Chec cu Lămâie Super Gustos și Sănătos – 100 de ani – Retete Fara Alergeni
Astazi, facem o reteta de chec cu lămâie delicios și sănătos din hrișcă și făină de cocos, fără niciun gram de zahăr. Este îndulcit doar pe bază de curmale. Daca nu esti vegan, poti folosi miere.
Pentru a vedea, reteta si in varianta video, pe canalul de you tube 100 de ani – Retete fara Alergeni, intrati aici:
Reteta Chec Vegan cu Lamaie – Ingrediente sanatoase
Este un desert absolut natural fără gluten, fără ouă, fara lapte, fara soia si desigur fara alergeni comuni.
Celiacii pot sa foloseasca doar ingrediente etichetate fara gluten
Ingrediente baza checului

Pentru baza checului avem nevoie de:
- 150g hrișcă verde (quinoa)
- Lapte de cocos gras (din conservă) până la 400g
- 60g suc lămâie
- Coaja lămâie
- 300-350g marmeladă de curmale
- 1 linguriță turmeric
- Vanilie (opțional)
- 1 praf de sare
- Semințe de Mac (opțional)
- 50g făină de cocos (făină de cocos fără gluten
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
Glazură de lămâie *vegan
Pentru glazura checului, vom folosi:
- 30g caju
- 50ml suc de lămâie
- 80g pastă curmale
- 50ml lapte de cocos gras
- Vanilie (opțional)
- Sare
- Turmeric
- Coajă lămâie
Sos de lămâie *cu miere
Pentru sosul de lamaie, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 30g caju
- 50ml suc lămâie
- Miere după gust
- Vanilie (opțional)
- Sare
- Turmeric
- Coaja lămâie
Cum facem reteta?
Nucile de cajul trebuie hidratate cel putin 6 ore sau le poti tine in apa peste noapte.
Punem la hidratat si hrisca pentru 7- 8 ore cu 1 lingura de otet de mere sau zeama de lamaie.
Intre timp, pornim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Cele 170 de grame de hrisca uscata, au cantarit 258 de grame dupa 7 ore de stat la hidratat.
Adaugam lapte de cocos din conserva pana la 400 de grame.
Adaugam apoi, restul ingredientelor: sucul de lamaie, marmelada de curmale, 1 lingurita de turmeric, extractul de vanilie, coaja de lamaie data la razatoare.
Dam la blender totul pana cand obtinem o pasta foarte fina.
Transferam intr-un bol. Adaugam semintele de mac dupa preferinta. Acum puteti adauga stafide sau alte fructe uscate, daca doriti.
Adaugam faina de cocos si la final, vom adauga bicarbonatul.
Trebuie sa ne miscam foarte repede pentru ca aluatul contine suc de lamaie si dupa cum stiti, acesta reactioneaza cu bicarbonatul.
La cuptor
Poti folosi tava rotunda de tort sau tava normala de chec.
Cuptorul trebuie sa fie preincalzit la 170 de grade Celsius pentru 40-45 de minute. (Chiar si 50 de minute in functie de cuptor).
Dupa ce il scoatem de la cuptor, il lasam sa se raceasca complet.
Glazura pentru chec
Acum facem glazura pentru checul nostru de lamaie.
Dam la blender toate ingredientele pentru glazura pana obtinem o pasta fina.
Pofta buna!
Aboneaza-te la canalul de retete 100 de ani – Retete fara Alergeni!
Lasa un comentariu mai jos si spune-ne cum a iesit reteta de chec cu lamaie vegan, fara gluten ! Vrei sa afli cum sa faci si alte bunatati?
Poti propune si alte retete sanatoase pe care sa le pregatim in acest blog sau pe canalul de retete.
Nu uita sa te abonezi la canalul de you tube – 100 de ani – Retete fara alergeni – Retetele Longevitatii, daca vrei sa vezi ai alte retete de paine si dulciuri facute din ingrediente sanatoase, fara gluten sau zahar!
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin