Cele Mai Bune Sarmale De Post, Cu Hrisca

Cele Mai Bune Sarmale Vegane Cu Hrisca, In Oala De Lut

Astazi, o sa-ti arat cum sa faci cele mai delicioase sarmale de post cu hrisca. Atunci cand te gandesti la hrisca, probabil ca nu prea iti suna bine. Pot sa te asigur ca si eu am fost sceptica la inceput.

Am citit o gramada de retete de peste tot. Nici una nu ma incanta. Pana cand mi-a venit ideea sa fac sarmalele asa cum le facea mama pe cele cu orez, dar sa pun hrisca in loc. Asa ca, o sa-ti arat varianta mea de sarmale de post cu hrisca, in oala de lut.

Cred ca si oala de lut este unul din secrete. Dar sincer mai am unul foarte tare. Un amestec de condimente pe care nu multi il folosesc, mai ales la sarmale. Hai sa vezi de ce ai nevoie sa faci cele mai delicioase sarmale de post cu hrisca.

Ingrediente sarmale de post, vegane cu hrisca:

Aproximativ 50-60 de sarmale.
Oala de lut de 5 L. Daca totusi nu ai oala de lut, poti sa folosesti orice oala cu capac pe care sa o poti pune in cuptor.

  • 2-3 verze murate medii
  • 150g hrisca coapta hidratata minim 8h cu o lingura de otet nepasteurizat sau lamaie
  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina de patrunjel medie
  • 1 pastarnac mediu
  • 1 telina medie
  • 1 dovlecel mediu
  • 2-3 fire de praz
  • 2-3 cepe
  • 250g ciuperci champignon (optional)
  • 250-300g bulion (eu am bulion facut in casa din rosii si ardei). Poti sa folosesti in schimb piure de rosii de la Mutti la sticla.
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui nerafinat + 100 ml
  • Sare, piper boabe, cimbru, boabe de ienibahar, foi de dafin
  • Amestecul secret de condimente: schinduf, cimbru, marar, leustean, patrunjel, busuioc
  • 500 ml apa calda
  • Apa la temperatura camerei cat cuprinde pentru a acoperi sarmalele la final
Citeste si:  Ardei Capia Pane Cum Nu Ai Mai Mancat Vreodata

Mod de preparare:

  • Pentru inceput pregatim foile pentru sarmale si tocam varza. Eu intotdeauna fac asta cu o zi inainte ca sa-mi fie mai usor.
  • Inainte sa ne apucam sa facem compozitia pentru sarmale, umplem oala de lut cu apa rece pentru minim 30 de minute. O acoperim toata cu apa.
  • Spalam hrisca hidratata si o lasam in strecuratoare.
  • Incepem sa pregatim legumele.
  • Curatam morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul si telina si le dam pe razatoarea mare. Poti sa le si tai marunt, cum preferi.
  • Curatam ceapa, firele de praz si dovlecelul si le tocam marunt.
  • Ciupercile le spalam si le taiem marunt. Eu am facut si fara ciuperci si sunt absolut delicioase.
  • Tocam si mararul si patrunjelul.
  • Intr-o oala punem ceapa, firele de praz, 3-4 linguri de ulei si putina sare. Eu nu calesc nicioadata nimic. Torn imediat peste ele apa calda.
  • Dupa 3-4 minute punem radacinoasele si mai turnam putina apa. Le lasam la foc mediu pentru 10 minute.
  • Adaugam dovlecelul si 1-2 lingurite din amestecul secret de condimente. Poti sa pui doar cimbru daca nu ai altceva. Dar iti sugerez sa pui totusi putin schinduf.
  • Cand legumele s-au inmuiat adaugam si ciupercile.
  • Punem bulionul atunci cand se evapora apa de la ciuperci. Eu pun cam 150 ml bulion in compozitie. Restul il folosesc cand pun sarmalele in oala.
  • Daca nu folosesti ciuperci, atunci adaugi bulionul dupa ce legumele s-au inmuiat.
  • Adaugam si hrisca si mai lasam pe foc 1-2 minute.
  • La sfarsit punem mararul si patrunjelul tocat si potrivim de sare.
  • Atentie la sare. Trebuie sa tii cont si de cat de sarata este varza.
  • Cand compozitia este gata varsam apa din oala hidratata si incepem sa asamblam sarmalutele.
Citeste si:  Marzipan Fara Ou si Fara zahar
Cum pregatim oala?
  • Punem in oala un strat de varza tocata, 3 foi de dafin, cateva boabe de piper si ienibahar, putin cimbru sau putin din amestecul de condimente.
  • Apoi punem 3 linguri de bulion sau piure de rosi si turnam putin mai mult ulei ca sa nu se lipeasca sarmalele.
  • Aranjam frumos primul strat de sarmale. Daca nu iti ies toate la fel nu este nici o problema. Depinde si de foile de varza.
  • Dupa primul strat de sarmale, punem inca un rand de varza tocata.
  • Apoi punem din nou foi de dafin, boabe de piper si ienibahar, cimbru sau amestecul de condimente si 3 linguri de bulion.
  • Aranjam si celalalt strat de sarmale si daca mai ai loc eu mai pun cateva pe margine.
  • Acoperim cu un strat de varza tocata si punem iarasi condimentele, bulion si restul de ulei.
  • Atentie sa nu umpli oala cu sarmale pana sus pentru ca o sa se verse in cuptor. Binenteles ca am patit-o.
  • Daca iti mai ramane compozitie nu o arunca. Poti sa mai pui apa si sa o mai pui pe foc pana se face hrisca. Este absolut geniala. E ca un orez cu legume numai ca ai hrisca in loc de orez.
  • Turnam apa la temperatura camerei in oala pana acoperim sarmalele.
  • Atentie! Daca folosesti oala de lut o pui in cuptorul rece, nu preincalzit. Dam focul mediu pentru 1h si dupa la foc mic pentru inca 2 ore.
  • Dupa 3 ore scoatem capacul si mai lasam sarmalele sa se rumeneasca pentru inca 1 ora.
Citeste si:  Chifle Cu sfecla Rosie si Ferment 100 de Ani
Sarmale de post cu orez hrisca
Sarmale de post cu orez hrisca
Cat dureaza?

Eu am facut sarmale numai in oala de lut, daca folosesti alt tip de oala si preincalzesti cuptorul inainte dupa 2-3 ore sunt gata. Verifici cand e varza facuta.

Aboneaza-te la canalul nostru de retete culinare sanatoase si da-ne un ”like” daca iti plac!

Sper din toata inima sa incerci reteta asta de sarmale de post cu hrisca pentru ca este fenomenala. Merg foarte bine cu mamaliguta, chiar si cu iaurt vegan. Binenteles ca un ardei iute este binevenit, pentru cei ce pot manca si le place. Chiar astept sa-mi scrii parerea ta, in comentarii.

Pofta buna!

Un comentariu pentru “Cele Mai Bune Sarmale De Post, Cu Hrisca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *