexiuni in creier care nu sunt activate cand redactezi un text pe laptopul tau.

Cand scrii un cuvant, de mana, pe hartie, il repeti, ceeace te ajuta sa il inveti mai usor.

Este recomandabil sa folosesti cuvantul nou invatat in propozitii. Nu crea liste de cuvinte noi in vocabular asa cum faceam la scoala! Nu te ajuta prea mult.

Am scris foarte mult pentru a invata atat vocabular cat si exercitii la gramatica.

Este adevarat ca scrisul nu te ajuta sa inveti sa te exprimi verbal. Tousi, scrisul te ajuta sa iti dezvolti vocabularul si partea de gramatica, ceeace ce, in final, este un avantaj si pentru Speaking.

Listening

Ascultatul unui material audio sau video, precum este o lectie pe You Tube sau alta sursa, poate fi de un real folos. Aici poti invata o multime de cuvinte noi. Pentru a te asigura ca nu uiti cuvintele invatate, este bine sa le scrii de mana si sa le folosesti in propozitii.

Combina Reading -ul cu Writing-ul si  listening-ul!

Faptul ca ai invatat un cuvant nou in timp ce citeai este foarte bine. Daca ai auzit acelasi cuvant in timp ce vizionai un video pe You Tube si l-ai recunoscut, asta este o veste buna.

Cuvantul se afla in zona vocabularului tau pasiv. Pentru a te asigura ca acel cuvant trece in vocabularul activ, trebuie sa il folosesti si mai mult, in Writing si mai ales, la Speaking.

  • Vocabularul Pasiv reprezinta masa de cuvinte pe care le intelegi si le recunosti.
  • Vocabularul activ este masa de cuvinte pe care le poti folosi, la randul tau, in Writing si Speaking.
Modul de formare al unor parti de vorbire

O modalitate foarte interesanta de imbogatire a vocabularului este faptul ca stiu cum se formeaza anumite cuvinte.

Este adevarat, ca aceasta modalitate nu este recomandata pentru cei care invata Engleza de la zero. Daca esti incepator catre mediu sau esti la nivelul Intermediate si chiar Upper Intermediate, poti folosi aceasta metoda.

Unele adverbe se formeaza din adjective ex:

”natural” care inseamna ”natural” devine ” adverb: ”naturally prin adaugarea terminatiei: ”ly”.

Unele adjective se formeaza din substantive:

”rain” care inseamna ploaie devine: ”rainy”’ care inseamna ”ploios”.

Aboneaza-te la canalul de You Tube Clubul de Engleza!

Apasa pe clopotel (alege personalizat) pentru a sti cand apar lectii noi! Urmareste-ne pentru a invata Vocabular, Gramatica, Pronuntie, Listening si Speaking!

Cred ca acum ai un raspuns si o solutie eficienta la intrebarea: Cum invat cuvinte noi in Engleza? Nu uita sa te abonezi la canalul nostru de You Tube, ”Clubul de Engleza”! Daca ai intrebari, nu ezita sa ne lasi un comentariu mai jos si promit ca iti voi raspunde ”as soon as possible”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *