Cand se taie motul bebelusului la romani?
Cand si de ce se taie motul bebelusului la romani? Pe langa nenumaratele momente unice din viata unui copil, taierea motului ramane de neuitat pentru o familie. Entuziasmul si nerabdarea parintiilor care asteapta cu sufletul la gura marele moment, iata ca a venit mai repede decat se asteptau.
Desi obiceiul taierii motului nu are legatura cu nici o practica crestina, el se practica in toate colturile tarii. Semnificatia acestui ritual pare ca s-a pierdut in timp. Se spune ca taiatul parisorului inseamna ca se inlatura frica iar copilul va deveni curajos in viata.
In plus, intelegem, totusi ca acest ritual care include si alegere de obiecte, are legatura cu prezicerile si dorinta de a influenta viitorul, in bine, desigur.
Cu aceasta ocazie, se aseaza pe o tavita mai multe obiecte, inclusiv bani si bijuterii, iar copilasul va trebui sa aleaga dintre ele. In functie de obiectele alese, ”stim” ce va alege cel mic, in viata, cand se va face mare.

- Despre taierea motului si ruperea turtei
- Cutiuta pentru pastrarea motului
- Cadouri la taierea motului
Ritualul taierii motului
Conform obiceiului, parul micutului nu se taie deloc, timp de 1 an. Taierea motului la baieti sau ruperea turtei la fetite, are loc dupa implinirea varstei de 1 anisor dar nu mai tarziu de 3 anisori.
In trecut, copilasul era dus la casa nasilor pentru taierea motului. Acestia primeau un dar din partea finilor cu aceasta ocazie. Nasii il imbracau cu hainute noi pe cel mic si asa incepea ritualul taierii motului.
Si in zilele noastre, s-a pastrat acest obicei, insa locul unde are loc este mai putin important. Poate avea loc chiar acasa.
Dupa ce implineste un an si parul a inceput sa creasca, copilul mai este nevoit sa treaca si acest pas. Bebelusul este imbracat in hainute noi, de catre nasi, special pentru petrecerea aceasta.
Este o petrecere frumoasa si un prilej de bucurie pentru familie si cei dragi. Nu cunoastem foarte multe persoane carora sa nu li se fi taiat motul si pastrat ca o amintire placuta.
Cutiuta pentru pastrarea motului
Dupa ce a fost taiat, motul bebelusului poate sa fie introdus in niste cutiute pentru prima bucla sau prima suvita pe care acum le gasiti in magazinele de cadouri Juliana.
Casetute pentru prima bucla si primul dintisor pentru fetite, in forma de trasura, inspirate din povestea Cenusaresei
Cutiuta pentru prima bucla sau prima suvita in forma de trasura-dovleacul din povestea Cenusaresei
Dupa ce nasii impreuna cu familia celui mic s-au decis asupra datei cand cel mic va fi inca o data celebrat, totul se va pregati cu cea mai mare atentie.
Rudele si apropiatii familiei nu vor rata un asemenea moment, oferindu-i cadouri celui mic. Nasa va fi cea care ii va taia finului ei suvita, dar mai intai ii va strange parul cu o fundita albastra.
Ritualul motului este facut tocmai pentru ca piticul sa devina curajos si neinfricat in fata oricarui pericol.
Cadoul nasilor pentru finul lor
In unele zone, suvita de par taiata este pastrata o vreme indelungata. Daca nasii nu sunt hotarati ce cadou sa ii ofere pruncului, ideal ar fi ca acele cutiute pentru prima bucla sa ii fie daruite pentru a fi siguri ca aceasta o sa fie vazuta si de finul lor.
Exista traditii care cer ca motul sa fie pastrat pana la implinirea varstei de sapte ani, urmand ca apoi sa fie asezata langa radacina unui pom, pentru a intruchipa statutul baiatului.
Alegerea obiectelor
Ultimul pas din acest obicei pe care micutul mai trebuie sa il faca este alegerea unor obiecte intinse pe o tava. Dintre acestea, cele mai folosite sunt inelul sau verigheta, banii, foarfeca, o carte sau un pix. Acum se pun pe tava si gadget-uri moderne precum microfonul, telefonul mobil, cheile de la masina etc. In functie de obiectul ales de pe tava, familia poate sa ii ghiceasca ”soarta” copilulului.
In cazul in care el a ales inelul inseamna ca va fi o persoana familista, foarfeca fiind asociata croitoriei, banii reprezentand bogatia, iar cartea si pixul, o cariera intelectuala stralucita.

Taierea motului este la fel de importanta in toate colturile tari. Indiferent de perioada in care va fi pastrat motul bebelusului, esential este ca acesta sa fie in cutiute pentru prima bucla pentru a fi revazute peste ani.
Ce cadouri se ofera la taierea motului?
Taierea motului este o petrecere in familie si cei foarte apropiati. Cei care aduc cadouri cu aceasta ocazie, se pot inspira din tematica evenimentului care are legatura, desigur, cu perisorul micutului/micutei.

Ei pot oferi seturi de perie si pieptan si seturi de cutiute pentru pastrarea motului si dintisorului. Nu este obligatoriu sa va rezumati doar la aceste seturi. caseta pentru amintirile bebelusului este si ea la fel de buna. Ea include, de obicei si compartimente pentru pastrarea primei suvite si a primului dintisor.


Cutiuta pentru prima bucla sau prima suvita vine in set cu cea pentru primul dintisor sau separat. In magazinul eJuliana, gasiti mai multe modele de casetute pentru prima bucla din rasina, sau metal placat cu argint.
Alte modele de cutiute pentru dintisor si motul bebelusului
Cutiute patrate argintate, decorate cu calut, colectia Juliana
Casetute pentru primul dintisor si prima bucla de par a bebelusului cu ursulet si iepuras de rasina
Casetute rotunde pentru primul dintisor si prima suvita, placate cu argint din colectia Twinkle
Casetute rotunde pentru primul dintisor si prima suvita, placate cu argint din colectia Juliana
Casetute pentru dintisor si suvita, placate cu argint din colectia Juliana care formeaza o inimioara atunci cand puse impreuna.
Pentru a vedea si comanda seturi de cutiute pentru mot si dintisor, vizitati magazinul ejuliana, la sectiunea destinata cadourilor de botez si prima aniversare! Puteti confirma stocul sunand la numarul de telefon al magazinului Juliana, afisat mai jos:
.
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin