Cum Facem Bere De Ghimbir – Bautura Fermentata?
Astazi facem o reteta mai speciala. Este vorba despre bere de ghimbir, o bautura fermentata pe care oricine o poate face foarte usor acasa.
Ghimbirul este renumit in bucataria asiatica pentru gustul si aroma sa dar mai ales pentru proprietatile si beneficiile sale.
Este un bun remediu pentru digestie si in combinate cu bacteriile benefice care ajuta la fermentatia acestei bauturi, ghimbirul este cu adevarat special.
Il poti consuma in mancare, in bauturi, limonada, ceai dar si in bere. Asta, facem bere de ghimbir acasa.
Ingrediente Reteta bautura fermentata
Pentru aceasta reteta, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 recipient de 5 litri de apa plata sau apa de izvor
- 1-2 bucati de radacina de ghimbir
- 2 lamai
- 15 grame de drojdie daca vrei sa grabesti putin fermentatia
- 500 grame de zahar sau miere (eu prefer miere)
- Pentru cantitate mai mare, dublam cantitatile.
1. Mod de preparare:
Putem folosi apa de izvor, apa filtrata, apa plata sau apa fiarta si racita.
Nu folosi apa direct de la robinet! Clorul nu face bine la fermentatie.
Turnam apa intr-un borcan sau alt recipient de 5 litri recipient. Alege unul de sticla, de preferinta!
Adaugam zaharul, drojdia si zeama de la o jumatate de lamaie.
Curatam ghimbirul de coaja. Il poti folosi si cu coaja, insa trebuie spalat bine.
Dam ghimbirul pe razatoarea mica.
Dam pe razatoarea coaja de lamaie sau o tocam foarte marunt.
O poti da la blender impreuna cu ghimbirul daca vrei sa-ti fie mai usor.
Trebuie sa adaugi 1 litru din apa pregatita pentru berea de ghimbir.
Adaugam zaharul sau mierea si amestecam bine.
Ne asiguram ca zaharul sau mierea se topeste foarte bine.
Adaugam ghimbirul si coaja de lamaie rasa.
Amestecam foarte bine ingredientele.
Fermentatia
Lasam la fermentat timp de aproximativ 2-3 zile. Daca temperatura in casa este mai ridicata, va fermenta mai repede.
Cand este gata, strecuram pe stecuratoarea mica sau folosim tifon.
Cand este gata, punem si pastram berea de ghimbir la frigider.
2. Mod de preparare
Daca nu vrei sa folosesti drojdie, poti face aceasta reteta:
Putem pregati intr-un borcan mai mic ghimbirul si zaharul cu care vom hrani bacteriile pentru fermentatie.
Avem nevoie de ghimbir ras si coaja de lamaie rasa si zahar.
Lasam borcanul vreo 2-3 zile la temperatura camerei. Ar trebui sa fie temperatura calduta ca sa inceapa fermentarea.
Adaugam zahar in fiecare zi pentru a hrani bacteriile de fermentatie.
Cand observam ca au aparut bulele, inseamna ca a fermentat si ne pregatim sa facem berea.
Dam la razatoare 2 radacini de ghimbir si coaja de la 2 lamai.
Punem apa plata sau apa de izvor intr-un vas de 5 litri, pana la 500 de grame de zahar si ghimbirul ras.
Aducem apa la fierbere dupa care dam focul mic si mai lasam circa 5-8 minute.
Oprim focul si lasam lichidul sa se raceasca natural la temperatura camerei.
Este foarte important sa se raceasca pentru a ne asigura ca nu omoram bacteriile pe care le vom adauga din berea facuta in borcanul mic.
Strecuram ghimbirul si adaugam 1 jumatate de cana din berea de ghimbir deja facuta.
Adaugam zama de la 2-3 lamai.
Putem transfera sucul obtinut, in sticle cu capac etans. Acestea vor fermenta si berea noastra de ghimbir va fi gata.
Nu umple sticlele pana sus! Lasa spatiu pentru acidul care se formeaza in mod natural!
Aboneaza-te la canalul nostru de retete sanatoase!
Ai incercat reteta noastra de bere de ghimbir?
Lasa un comentariu mai jos si spune-mi cum a iesit berea de ghimbir!
Nu uita sa te abonezi si sa apesi pe clopotel pentru a stii cand apar retete noi!
Nu credeam ca o putem face si singuri in casa. Chiar ma apuc zilele astea sa fac sa vad ce iese.
Se poate dar trebuie tinuta la temperatura camerei, la cald, pana fermenteaza. Asteptam un comentariu cand e gata sa aflam cum a iesit!