Cozonac de Post Vegan cu Cartof Dulce, cu Fermentul 100 de ani sau cu Drojdie
Astazi, facem o reteta inedita, cozonac vegan cu cartof dulce si ferment natural, facuta dupa reteta 100 de ani – Secretele Longevitatii. Poti vedea reteta video mai jos:
Cozonac de post cu cartof dulce – Reteta cu ferment natural 100 de ani
Ingrediente pentru 1 cozonac cu ferment natural a la 100 de ani :
- 350g faina
- 5g sare
- 150g cartof dulce sau dovleac piure
- 35g ulei cocos
- 75g ferment
- 125g lapte vegetal sau apa minerala
- 100 – 150g zahar
- arome dupa preferinta
Ingrediente Umplutura :
- 100 – 120g ciocolata sau rahat
- 10g ulei cocos
Ingrediente Sirop :
- 2 linguri sirop de zahar sau sirop de artar / agave
- 2 linguri ulei de cocos
Reteta Cozonac de post cu cartof dulce si drojdie
Ingrediente pentru 1 cozonac cu drojdie :
- 350g faina
- 5g sare
- 150g cartof dulce sau dovleac piure
- 35g ulei cocos
- drojdie pentru 500g faina adica 1 pliculet
- 200g lapte vegetal sau apa minerala
- 100 -150g zahar
- arome dupa preferinte
Mod de preparare :
Punem intr-un blender cele 150g de piure de cartof dulce sau dovleac , fiert ,copt sau la abur.
Adaugam coaja de lamaie sau portocala rasa, vanilie, uleiul de cocos topit, zaharul, laptele sau apa minerala si fermentul a la100 de ani sau drojdia.
Dam la blender toate ingredientele pana obtinem o crema fina.
Cernem faina si o adaugam treptat in compozitie, punem si sarea si incepem sa framantam. Nu te speria daca aluatul este lipicios .
Mai adauga 2 – 3 linguri de faina la nevoie, doar cat sa il poti lucra. E normal sa fie mai moale si mai lipicios, din cauza cartofului sau a dovleacului, dar tocmai asta il face mai moale si mai pufos.
Punem aluatul intr-un bol si il acoperim.
Il lasam la fermentat la temperatura camerei pana vedem semne de fermentare. Eu, de obicei, il las peste noapte pe masa din bucatarie.
Daca il faceti cu drojdie, il lasati 1 – 2 ore.
Daca e prea lipicios, poti sa pui putin ulei pe masa de lucru si il vei intinde fara probleme, ma refer la cel cu drojdie.
La cel cu ferment, nu ii adaug ulei pentru ca il ingreuneaza si creste mai greu. Cu putina rabdare, se intinde foarte bine.
Umplutura
Poti sa umpli cozonacul dupa bunul plac. Poti forma cozonacul in ce forma doresti.
Apoi il lasam la dospit pana aproape se dubleaza in volum.
Coacem cozonacul 35 – 40 de min la 190C sus – jos. Este important sa fie bine copt.
Il ungem cu un amestec in parti egale de sirop de artar sau cu zahar + ulei.
Cozonacul trebuie sa fie fierbinte, siropul rece.
Scoatem din tava dupa ce se raceste.
Vrei sa vezi cand apar retete noi? Aboneaza-te!
Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – ” 100 de ani – Secretele Longevitatii”! Alte retete in varianta sanatoasa, gasesti pe canal, aici: Retete video.
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin