Caria dentara se poate vindeca

Caria dentara – o boala a dintilor care se poate vindeca

Caria dentara se poate vindeca. Greu de crezut dar este adevarat. Nu stiai asta, nu-i asa? Sunt multe persoane care nu stiu asta. Caria dentară se poate vindeca pentru că este o boală bacteriană și nu ceva normal așa cum cred mulți oameni.Caria dentara se poate vindeca

Cum apare caria dentară?

Bacteriile se combină cu mucusul și rezidurile alimentare din gură. Astfel, se creează o masă lipicioasă, numită placa dentară. Placa dentară se lipește pe suprafața dintelui.

Bacteriile din placa dentară se hrănesc cu zahărul pe care il consumi. Se produce astfel, un acid care extrage fosforul și calciul din dinți.

Indepartarea placii dentare

Dacă nu mergi la un cabinet de stomatologie pentru a îndepărta placa dentară, dintele se erodează. Emailul dintelui este primul care se erodează. Este vorba de stratul de la suprafață al dintelui.

Urmează apoi dentina, corpul dintelui. Caria poate să avanseze si mai mult dacă nu este tratată la timp. Astfel, ea va afecta și pulpa dintelui care conține nervul dintelui. Acesta este momentul când apare durerea de dinți.

Bacterii in placa dentara

Caria dentară este produsa de prezența bacteriilor in placa dentara. Bacteriile se hranesc cu zahărul pe care il consumi. Emailul dintelui devin vulnerabil sub placa care il acopera. Dacă nu ai o nutriție foarte sănătoasă și o igiena corespunzătoare, apar cariile.Caria dentara se poate vindeca natural

Cei care consumă mulți carbohidrați rafinați: făină albă și zahăr alb sau persoanele care iau frecvent gustări fără să își curețe dinții, sunt predispuse să aibă mai multe carii dentare.

Zaharul hraneste bacteriile care produc cariile dentare

Înțelegem că cei care consumă mult zahăr, carbohidrați rafinați, pâine albă, produse de patiserie si paste făinoase albe pot avea probleme cu cariile dentare mai frecvent.

Cei care consuma alimente care contin zahar pot avea mai multe carii dentare decat cei care adopta un regim alimentar mai sanatos.

Unele persoane par să aibă o saliva mai acidă decât este normal. Aceste persoane sunt mai vulnerabile la apariția cariilor.

Deasemenea, cei care consumă preponderent alimente acide, pot avea o saliva mai acidă. Aici, ne referim la produsele de origine animală, in special.

Citeste si:  Beneficiile ionilor negativi

Alimente acide, nerecomandate in caria dentara

In categoria alimentelor acide sunt incluse produsele de origine animala: carnea, ouale, branza etc. Desi, zaharul nu este un aliment acid, el devine acid atunci cand este ingerat.dinti albi caria dentara

Sunt si alimente acide care devin alcaline atunci cand sunt consumate, ex. lamaile. Pentru a vedea lista detaliata de alimente acide si alimente alcaline, citeste si alte articole pe acest subiect! Alege dieta vegana pentru o alimentatie cat mai alcalina!

Pentru a ne asigura că există un echilibru între acid și alcalin trebuie să consumăm cât mai multe fructe și legume. Alimentația noastră trebuie să conțină 70%-80% alimente de origine vegetală, pentru a ne asigura că suntem sănătoși.

Nu există simptome care anunță cariile dentare. Când apar simptomele, caria este deja destul de mare. Cand caria este avansată, dintele poate deveni sensibil la rece sau la cald.

Deasemenea, poti avea acea sensibilitate si atunci când consumi zahăr. Durerile de dinți pot să apară atunci când caria a ajuns aproape de pulpa dintelui.

Ce putem face pentru a preveni caria dentara?

Pentru a nu dezvolta carii dentare, trebuie sa ne asiguram ca includem in alimentatia zilnica, toti nutrientii de care avem nevoie pentru dinti sanatosi.

Pentru a avea un zambet frumos este important sa avem dinti frumosi si sanatosi. Ce putem face dacă avem deja carii dentare? Din fericire, există remedii naturale care ne pot ajuta să prevenim si sa împiedicam dezvoltarea cariilor.

Pentru vindecarea cariei dentare este important să avem sau sa adoptam un stil alimentar sanatos. Atata timp cat hranim bacteriile care produc placa detara, nu putem scapa de carii.

Cea mai buna solutie este preventia. Este mai usoara decat vindecarea. Daca este cam tarziu pentru prevenire si caria s-a instalat deja, nu dispera! Exista solutii.

Adopta un stil alimentar sanatos!

  • Fara zahar. Iti recomand sa scoti zaharul din alimentatie si sa-l inlocuiesti cu miere, sirop de artar, agave, curmale, zahar de mesteacan sau stevia. Stiu, pare destul de greu sa faci asta si asa este. Zaharul este prezent in aproape toate alimentele pe care le gasesti in supermarket.
  • Nutrienti. Ai nevoie de nutrienți pentru a preveni apariția cariei dentare. Consumă mai multe legume și fructe crude pentru că ele conțin multe minerale iar acestea reduc aciditatea salivei.
  • Fara sucuri si bauturi carbogazoase. Evită băuturile carbogazoase pentru că au un conținut mare de fosfați, conservanti si mai ales zahar. Fosfații cauzează pierderea calciului din smalțul dinților.
  • Igiena orala. Ai nevoie de un regim de igienă orală corespunzător. Foloseste ața dentară și spăla-te pe dinți la o jumătate de oră după fiecare masă!
  • Periuta de dinti. Nu peria foarte tare dinții pentru a nu provoca retragerea gingiilor. Periajul foarte agresiv poate provoca în retragere gingiilor iar dacă rădăcinile dinților sunt expuse, ele vor fi afectate de carii. Folosește pasta de dinti naturala si o periuță de dinți cu peri moi nu duri! Retine, ca este important să schimbi periuța de dinți în fiecare lună, Calciu si magneziu.nu la sase luni, nu o dată pe an.
  • Fara vitamina C masticabila. Atunci când iei suplimente vitamine masticabile cum ar fi vitamina C, aceasta poate eroda smalțul dinților. Consuma vitamina C din surse naturale, sub forma de pudra sau tablete!
Citeste si:  Atmosfera festiva cu ceainice de Craciun

Dinti mai albi

Vitamine si suplimente naturale

  • Calciu si magneziu. În primul rând ai nevoie de calciu și magneziu pentru a avea dinți sănătoși și puternici. Calciu și magneziu le poți găsi legume în legume verzi. Poți lua suplimente cu calciu și magneziu dar ideal este ca să iei calciu și magneziu din alimentație.
  • Extract din semințe de struguri. Extractul din semințe de struguri este un antioxidant și un antiinflamator puternic.
  • Vitamina A. Vitamina A cu betacaroten este importantă pentru vindecarea și formarea dintelui.
  • Vitamine B complex. Complexul de vitamine B ajută la menținerea nervilor și a gingiilor în bună stare se poate administra sublingual.
  • Vitamina C. Vitamina C protejează împotriva inflamațiilor și a infecțiilor.  Repet, nu folosim vitamina C masticabila pentru a evita erodarea emailului dinților.  Iți recomand să consumi cât mai multe fructe și legume care conțin vitamina C naturala nu acidul ascorbic din tabletele pe care le gasesti in comert.
  • Vitamina D.  Ai nevoie de expunere la soare minim 10 minute pe zi. Desigur, poți lua suplimente de vitamina D pentru că este necesară pentru absorbția calciului și vindecarea gingiei. Vezi instructiunile medicului!
  •  Vitamina E. Vitamina E este importantă pentru a stimula vindecarea vitamina K poate ajuta la prevenirea cariei dentare coenzima Q10 oferă energia necesară creșterii celulelor gingiei și ajută la vindecarea tesuturilor gingivale.
  • Zinc. Zincul este important pentru că stimulează sistemul imunitar folosește gluconat de zinc dacă nu ai destul zinc în corp.
Citeste si:  Cum purtam un papion in functie de ocazie?
Coaja de banana este buna pentru albirea dintilor
Coaja de banana este buna pentru albirea dintilor

Afla ce trebuie sa faci pentru a avea dinti mai albi!

Plante recomandate pentru sănătatea dinților

Dacă ai probleme cu dinții poți folosi remedii naturale pentru a ameliorare si vindecare.

  • Galbenele, musetel, menta si coada soricelului. Poți folosi gălbenele mușețel menta și coada șoricelului pentru ca acestea sunt antiinflamatoare naturale.
  • Cuisoare. Uleiul esențial de cuișoare se găsește în farmacii și este bun pentru durerea de dinți extractul de gențiană poate fi folosit ca apă de gură antibacteriana.
  • Gentiana. Pune câteva picături de extract de gențiană pe o bucată de vată sterilă și ține apăsată pe gingie lângă dintele cariat pot face asta la culcare.
  • Salvie. Salvia este foarte bună și în acest caz are proprietăți antiinflamatorii. Fa-ti un ceai de salvie cu două lingurițe de salvie uscată și mărunțită! Lasă la infuzat 20 de minute și apoi strecoară!  Răcește ceaiul la temperatura camerei și clătește gura cu ceaiul de salvie de câteva ori pe zi.
  • Cimbru. Cimbrul nu este doar un condiment folosit pentru a da gust mancarii, este si un antiseptic natural. Ar trebui să-l consumăm destul de des pentru că acesta reduce nivelul bacteriilor din gură.
  • Scoarta de salcie alba. Scoarța de salcie alba are proprietăți analgezice și antiinflamatoare.

In concluzie, caria dentara se poate vindeca prin schimbarea stilului de viata. Daca nu mai hranesti bacteriile care produc aciditate in gura, evolutia cariilor va fi stopata. In cazul in care caria este prea adanca, trebuie sa mergi la dentist pentru tratament adecvat.

Acest articol este unul informativ. Sfaturile si recomandarile prezentate in cadrul acestui articol nu vor tine locul sfaturilor medicului tau sau a medicului stomatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *