Busola, o idee de cadou cu istorie

Busola, o idee de cadou cu istorie

Busola, o idee de cadou cu istorie

Busola, o idee de cadou cu istorie, a fost intodeauna apreciata mai ales de catre colectionari si cei care sunt pasionati de instrumentele de navigatie.

Din punct de vedere istoric, in forma ei cea mai rudimentara, busola exista de peste 2000 de ani. Primele busole erau facute din roca magnetica, un minereu de fier magnetizat natural. Acestea au fost create in timpul dinastiei Han, intre anii 300 si 200 I.Hr.. Modelele mai avansate au fost fabricate din ace de metal, magnetizate cu roca magnetica.

Busola, o idee de cadou cu istorieBusola de buzunar antichizata, Busola antichizata Kelvin Hughes, Busola Stanley London, Busola cu lupa pentru birou


Initial, busola nu a fost folosita pentru orientare si navigare, ci pentru a prezice viitorul si pentru a ghici destinul persoanelor. Primele busole se foloseau pentru a aduce armonie in case, conform principiilor feng shui.

Busola, o idee de cadou cu istorieBusola antichizata Stanley London, un cadou perfect pentru barbati si colectionari, in general

Abia dupa aceea mai multe civilizatii au realizat ca pot folosi busola pentru a se orienta si mai ales pentru a naviga pe ape. Mai exact, busolele au inceput sa fie folosite in scopul lor principal- cel de a ghida oamenii sa mearga in anumite directii, undeva intre secolele IX si XI. O teorie a istoricilor sugereaza ca arabii au adus busolele in Europa din China, chiar daca dovezile arata clar ca asiaticii au fost primii care au folosit busola pentru orientare, inaintea Europei si Orientului Mijlociu.

Citeste si:  Tipuri de cadouri pentru femeia cocheta

Busola, o idee de cadou cu istorie

TIPURI DE BUSOLA

Busola fara lichid
Cunoscuta si sub numele de busola marinarului, a fost inventata in Europa in jurul anului 1300. Aceasta este compusa din trei elemente: un ac ce se misca pe un bolt prins intr-o cutie mica cu un capac de sticla si un cadran cu punctele cardinale. Busola este confectionata astfel incat atunci cand nava isi schimba directia, ea se va misca pentru a oferi informatii cat mai corecte.

Busola cu rulment
O busola cu rulment este o busola magnetica montata in asa fel incat iti permite sa masori directia obiectelor aliniindu-le cu linia ce arata 0° pe busola. Acest tip de busola, numita si busola topografica este special facuta pentru a masura cu precizie directia reperelor si unghiurile orizontale pentru a ajuta la crearea hartilor. Busola cu rulment era mica si portabila, putand fi folosita cu o singura mana.

Busola cu lichid
Busola clasica sau cu lichid este compusa dintr-o capsula transparenta si etansa ce contine un lichid uleios in care se roteste, fixata pe un pivot, o sageata magnetizata. Motivul pentru care este folosit lichidul este pentru a fi cat mai precisa. Acesta protejeaza impotriva miscarilor bruste si reduce uzura.

Alte utilizari ale busolei

De-a lungul timpului busola a fost folosita si in alte scopuri, in afara de orientare. Busolele astronomice, spre exemplu, au ca scop stabiliarea meridianelor terestre si nu numai. Tot busolele au mai fost folosite pentru a orienta constructiile spre un anumit punct magnetic sau pentru a merge intr-o directie sigura in subteran.

Citeste si:  Cand sa oferi cadouri celor dragi?

Busola, o idee de cadou cu istorieBusola de birou cu lupa, busola patinata cu aspect antichiat, busola de colectie pentru pasionati

Acum busolele sunt folosite in special de cei care calatoresc foarte mult, amatorii de drumetii si expeditii montane. Totusi, poti oferi o busola cadou, ca obiect decorativ.

Busola, o idee de cadou cu istorie busola-stanley Busola, o idee de cadou cu istorieBusola cu patina, Stanley London, in cutie de lemn sculptat

Suna acum pe eJuliana

Sumar
product image
Vot autor
1star1star1star1star1star
Voturi
4.5 based on 6 votes
Nume Brand
Stanley London
Nume Produs
Busola antichizata
Pret
Lei 120
Disponibilitate
Available in Stock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *