10 remedii pentru balonare pe care le poti incerca
Cauti remedii pentru balonare si indigestie? Incerci sa mananci sanatos, faci sport si tot ce tine de tine pentru a avea un stil de viata cat mai sanatos?
Te simti balonat chiar daca mananci alimente sanatoase? Balonarea poate sa apara chiar si atunci cand consumi alimente considerate sanatoase.
Nu toti avem digestia la fel. Unii dintre noi putem avea probleme de digestie chiar si cand mancam sanatos. De fapt, de cele mai multe ori, balonarea apare dupa consumul de alimente in stare cruda. Nu oricine poate digera cu usurinta fructe si legume in stare cruda. Poate este si cazul tau, poate nu.
Probleme digestive ale stomacului, bilei, ficatului. Trebuie sa te asiguri ca balonarea nu are alte cauze mai serioase. In cazul acesta trebuie sa te adresezi medicului. Unele afectiuni sau boli serioase pot da astfel de simtome. Nu ignora simtome precum balonarea, mai ales atunci cand stii ca exista unele probleme in familie legate de digestia deficitara!
Deasemenea, nu ignora balonarea, mai ales atunci cand stii ca alimentele pe care le consumi nu se incadreaza tocmai in zona sanatoasa a paletei alimentare!
Cauze posibile pentru balonare
Daca alimentele nu sunt bine digerate, ele fermenteaza in stomac si in zona superioara a intestinului. Se produce hidrogen, dioxid de carbon si acizi organici. Acesti acizi favorizeaza gazele si balonarea.
Alimentele bogate in carbohidrati complecsi cum sunt cerealele si legumele, favorizeaza balonarea. Ele pot fi mai greu de digerat si bacteriile intestinale actioneaza asupra lor producand gaze.
Deasemenea, factorii psihici, precum anxietatea, stresul, grijile, dezamagirea pot deregla mecanismul nervos care controleaza contractiile stomacului si ale muschilor intestinali.
Prea putin acid sau prea mult acid clorhidric in stomac poate fi deasemenea o cauza pentru indigestie si balonare.
Din pacate, unul dintre efectele consumului de alimente sanatoase in stare cruda este balonare. Poti avea un abdomen balonat dupa ce ai consumat legume si fructe crude la masa.
Totusi, nu trebuie sa-ti faci griji daca balonarea are strict legatura cu alimentele crude. Sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni sau a rezolva aceasta problema.
Ce trebuie sa faci daca mananci sanatos si totusi ai probleme cu balonare? Marimea abdomenului tau se poate reduce daca urmezi aceste sfaturi.
10 remedii pentru balonare si indigestie
1. Probiotice. Lipsa bacteriilor prietenoase poate fi o mare problema pentru digestie. Consuma probiotice pentru ca acestea sunt adevarate minuni pentru sistemul digestiv. Probioticele ajuta la asimilarea nutrientilor din mancare. Consuma alimente fermentate care contin probiotice in fiecare zi! Poti lua si suplimente daca nu ai gasit alimente care contin probiotice.
2. Apa. Bea apa suficienta in tipul zilei. Apa este solutia la toate problemele. Glumesc. Nu chiar la toate problemele, la cele mai multe dintre ele. In cele mai multe cazuri, oamenii nu beau apa destula.
Daca nu te hidratezi suficient, corpul va retine apa si astfel abdomenul va arata mai voluminos. Bea apa pentru a evita deshidratarea si vei arata suplu/a exact asa cum vrei.Asta nu inseamna ca trebuie sa stai cu sticla de apa in mana tot timpul. Bea cand iti este sete dar nu ignora senzatia de sete.
Deasemenea nu confunda senzatia de sete cu cea de foame. Este mai important sa bei destula apa inainte de a manca. Apropo, bea apa cu cel putin 30 de minute inainte de a manca, nu in timpul mesei!
3. Ceai de plante. Ceaiul de plante consumat in timpul zilei, poate actiona ca un diuretic. Vei urina mai des si te vei elibera de senzatia neplacuta de balonare. Iti recomandam ceaiul de ghimbir care este foarte bun si pentru digestie.
4. Mananca incet. Digestia incepe din gura! Mestecatul este semnalul ca celelalte parti ale sistemului digestiv trebuie sa se pregateasca pentru descompunerea si absorbtia alimentelor.
Cand mananci incet si mesteci mancarea cum trebuie, saliva elibereaza enzimele care ajuta la predigestia alimentelor, incepand chiar din cavitatea bucala. Cu cat mesteci mai incet si mai mult, cu atat mai multe enzime sunt eliberate. Astfel va fi mai usor sistemului digestiv sa digere hrana, mai ales cand este vorba de alimente mai greu de digerat.
5. Ia enzime digestive. Daca nu poti manca incet si nu poti mestaca de multe ori, trebuie sa iei enzime digestive. Ai nevoie de enzime cu atat mai mult cu cat dieta ta contine mai multe proteine.
Ai nevoie de enzime proteolitice care ajuta la descompunerea proteinei pentru o absorbtie mai buna. Combate gazele si balonarea.
Acidophilus este necesar pentru o digestie normala. Alegeti formula fara lapte.Consuma ananas pentru bromelaina si papaia pentru papaina! Ambele sunt surse bune de enzime digestive.
6. Evita anumite fructe si legume! Unele fructe si legume baloneaza mai mult decat altele. Evita-le o perioada! Kale, varza de Brussel, brocoli, conopida si varza.
7. Gateste legumele! Daca nu vrei sa eviti legumele, le poti gati la cuptor sau la aburi. Gatirea legumelor ajuta la digestia mai usoara a acestora. Daca legumele crude iti creaza neplaceri, stai departe de ele, o perioada. Gateste-le si ai scapat de problema!
8. Respiratie profunda. Eu fac anumite exercitii de respiratie profunda care ma ajuta cand mananc mai mult. Asta ma calmeaza si ma ajuta cand sunt balonat/a.
9. Exercitii yoga. Yoga ajuta chiar si atunci cand ai probleme cu digestia. Sunt cateva exercitii yoga pe care le poti face pentru a ameliora problemele cauzate de balonare. Nu le poti face, insa, imediat dupa masa, ci la cel putin doua ore dupa cei ai terminat de mancat.
10. Mese echilibrate. Trebuie sa ai mese echilibrate daca ai probleme cu balonarea! Nu manca nici prea putin, nici prea mult! Nu este usor dar o poti face.
Alte recomandari importante si remedii pentru balonare care te pot ajuta
Nu manca cand esti suparat/a sau foarte obosit/a! Nu consuma lichide in timpul mesei! Apa si lichidele baute in timpul mesei dilueaza sucurile gastrice si impiedica digestia.
Descopera ce alimente nu iti fac bine si scoate-le din ‘’meniu’’, cel putin o perioada de timp!
Boabele si leguminoasele. Limiteaza consumul de fasole, linte, arahide, soia etc pentru ca acestea contin inhibitori de enzime!
Fast food si alimentele rafinate. Evita produsele de patiserie, cafeaua, bauturile carbogazoase, alimentele prajite si grase, chipsurile, carnea rosie, carbohidratii rafinati si alimentele sarate si condimentate!
Lactate. Elimina complet lactatele, alimentele procesate si nesanatoase pentru ca produc exces de mucus.
Mersul pe jos. Miscarea si mersul pe jos, dupa masa, ajuta la digestie. Ai nevoie de 5-10 minute de odihna dupa masa dupa care poti merge pe jos 30 de minute.
Combinatia corecta a alimentelor. Combina alimentele corect! Proteinele nu pot fi consumate impreuna cu alimentele care contin amidon. Fructele si alimentele care contin zahar nu trebuie consumate impreuna cu proteinele sau fainoasele.
Atentie! Daca ai exces de acid si ai arsuri, mergi la medic pentru investigatii. Poti avea GERD sau boala de reflux gastroesofagian. Este posibil sa ti se prescrie antiacide dar ai grija, ca pe termen lung, acestea fac mai mult rau decat bine! Antiacidele neutralizeaza acidul din stomac, impiedicand o digestie buna. Ele intervin in absorbtia nutrientilor, intretinand indigestia. Antiacidele nu ajuta la eliminarea gazelor si balonarilor. Ele contin aluminiu si pot da constipatie iar constipatia intretine balonarea.
Remedii naturale pentru balonare si indigestie
Aloe Vera. Este bun pentru arsuri si alte simptome gastrointestinale. Consuma o jumatate de pahar de sus de aloe vera dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culoare.
Anason. Anasonul calmeaza aciditatea din stomac. Il poti consuma in mancare dar poti face si ceai de anason.
Lucerna. Lucerna contine vitamina K si alte microminerale bune pentru digestie. Se poate consuma sub forma de pulbere sau sub forma de tablete.
Mucilagiu de orez sau orz. Pentru tulburarile produse de gaze, balonari si arsuri, incercati mucilagiu de orez brun sau de orz. Folositi 5 parti de apa la 1 parte de orez sau orz si fierbeti amestecul fara capac, tip de 10 minute! Acopera cu un capac tip de 50 de minute dupa fierbere si strecoara lichidul. Bea pe parcursul zilei.
Carbune medicinal. Pentru gazele ocazionale, puteti lua carbune medicinal. Poate fi un bun remediu pentru gazele adunate in stomac si intestin.
Otet din cidru de mere natural. Daca nu aveti destul acid in stomac, luati o lingura de otet de cidru de mere intr-un pahar de apa la masa!
Apa cu lamaie. Bea un pahar de apa cu suc de lamaie pe stomacul gol dimineata! Este bun pentru sanatate si purificarea sangelui.
Alte plante utile. Iarba matei, musetelul, feniculul, schinduful, gentiana, ghimbirul, patrunjelul, papaia si menta.
Poti incerca si alte metode de vindecare alternative, precum acupunctura sau presopunctura. Si acestea pot fi bune remedii pentru balonare si indigestie.
eJuliana.ro - Magazin de cadouri
Cadouri de Botez şi Nunta | Magazin online, Bucureşti
Vezi produse în magazin