Cum evitam imbatranirea prematura?

Cum poti incetini imbatranirea cat mai mult timp posibil?

Cu totii vrem sa stim cum evitam imbatranirea prematura. Cu trecerea timpului, oamenii imbatranesc.piele-sanatoasa Imbatranirea este un proces fiziologic normal. Ingrijorarea apare atunci cand imbatranirea este prematura.

Imbatranirea este normala atat timp cat vine la timpul ei. Multe persoane aleg sa apeleze la proceduri cosmetice si chirurgicale pentru a ”opri” timpul in loc.

Felul in care imbatranim il datoram si mostenirii genetice. Nu putem schimba acest lucru dar putem insa sa evitam imbatranirea prematura avand mai multa grija de pielea noastra.

O piele sanatoasa si fara riduri este visul oricarei femei. Cum reusim insa sa avem un ten tanar si sanatos si sa evitam imbatranirea prematura cat mai mult timp?

Expunerea la soare

Soarele poate fi cel mai bun prieten dar si cel mai mare dusman al pielii. Razele soarelui ajuta la fixarea vitaminei D in corp. Se ştie că vitamina D intervine în absorbţia calciului crescând rezistenţa oaselor. O piele bronzata este o piele frumoasa dar din ce in ce mai multe persoane inteleg ca o piele frumos bronzata are ”pretul” ei.fata-bronzata

Totusi, pielea expusa prea mult la soare isi pierde elasticitatea si imbatraneste prematur. Trebuie sa ne protejam pielea impotriva razelor solare atat prin purtarea de imbracaminte adecvata, si prin folosirea de creme protectoare pentru fata, decolteu si brate.

Ochelarii de soare sunt foarte importanti pentru ca un soare puternic forteaza ochii si duce la aparitia „labei de gasca” in coltul ochilor.

Dieta te poate ajuta sa eviti imbatranirea prematura

Alimentele pe care le consumam pot influenta foarte mult sanatatea noastra si implicit a pielii.
Consumul suficient de apa este foarte important pentru hidratarea pielii. Apa inseamna sanatate. Consumati minim 8 pahare de apa pe zi pentru a asigura hidratarea pielii si a previni imbatranirea prematura. Incepeti ziua cu un pahar de apa la temperatura camerei si in scurt timp veti observa efectele asupra sanatatii.

Preferati o dieta bogata in cereale integrale, fructe si legume care va asigura vitaminele si mineralele necesare unui ten sanatos, in locul grasimilor animale .fructe-si-legume
Consumati fructele inainte de masa, niciodata dupa!

Nu adoptati niciodata diete soc care supun corpul la modificari bruste. Cresterea sau scaderea brusca in greutate poate da metabolismul ”peste cap” iar efectele la nivelul ielii vor fi vizibile.

Obicei daunator- Fumatul

Pe langa faptul ca fumatul scurteaza viata, acest obicei daunator are efecte nefaste asupra sanatatii pielii.
Evitati fumatului, inclusiv a cel pasiv!
Puteti previne formarea ridurilor, ingalbenirea pielii, dintilor  si degradarea colagenului daca stati departe de acest obicei daunator.

Cum ne ingrijim pielea!

Ingrijirea pielii trebuie sa faca parte din ritualul zilnic. Curatarea zilnica a tenului este esentiala pentru a ajuta pielea sa respire. Folosirea scrabului pentru indepartarea celuleor moarte trebuie sa aiba loc saptamanal.

Hidratati pielea folosind produse sanatoase dimineata si seara. Nu folositi creme care contin parabeni si alte substante nocive care in timp, fac mai mult rau decat bine.

Nu folositi in exces a produsele de machiaj mai ales cele ”waterprof”! Aceste produse de machiaj contin ingrediente agresive care necesita insistenta cand ne demachiem si astfel putem traumatiza inutil zona sensibila din jurul ochilor.

Poluarea urbana face rau tenului. Evitati praful si poluarea urbana atat de des intalnita in traficul urban.

Somnul

Mergeti in cluburi des? Daca pierdeti noptile prin cluburi si privati corpul de somn sanatos, pielea va fi prima care va trada acest lucru.
Somnul sanatos incepe cel mai tarziu la ora 10 si este sential pentru frumusetea tenului. Un somn odihnitor si sanatos face mai mult decat o sedinta de cosmetica.

Cum sa ramai tanar cat mai mult timp, evitand imbatranirea prematura ?

Pe toti ne preocupa cum putem incetini imbatranirea. Dupa o anumita varsta, aceasta preocupare devine constanta. In curand va fi ziua mea de nastere iar pentru mine, asta este un motiv de anxietate pentru ca schimb ‘’prefixul ‘’. Dupa 40 de ani incep sa vad viata altfel decat pana acum.

Acum, mai mult decat inainte, reflectiile despre viata, univers si preocuparile spirituale par sa vina in mod natural. Incep sa inteleg ca varsta nu este un numar de ani adunati in buchetul vietii, ci mai degraba, o stare a sufletului. Cand eram copil, voiam sa fiu mare.

Citeste si:  Sfaturi pentru a dormi mai bine noaptea

In adolescenta visam la momentul cand voi putea castiga banii mei. Visam sa devin adult. Cand am devenit adult, mi-am dat seama cat de bine era sa fiu copil.

Parca, niciodata nu vrem sa fim ceea ce suntem. Traim in trecut sau in viitor si nu in prezent. Acum inteleg un adevar general valabil si anume ca oamenii maturi spiritual traiesc in prezent si se bucura de el. Ei traiesc momentele fiecarei etape din viata si se bucura de fiecare experienta.

Ramai ”copil” toata viata!

Pe de alta parte, ei refuza sa imbatraneasca. Ei sunt cei care raman ‘’copii’’ pentru totdeauna. Nu vad varsta ca pe o povara care apasa pe un trup imbatranit.

Un citat intelept spune ca atunci cand incetam sa ne mai jucam, atunci inseamna ca am imbatranit. In mintea mea, eu raman la fel, refuz sa ma maturizez, in sensul de imbatranire. Stilul meu de viata este unul cat se poate de sanatos pentru ca ma preocupa cum putem incetini imbatranirea.

Fac sport in fiecare zi, dimineata si incerc sa mananc cat mai sanatos. Stilul de viata corect inseamna mai mult decat dieta si activitatea fizica. Este adevarat ca ajuta foarte mult sa adopti un stil de viata sanatos dar daca beneficiezi si de niste gene bune, ai un avantaj clar.

In plus, trebuie sa ai un anumit mod de gandire si anumite preocupari spirituale pentru a fi intotdeauna tanar. Iata 20 de secrete despre cum putem incetini imbatranirea

1. Fii fericit/a!

Stresul are efecte vizibile asupra corpului. Pielea, parul si intreg corpul are de suferit din cauza stresului. Razi foarte mult! Bucura-te de lucrurile mici! Umple-ti viata cu lucruri pe care le iubesti. Ia-ti o slujba care iti place! Petrece-ti timpul cu oamenii pe care ii iubesti! Fa sport, mediteaza si practica metode de relaxare prin muzica. Fercirea face bine corpului si te pastreaza tanar/a.

legume fructe, regimul vegetarian

 

2. Mananca fructe si legume!

Exista dovezi destule care spun ca stresul oxidativ provoaca imbatranirea prematura. Alege legume si fructe mai multe in regimul tau alimentar pentru ca sunt pline de antioxidanti. Legumele si previn imbatranirea la nivel celular.

Desi dieta mea este strict vegetariana, nu spun ca ar trebui sa adopti acelasi stil alimentar daca crezi ca nu ti se potriveste. Totusi, redu cantitatea de carne rosie si lactate. Adauga mai multe legume meniului tau!

3. Include cereale integrale la masa!

Consuma cereale integrale, mai ales, ovaz si secara! Nu cumpara cerealele procesate, pline de zahar, de la supermarket. Iti poti prepara singur/a masa de dimineata cu fulgi de ovaz, cateva curmale, migdale, nuci si stafide ! Sunt pline de fibre, minerale si vitamine de care are nevoie corpul tau.

4. Evita zaharul!

Zaharul este o cauza directa a imbatranirii premature si reduce considerabil durata vietii. Nu este o teorie! Este deja dovedit. Zaharul trebuie scos total din alimentatie. Exista destule variante sanatoase pe care le poti adopta.

5. Hidrateaza-te!

Aspectul pielii depinde de cat de hidratata este. Asigura-te ca bei destule lichide in fiecare zi! Stabileste cu profesionistii in cosmetica ce tip de tratament se potriveste cel mai bine pielii tale! Foloseste creme hidratante pentru tenul tau, mai ales dupa 30 de ani!

6. Dormi suficient in timpul noptii!

Lipsa somnului se vede pe fata ta. Sanatatea corpul si a pielii depinde de somnul din timpul noptii. Noptile pierdute prin cluburi inseamna somn pierdut. Mergi la culcare inainte de ore 11 seara! Corpul are nevoie de minim 6-7 ore de somn in timpul noptii. Nu uita ca cel mai sanatos somn, cand corpul se reface, este intre 10 seara si 6 dimineata.

7. Omega 3

Exista destule dovezi care spun ca acizii grasi omega 3 sunt benefici pentur aspectul pielii si nu numai. Consuma peste sau adauga seminte de in si alte alimente care contin omega 3 in dieta ta!

Citeste si:  10 mituri despre alimentatie

8. Consuma grasimi sanatoase!

Grasimile sanatoase le gasesti in nuci, migdale, alune, ulei de cocos, ulei de masline si ulei de floarea soarelui. Consuma doar uleiuri presate la rece, desigur ! Grasimile sanatoase nu produc colesterol ci chiar contribuie la reglarea acestuia.

9. Foloseste creme cu protectie UV!

Lumina solara este foarte importanta pentru viata si aspectul tanar al pielii dar ce e prea mult strica. Radiatia UV afecteaza aspectul pielii. Foloseste creme cu protectie UV! Imi place sa petrec cat mai mult timp afara in zilele insorite dar imi protejez tenul cu creme care au factor de protectie UV.

10. Poarta ochelari de soare!

Faci riduri daca te incrunti sau razi prea mult. Partea cu rasul este buna. Tocmai de aceea, nu risca sa faci riduri si de la soare! Daca nu porti ochelari de soare, in zilele insorite, vei avea o problema in privii corect, cu ochii deschisi complet. Ochelarii de soare iti vor proteja ochii si pielea sensibila din jurul lor, de razele UV. Deasemenea, muschii din jurul ochilor se vor putea relaxa.

11. Renunta la fumat!

Fumatul este una dintre cauzele cele mai puternice cauze ale imbatranirii premature. Daca vrei sa traiesti mai putin si sa arati mai batran/a, apuca-te de fumat! In plus, fumatul strica dintii si ii innegreste.

12. Albeste-ti dintii!

Aspectul dintilor este important pentru un chip placut. Asa cum mentionam mai sus, nu fuma sau inceteaza sa mai fumezi! Evita sa bei prea multa cafea sau vin rosu pentru ca afecteaza aspectul alb al danturii!

13. Asigura-ti necesarul de vitamine!

Eu cred ca vitaminele pe care le luam din fructe si legume sunt de ajuns! Daca alimentatia ta este deficitara, ia suplimente de vitamina E si C! Vitamina D este foarte importanta in prevenirea imbatranirii dar 10 minute de stat la soare iti asigura necesarul zilnic.

14. Bea ceai!

Ceaiul de dimineata te poate ajuta impotriva stresului. Te relaxeaza si incepi ziua mai bine. In plus, daca bei o ceasca de ceai verde sau unul din plante, putin indulcit cu miere, ai si antioxidanti care incetinesc imbatranirea.

15. Exercitiu fizic.

Cum putem incetini imbatranirea? Activitate fizica! Nu trebuie sa treaca nici o zi fara 15-30 de minute de exercitii fizice. Te vei simtii mai bine, imediat! Vei scapa si de stress pentru ca in timpul efortului fizic se elibereaza endorfine. Sanatatea intregului corp depinde de activitatea fizica zilnica.

sport, miscare Cum sa slabesti fara sa renunti la micile pofte?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci dimineata dupa ce ai baut un pahar cu apa este sa deschizi fereastra si sa te apuci de gimnastica. Nu deschide televizorul! Petrece cat mai putin timp pe canapea! Canapeaua si televizorul iti fura ani din viata! Fa gimnastica 30 de minute in fiecare zi pentru a pastra muscultura si a o dezvolta!

16. Nu te ghiftui!

Reducerea numarului de calorii are legatura directa cu o viata lunga si sanatoasa. Nu manca mult! Ridica-te de la masa fara sa te saturi!

17. Evita lactatele, carnea procesata si faina alba!

Studiile arata ca imbatranirea prematura este provocata si de consumul regulat de lacatate, carne procesata si carbohidrati rafinati. Evita laptele pasteurizat, produsele de cofetarie din faina alba, painea alba si orice produs din carne procesata! Acneea este de obicei asociata cu produsele lactate.

18. Iesi din zona de confort!

Exercitiul mental pare sa fie un element cheie in pastrarea memoriei si a unei sanatati mentale, pe masura ce inaintezi in varsta.  Asta nu inseamna ca trebuie sa rezolvi puzzle-uri si cuvinte incrucisate toata ziua. Implica-te in orice are legatura cu exercitiul mental. Nu te feri te provocari intelectuale! Citeste carti! Rezolva probleme! Invata lucruri noi!

19. Fii o persoana sociala!

Cei care au multi prieteni si cei care se implica in proiecte sociale sunt mai fericiti si traiesc mai mult. Se pare ca atunci cand oferi de fapt, primesti. Ajuta pe cei care au nevoie de ajutor. Fa activitati de voluntariat. Fa fapte bune! Vei scapa de stres si te vei simti fericit/a. Starea de bine pe care o ai cand ajuti pe altii te va face sa vrei sa repeti experienta!

Citeste si:  Cum oprim caderea parului?

20. Mergi la munte si la mare!

Petrece cat mai mult in aer curat! Mergi in excursii la munte si respira profund! Daca nu ai timp pentru excursii lungi, mai bine iesi mai des, pentru perioade scurte! Iesirile in natura reduc stresul iar aerul curat este important pentru sanatatea intregului corp.

Batranetea nu este o boala ci doar o etapa din viata

Desi trebuie sa face tot ce putem pentru a ramane tineri cat mai multimp, batranetea nu este o boala asa cum crede majoritatea. Este doar o etapa din viata care merita traita frumos. Cei mai multi cred ca o sanatate subrezita si simptomele de boala vin la pachet odata cu batranetea.

Faptul ca batranii sunt de cele mai multe ori si bolnavi este considerat ceva normal, ca si cum natura a programat boala pentru aceasta etapa din viata. In realitate, nu ar trebui sa fie deloc asa.

Cadouri pentru bunici

Batranetea nu este sinonima cu durerea

Jean Carper, in cartea sa ” Cum sa oprim imbatranirea?”, sustine ca cele mai multe dintre schimbarile atribuite unei imbatraniri normale nu sunt predestinate. Subrezirea sanatatii nu este predestinata ci accidentala, cauzata de propria ignoranta si neglijenta.

Vestea buna este ca putem oricand intoarce totul la 180 de grade daca vrem. O abordare sau o viziune gresita poate fi schimbata oricand.

Factorii genetici sunt importanti dar nu decisivi

In limitele unei mosteniri genetice individuale, viata poate fi transformata chiar si la batranete printr-o dieta si un stil de viata sanatos. Un stil de viata gresit poate fi schimbat chiar si la batranete, insa este nevoie de o vointa puternica.

Bruce N. Ames, de la Universitatea din California, sustine ca imbatranirea este cauzata de oxidanti. Cand vorbim despre oxidanti, ne referim la radicalii liberi. Ei sunt responsabil de subrezirea sanatatii.

Cum putem actiona pentru a contracara actiunea radicalilor liberi sau oxidantilor? Prin antioxidantii din dieta noastra. Acestia se gasesc in special, in fructe si legume.

Ei sunt cei care lupta impotriva deteriorarii sanatatii, mai ales la batranete. Asigurandu-ne ca in fiecare zi consumam alimente care contin cat mai multi antioxidanti, minimalizam actiunea radicalilor liberi, considerati responsabili pentru imbatranire.

Exista tinerete fara imbatranirea prematura ?

Caleb Finch, un cunoscut gerontolog, sustine ca anumite creaturi nu imbatranesc de fapt niciodata. Desi acestea imbatranesc cronologic, biologic raman la fel. De exemplu, anumiti pesti traiesc 100 de ani fara sa prezinte semne de imbatranire.

Adevarul uimitor este ca o mare parte din imbatranire este inutila si poate fi prevenita. Se poate spune ca imbatranirea este chiar reversibila. Varsta cronologica nu este acelasi lucru cu varsta biologica. Sunt multi oameni cu un stil de viata sanatos a caror varsta biologica este mai mica cu 10 si chiar 20 de ani decat varsta cronologica.

Jane Fonda  80 de ani, sustine ca nu s-a simtit niciodata mai bine si nu a fost niciodata mai fericita decat acum la mijlocul ”actului III”.

Fiecare om este responsabil de o batranete frumoasa. Multe din aspectele caracteristice batranetii sunt legate de stilul de viata si nu de imbatranire. Un stil de viata gresit te poate imbatrani de tanar. Alege sa traiesti sanatos pentru a te bucura de sanatate cat mai mult timp!

Asadar, batranetea nu este o boala ci doar o alta etapa frumoasa din viata de care trebuie sa te bucuri.

Alte sfaturi despre cum putem incetini imbatranirea prematura

Alte sfaturi despre cum putem incetini imbatranirea mai puteti gasi si in acest articol: Cum sa te bucuri de o viata lunga?

Un articol interesant despre acelasi subiect, gasesti si aici: https://viataverdeviu.ro/ce-au-in-comun-persoanele-longevive

Tu ce secrete ai despre cum putem incetini imbatranirea?

1 Opinii pentru “Cum evitam imbatranirea prematura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

32981 32993