Cozonac cu Maia – Ferment Natural

Cozonac Traditional Facut cu Maia Ferment Natural 100%

Cum poti sa faci cozonac fara drojdie? Astazi iti recomandam o reteta de cozonac cu maia, ferment natural, facut in casa. Poti vedea intreaga reteta in filmuletul de mai jos, pe canalul ”100 de ani – Secretele longevitatii”.

Se poate face cozonac fara drojdie? Asta chiar ca este ceva nou, nu-i asa? Da, se poate face, desigur, daca aia maia naturala pentru fermentarea aluatului.

Reteta pentru cozonac traditional facut cu ferment natural

Iata ingredientele de care ai nevoie pentru a face cozonac cu maia naturala:

Ingrediente pentru 1 cozonacul cu maia

Coacem aluatul în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 40-45minute. Ingredientele trebuie tinute la temperatura camerei.

  • 500g făină de grau pentru cozonac
  • 5g sare
  • 75g ferment natural a la 100 de Ani
  • 175g lapte călduț
  • 4 gălbenușuri de ou la temperatura camerei
  • 150g zahăr
  • coaja de la 1 lămâie sau 1 portocală
  • esență de rom (opțional)
  • 100g unt cu 82% grăsime la temperatura camerei
  • 1 gălbenuș ou amestecat cu 1 lingură lapte/apă pentru uns
Umplutura pentru cozonac fara zahar

Daca nu vrei sa consumi prea mult zahar, poti folosi banane coapte pentru umplutura cozonacului. Iata de ce ai nevoie, in acest caz:

  • 2 banane bine coapte
  • 2 albușuri de ou
  • 200g ciocolată amăruie topită pe baie de abur (ciocolata cu masa de cacao, procent mai mare sau roscove)
  • miez de nucă măcinat
  • stafide/rahat
  • coaja de lămâie sau portocală
  • esență rom (opțional)
Citeste si:  Pandispan Fara Gluten,

Poti inlocui o parte din lapte cu fermentul natural ( facut dupa reteta 100 de ani- secretele longevitatii). La fiecare kilogram de faina, adaugam 150 ml de ferment natural. La painea facuta in casa, poti adauga mai putin, doar 100ml.

Dupa framantare, lasam aluatul la temperatura camerei pentru aproximativ 2 ore. Il bagam la frigider. Il poti folosi oricand timp de 5-6 zile.

Nu ai maia? Poti folosi ferment natural, facut in casa. Se face destul de repede in comparatie cu maiaua clasica, asa cum o stii. Daca nu ai vazut inca reteta de ferment natural, o gasesti aici: Reteta Ferment natural maia

Aboneaza-te  pentru a fi la curent cu ultimele noutati si retete!

Vrei sa adopti un stil de viata sanatos? Aboneaza-te la canalul 100 de ani – Secretele Longevitatii pentru a vedea si alte retete de mancare sanatoasa!

Nu sta ascuns/a! Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum ti-a iesit cozonacul cu maia sau ferment natural!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *